Adel Adkins Biografija

Adel Adkins (Adele Laurie Blue Adkins) je rođena 21. maja 1988. godine. Ona je višestruko nagrađivana britanska pop pevačica i kompozitorka. Godine 2009. Adel je osvojila dve Gremi nagrade, za najboljeg novog izvođača, kao i za najbolju žensku vokalnog izvođača godine. Dosad je izdala dva albuma, 19 i 21. Najpoznatiji hitovi: Someone like you, Rolling in the deep. Odrasla je kao jedina ćerka samohrane majke u Totenhemu, Adel je najpoznatiji kontraalt današnjice. Višestruka je dobitnica MTV, Gremi, Brit i mnogih drugih priznanja.

Detinjstvo

Dana 5. maja 1988., samohrana maloletna majka rodila je Adel Lori Blu Adkins u Totenhemu, London, Engleska. Počela je da peva kada je imala četiri godine i tvrdi da je tada postala opsednuta glasovima. Adel je navela Spice girls kao veliki uzor za njenu ljubav i strast prema muzici, navodeći da su one od nje napravile osobu kakva je ona danas.

Sa 11 godina, Adel i njena majka, koja je bila proizvođač nameštaja i organizator aktivnosti za učenje odraslih, preselile su se u Zapadni Norvud, u južnom Londonu, Zapadni Norvud je bio inspiracija za njenu prvu pesmu, Hometown Glory, koju je napisala kada je imala 16 godina. Posle selidbe u južni London, zainteresovala se za RnB muziku umetnika kao što su Alija, Destinis čajld i Meri Džej Blajdž.

Adel tvrdi da je jedan od najlepših trenutaka u svom životu doživela kada je imala oko 13 godina i gledala nastup Pink na Brikston akademiji sa pesmom Missundaztood. Izjavila je, takođe, da je imala osećaj kao da je u vazdušnom tunelu, jer nikada nije čula da neko peva tako uživo, te da je bilo neverovatno.

Karijera
Počeci karijere

Adel je završila Londonsku školu za izvođačke umetnosti i tehnologiju u maju 2006. godine. Adel kaže da je škola najviše zaslužna za negovanje njenog talenta, iako nije htela da se bavi pevanjem već da traži talente i nadgleda njihov umetnički razvoj. Snimila je tri demo pesme za jedan projekat u školi i dala ih je prijatelju, koji ih je postavio na Maj Spejs, gde su postale veoma uspešne, što je dovelo poziva od muzičke kuće XL-Recordings. Sumnjala je da je ponuda stvarna, jer jedina izdavačka kuća koja joj je bila poznata je Virgin Records, pa je povela prijatelja sa njom na sastanak. Adel je svoju debitantsku pesmu Hometown Glory, objavila u oktobru 2007. godine, a postala je prvi dobitnik Brit nagrade u kategoriji izbora kritičara i proglašena je, od strane BBC-jeve ankete muzičkih kritičara, kao najočekivaniji proboj u 2008. godini.

Album 19
Adel 2008.

Album 19 debitovao je na britanskoj top listi kao broj jedan, a Enciklopedija moderne muzike magazina Tajms proglasio ga je suštinskim Blue-Eyed Soul snimkom. Svoj drugi singl, Chasing Pavements, izdala je 14. januara 2008. godine, dve nedelje pre svog debitantskog albuma. Najbolji plasman pesme na britanskoj top listi bilo je drugo mesto, na kojem je ostala četiri nedelje. Adel je bila nominovana za muzičku nagradu Merkuri 2008. godine. Osvojila je nagradu Urban Music Award u kategoriji najbolji džez akt. Takođe, Q Awards, dodelio joj je nominaciju u kategoriji najboljeg novog izvođača, kao i nominaciju u kategoriji za najbolji ženski vokal Velikoj Britaniji.

U martu 2008., Adel je potpisala ugovor sa Columbia Records i XL Recordings, radi njenog probijanja na tržište u SAD, te je krenula na kratku severnoameričku turneju u istom mesecu. Svetsku turneju, An Evening with Adele, započela je u maju 2008, a završila u junu 2009. godine. Kasnije je otkazala američku turneju kako bi bila sa bivšim dečkom. Za Najlon magazin u junu 2009. godine rekla je da je pila previše i da je to bio vid osnova njenog odnosa sa tim dečkom. Takođe je izjavila da nije mogla da podnese vreme bez njega, tako da je odlučila da otkaže turneju, izjavivši pritom da ne može da veruje da je to uradila, te da joj se to čini veoma nezahvalno prema publici.

