Ajs Nigrutin

Ajs Nigrutin, odnosno Vladan Aksentijevic, je srpski hip-hop muzičar koji je narodu poznat pre svega po tome što je drugačiji. Mnogo toga vezano za ovog muzičara je specifično i samim tim je karijeru izgradio baš na svojoj autentičnosti. Pre svega, fizički izglek, visok je gotovo 2 metra i sam za sebe kaže da ako bi ikada prestao da se bavi muzikom, svakako bi radio ugradnje klima uređaja jer smatra da bi bio više plaćen od ostalih, pošto mu ne bi bile potrebne merdevine. Sem toga, zbog svoje bujne i kovrdžave kose neodoljivo podseća na crtanog lika Pomoćnika Boba iz animiranog serijala „Porodica Simpson“ ili Kolumbijskog fudbalera Karlosa Valderamu. Još jedna nesvakidašnjost je broj nadimaka koje poseduje, a to su: Ajzak, Čavo Ledeni, Savo Teleći, Lazo Medveđi, Ajzaklija Stomaklija, Aksentije, Svež Nigrutin, Freš Nigrutin, Spejs Čavudin, Lepi Čavo, Has MS, Najs Nizbutin.

Obrazovanje

Osnovnu školu završio je u Kotežu, Beogradsko naselje u blizini Pančeva gde je i živio s porodicom.

Ono po čemu je pamti, su nestašluci. Umeo je da sa drugarima pobegne sa časova i papirom zapuše sve lavaboe i puste da voda teče iz slavina dok ne naprave poplavu. Svojevremenom su plastelinom gađali slike Josipa Broza Tita, dok ga nisu zamenili Slobodanom Miloševićem, a onda su gađali i njega. Tako je jedno veče, dok je bio peti razred, sa drugovima obio školu sa ciljem da pokradu mikroskope i da po učionicama prskaju aparatima za gašenje požara. S obzirom na to da je taj čin iz nestašluka prerastao u vandalizam, biva uhapšen. Noć je proveo u samnici, a ujutru je po njega došao njegov otac koji ga je samo upitao da li je sad naučio nešto, na šta je odgovorio da jeste, da se ne treba kačiti sa policijom zbog gluposti, dok bi o krupnijim stvarima moglo da se razmišlja.

Posle toga upisuje srednju saobraćajnu školu na Crvenom Krstu, a kako biva izbačen iz iste, prebacuje se u srednju saobraćajnu školu u Zemunu. Završio je trogodišnji smer za automehaničara, ali kaže da ne zna da popravlja automobile jer mu na praksi nisu pokazali ništa drugo sem gde je prodavnica u kojoj je kupovao majstorima pivo.

Privatni život 

Vladimir Aksentijević je rođen 12.8.1977. godine u Beogradu. Majka mu je sa Bežanijske Kose, a otac sa Dorćola. Ima mlađu sestru Maju, koja iako odlazi na splavove i sluša turbo-folk muziku, smatra da je njen brat car. Mezimac je tetki Olgici kojoj je napisao pesmu u vezi glavobolje kada je bio prvi razred osnovne škole, jer je patila od problema sa hroničnim migrenama. Posebno je bio vezan za baku Milenu, koja je živela u Šumadiji, a umrla je u 90. godini kao medicinska sestra i ratni heroj Drugog Svetskog rata.

U detinjstvu je išao na pecanje u Kotežu, na Jokićevom rukavcu kod Krnjače, a jednom prilikom je greškom bio i upecan. Drugar mu je slučajno zabio udicu u vrat. U tom kanalu se i kupao, penjao po drveću, igrao sa klikerima, učestvovao u trkama automobilčića, sa drugarima se gađao blatom i petardama. Do osmog razreda osnovne škole je navijao za fudbalski klub „Crvena Zvezda“ jer je njegov deda bio vatreni navijač. Prestao je da navija za bilo koga kada je shvatio da to nije sport već biznis. To se desilo nakon Barija kada je kompletna postava njegovog tima bila rasprodana. Od tada ne prati fudbal i smatra da ne postoji gluplji način da potrošiš dan od odlaska na utakmicu, možeš gratis da zaradiš flašu u glavu ili batine.

U mladosti se bavio košarkom, gde sem visine nije ispunjavao nijedan drugi kriterijum i kaže da je to sport za homoseksualce, pošto se muškarci znojavim telima konstantno pipaju i dodiruju.

Rekreativno igra tenis sa Juliškom, Julijom, koja je postala njegova supruga i majka njihovog deteta 2015. godine, pošto je ona trenirala taj sport 10 godina. Sem tenisa, voli snoubording zimi po planinama, vejkbording leti na Adi Ciganliji i bacanje frizbija sa prijateljima jer to nimalo nije lako na njihov način.

2008. godine postaje učesnik rijalitija „VIP Veliki Brat“. To iskustvo definiše kao paranormalno, a razlog učestvovanja je bio dvojak. Sa njim se takmičio i Sky Vikler i preračunao je koliko piva može kupiti za nedeljni honorar od 2000 €. To je bila znatiželja i eksperiment, tako da ne bi ponovio to iskustvo. Pored toga, za njega sadašnji rijaliti predstavljaju javne kuće pune prostitutki i ni po čemu ne liče na sam početak tih programa u Srbiji. Na poziv za učestvovanje u „Farmi“ tražio je honorar od 100.000 € nedeljno, znajući da ga nakon toga nikad više neće ponovo pozvati.

Patriota je, uvek je sarkastičan po pitanju politike i društva u državi, obožava pivo, protivnik je cigareta i ne razume zašto ljudi kupuju kutiju raka pluća, a sa druge strane je strastveni ljubitelj marihuane koju ne smatra drogom već lekom.

Posao 

Prvi posao Ajs Nigrutina je bio na Radiu „Jat“ . Radio je kao majstor zvuka i dao otkaz nakon 4 godine dao otkaz, pošto mu nisu dali godišnji odmor. Nakon toga je nešto kratko radio kao vozač, preko omladinske zadruge. I govori da je godinu dana bio kladioničar, ako si od kad ustaneš dok ne zaspeš u kladionici, tiketima, statistikama, pred teletekstom, u računicama, onda to znači da si zaposlen. Pošto nije profitirao, prestao je. Nema dana staža, tako da ne može očekivati penziju pa planira da se pod starost povuče na neki posed na selu i sam sebi obezbedi sve potrebno za život.

U muziku se zaljubljuje nakon što je čuo Bajagu i grupu Van Gogh, ali u nedostatku njihovog talenta odlučuje se za rep, a Radman mu je uzor. Sve počinje 1994./1995. godine na gramofonu koji je Ajsu kupio otac u Americi, dok je tamo radio. Od samog starta sa njim u priči su njegovi prijatelji iz detinjstva koji žive sto metara od njega i sa kojima je prošao školske, tinejdžerske i vojničke dane, a to su: Timbe (Rašid Kurtanović) i Miki Boj (Milan Šaponja). Tada nastaje prvi album pod nazivom „Orbod mebej“, čiji naziv treba da se pročita unazad.

Sve pesme koje radi su humoristične, govore o alkoholu, drogama, seksu, društvu u Srbiji i neretko koristi šatrovački govor. Trojac ostaje u istom brojčanom stanju, ali sa izvesnom izmenom. Nažalost, u ratu na Kosovu 1999. godine Miki gine, a njegovo mesto zauzima Sky Vikler (Đorđe Miljenović). Saradnja započinje sasvim slučajno jer Sky ima svoj studio na Banovom Brdu, a otuda i često pominjani motivi u pesmama – broj 43 (autobuska linija iz Koteža) i broj 23 (autobuska linija sa Banovog Brda) koje se ukrštaju na Karaburmi,kod Pančevačkog mosta. Tada nastaje njihova grupa „Bad copy“.

Mimo toga što su muzički bend, svako od njih ima i svoje solističke albume i singlove, kao i samostalne saradnje sa drugim izvodjačima. Zato Ajs često ima goste u pesmama, Moskri, Mikri Maus, Eufrat, Seven, Bvana, Edo Maajka. Sa Gruom je uradio pesmu „I dalje me žele“.

Najveća dostignuća 

S obzirom da hip-hop i nije baš muzički pravac koji se preterano sluša na ovim prostorima, ne postoji velika mogućnost za neka natecanja i nagrađivanja. Tako da bi najveća dostignuća bili albumi, najpoznatije pesme koje se slušaju već jedno punoletstvo i kontinuirani nastupi i gostovanja po državama nekadašnje Jugoslavije.

Albumi sa grupom „Bad copy“ su: „Orbod mebej“ (1996.) , „Sve sami hedovi“ (2003.) , „Najgori do sad“ (2006.) , „Krigle“ (2013.)

Iz saradnje sa grupom „43 zla“ ima album „Sve same barabe“ (2002.) , sa grupom „Mononukleozni rođaci“ je snimio album „Priče iz hibernacije“ (2011.) dok su Ajs i Bvana snimili album „Fjuznem Džigili“ (2009.) .

Samostalnih albuma ima ukupno četiri: „Nigrutinski rečeno“ (2002.) , „Štrokavi pazuh“ (2005,), „Kajmak i katran“ (2008.) i „Apunktura govneta“ (2015.) .

Najpoznatije pesme su: „Esi mi dobar“, „Da zapalimo“, „Uno Due Tre“, „Idemo odma“ i „Ljubav ili pivo“.

Najprodavaniji album je bio „Sve sami hedovi“ i prodat je u preko 5000 primeraka što je za hip-hop muziku sasvim solidan tiraž.

Prvi koncert prave u „SKC“-u u Beogradu, 2003. godine, gde pred 1200 posetilaca na binu iznose sto na kome su uredno poslužili i jeli sarmu, a ta scena je postala epska i prepričava se i dan-danas.

Na jednom od najvećih Evropskih muzičkih festivala, „Exit“ u Novom Sadu, su učestvovali 2006. , 2008. , 2013. , 2016. i 2018. godine.

Ajs Nigrutin 2013. godine sa pevačicom Gocom Tržan, biva promoter VII uzastopnog „MOZZART Fjučersa“ koji se održavao 8. do 16. juna, na terenima Sportskog Centra „Olimp“ , na Zvezdari.

Autor: Olja C.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*