U novembru se preselila u Noting Hil, i iselivši se iz kuće njene majke, odlučila je da odustane od pića. Album 19 pušten je u prodaju u SAD u junu, ali do oktobra 2008, bilo je očigledno da pokušaj Adel da se probije na američko tržište nije uspeo. Dana 18. oktobra bila je muzički gostu u emisiji Saturday Night Live. Emisija je bila veoma gledana zbog pojavljivanja tada kandidata za potpredsednika SAD, Sare Pejlin. Sa 17 miliona gledalaca, emisija je bila najgledanija u svojih 14 godina prikazivanja, a Adel je izvela Chasing Pavements i Cold Shoulder. Narednog dana, album 19 našao se na vrhu iTunes liste, a na sajtu amazon.com dospeo na peto mesto, dok je Chasing Pavements ušao među prvih 25 hitova. Na Bilbordovoj listi 200 album je dostigao 11. mesto, što je bio skok od 35 mesta u odnosu na prethodnu nedelju. Od strane Američkog udruženja muzičkih industrija, u februaru 2009. godine, 19 je dobio zlatnu sertifikaciju, a do jula 2009. godine, album je prodat u 2,2 miliona primeraka širom sveta.

U julu 2008. godine, Adel je platila 8 000 funti za sliku Stele Vajn u sklopu dobrotvorne aukcije u pomoć Keep a Child Alive, dobrotvorne organizacije koja pomaže afričkoj deci i njihovim porodicama koje žive sa HIVom ili AIDSom. Adel je planirala da od Stele Vajn zatraži da naslika portret njene mame i nje. Na 51. dodeli Gremi nagrada 2009. godine, Adel je osvojila nagrade u kategorijama za najboljeg novog izvođača, kao i za najbolju žensku vokalno izvođenje godine. Takođe je bila nominovana u kategorijama snimak godine i pesma godine. Adel je bila nominovana za tri Brit nagrade u kategorijama najbolji britanski ženski izvođač, najbolji britanski solista, kao i u kategoriji najbolji britanski proboj.

Britanski premijer Gordon Braun poslao je zahvalnicu Adel u kojoj je izjavio da u finansijskim nevoljama u kojim se zemlja nalazi, ona svetlost na kraju tunela. Dana 17. septembra 2009. godine, Adel je izvela u Bruklinskoj muzičkoj akademiji, za televizijski kanal VH1, koncert za prikupljanje novca za dobrotvornu fondaciju „Sačuvaj muziku“, dok je 6. decembra, četrdesetoominutnim koncertom, otvorila 2. godišnju dobrotvornu fondaciju Džona Majera, koja je održana u Nokia teatru u Los Anđelesu, Kalifornija.

Godine 2010, Adel je dobila Gremi nominaciju u kategoriji za najbolju žensku pop vokalnog izvođača za pesmu Hometown Glory. U aprilu njena pesma My Same ušla je na nemačku top listu nakon što ju je Lena Majer Landrut izvela na takmičenju Unser Star für Oslo, na kom je biran nemački predstavnik za Pesmu Evrovizije 2010.

Album 21
Adel 2011.

Svoj drugi studijski album, 21, Adel je izdala 24. januara 2011. u Velikoj Britaniji i 22. februara u SAD. Pesme na albumu opisane su kao klasični i savremeni zvuci kantri muzike. Na promene u zvuku, za razliku od njenog prvog albuma, uticao je vozač autobusa koji je puštao samo kantri muziku kada je bila na turneji po američkom jugu. Za Spin magazin je izjavila da joj je bilo je zaista uzbudljivo da radi sa takvom vrstom muzike, jer nije odrasla uz nju.

Naslov albuma predstavlja njene godine u kojima je pisala pesme. Album 21 postao je broj 1 u 18 zemalja, uključujući Sjedinjene Države. Od juna 2011, Adele je prodala 2,5 miliona primeraka i 992.000 digitalnih kopija albuma 21 u Sjedinjenim Državama, što je najprodavaniji album u obe kategorije u prvoj polovini 2011. godine. Prvi singl, Rolling in the Deep dostigao je broj 1 u 8 zemalja, uključujući i listu Bilbord hot 100. Dana 21. avgusta 2011, pesma je prodana u 4,825 miliona digitalnih kopija u SAD, što je najviše prodanih digitalnih kopija jedne pesme ikada prodane u jednoj godini u SAD.

U Velikoj Britaniji, gde je album takođe dostigao prvo mesto, prodato je 208.000 primeraka u prvoj nedelji što je najprodavaniji album izdat u januaru u poslednjih pet godina. Sredinom februara 2011, nakon nastupa na Brit nagradama, njena pesma Someone Like You dostigla je broj jedan na top listama u Velikoj Britaniji, dok je album takođe dostigao prvo mesto, koje je držao četiri uzastopne nedelje.

Zvanična kompanija za top liste objavila je da je Adel prvi živi umetnik čija su se dva singla, kao i njena dva albuma našla među prvih pet u jednoj nedelji istovremeno, a to, do tada, niko nije postigao osim Bitlsa 1964. godine. Takođe, prvi put da su dva albuma od jednog muzičara držala prva dva mesta na top listama u Velikoj Britaniji, još od Korsa, folk-rok muzičke grupe iz Irske 1999. godine. Album je proveo 11 uzastopnih nedelja na prvom mestu, pre nego što ga je album Wasting Light grupe Fu Fajters skinuo sa broja jedan.

U julu, njen singl Someone Like You, postavio je još jedan rekord, postavši prva pesma koja je prodata u više od milion primeraka u Velikoj Britaniji u ovoj deceniji. U septembru, album je prodat u preko 3 miliona primeraka, a Adel je postala prvi umetnik u muzičkoj istoriji Velike Britanije koji je uspeo da proda 3 miliona kopija albuma u jednoj kalendarskoj godini. Someone Like You je postao njen drugi uzastopni broj jedan singl na listi Hot 100, što je Adel učinilo da postane jedina britanska pevačica sa dva uzastopna broj jedan singla sa istog albuma. Pesma je postala prva balada na vrhu Bilbord hot 100 liste čija se kompozicija sastojala samo od glasa i klavira.

Kako bi promovisala novi album, Adel je krenula na turneju nazvanu Adele Live, koja je bila rasprodata u Severnoj Americi. Njena publika na koncertu u maju 2011. u Bikon teatru u Njujorku je opisana kao mešavina različitih osećanja, jer su na izlazima neki plakali, dok su drugi zviždali.

U avgustovskom izdanju magazina Q Adel je otkrila da već radi na novom albumu i da je napisala sedam pesama za isti. Obećala je da će album biti mnogo intimniji i ogoljeniji nego prva dva. Rečima da album neće biti velike produkcije, dodala je da želi da to bude album koji će biti privrženiji akustičnim i klavirskim zvucima. Izjavila je da sve što napiše, kao i sve što izađe iz nje, želi da evidentira. Izjavu da će snimanje trećeg albuma trajati mnogo duže, objasnila je rečima kako želi da to uradi na svoj način.

U oktobru 2011, Adel je bila primorana da otkaže dva koncerta zbog problema sa glasnim žicama. Objavila je izjavu rekavši da je potrebno duže vreme, kako bi se izbeglo trajno oštećenje njenog glasa. Dana 28. oktobra, Adel je izjavila da prolazi kroz niz operacija kako bi ublažila trenutne probleme sa grlom, dodajući kako nema apsolutno drugog izbora, nego da se oporavi pravilno i potpuno, ili će oštetiti svoj glas zauvek. U prvoj nedelji novembra, otišla je na lasersku mikrohirurgiju u SAD.

U novembru 2011, sa albumom 21, Adel je postala prvi umetnik koji je uspeo da proda više od milion primeraka na evropskoj prodavnici sajta Ajtjuns.

Umetnička delatnost i uticaj

Adelin glas okategorisan je kao kontraalt. U početku, kritičari su pisali kako je njen glas razvijeniji i intrigantniji od njenih pesama, sa čime se Adel složila. Žanr njenog prvog albuma je soul, sa pesmama koje opisuju tešku tugu i odnos između dve osobe. Njen uspeh dogodio se istovremeno sa nekoliko drugih britanskih ženskih soul pevača, a britanska štampa predstavila ju je kao novu Ejmi Vajnhaus. Ovo je opisano kao treća britanska muzička invazija SAD. Međutim, Adele je na poređenja između nje i ostalih soul pevačica odgovorila da su one žene, a ne žanr. Do početka 2009, slušaoci i kritičari počeli su da opisuju Adel kao jedinstvenu. Časopis AllMusic je napisao da je Adel jednostavno suviše magična da bi je upoređivali sa bilo kim. Za svoj četvrti album, 4, Bijonse Nouls navela je Adel kao jedan od uzora.

Ljubavni život

Adel je trenutno u vezi sa Sajmonom Koneckim, bivšim upravnikom jednog humanitarnog fonda u velikoj Britaniji. Ovih dana novopečeni par bio je u žiži interesovanja jer je otkriveno da je još uvek formalno oženjem i da ima petogodišnju ćerku. Adel je u svom saopštenju za štampu izjavila da on već godinama ne živi sa ženom i da nije više u braku, kao da će to biti i njena poslednja zvanična izjava na tu temu.

Adel Adkins

Adel Adkins

Izvor i foto: WP, pulsonline.rs

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*