Aleksandar Aca Ilić

Aleksandar Aca Ilić je srpski folk pevač. U svojoj karijeri osvojio je par nagrada, snimio 15 albuma i nastupio na nekoliko festivala. Živi u Beogradu sa ženom Biljanom Jevtović i ima s njom sina Ivana.

Privatni život

Aca se rodio 5.5.1961. u Gornjem Milanovcu. Aleksandar Ilić je u braku s pevačicom narodne muzike Biljanom Jevtović. Za njihov brak je zaslužan Stjepan Radovanović koji je odlučio da napravi turneju s njima na kojoj su se oni i zbližili. Glase za jedan od najskladnijih parova estrade. Nikada nisu pomišljali na raskid, a kamoli razvod. Takođe imaju i sina Ivana. Žive u Beogradu.

Posao

Acina karijera je počela 1981. godine kada je snimio singl-ploču „Ako si srećna, još srećnija bila“/“Kasno je draga,sve“. 1983. godine Radovanović je došao na ideju da napravi turneju s njim i Biljanom Jevtić, njegovom sadašnjom suprugom. Te iste godine Acina karijera je doživela nagli uzlet da albumom „Isplači se na grudima mojim“.

Od 1983. godine do 2009. godine je snimio 15 albuma. Neki do njih su „Druga je kraj mene“, „Ciganka“, „Ne, ne, ne“, „Zato idem u kafanu“. Albumi su bili izdavani u produkciji PGP RTB kuće, ZAM produkcije koja je kasnije postala Grand i Gold Music. Nastupao je i na velikom broju festivala gde je takođe bio nagrađivan.

Najveća dostignuća

2012. godine je na Pirin Folk Festivalu u Bugarskoj za svoju pesmu „Stiga sam odil“ osvojio nagradu za interpretaciju i priznanje žirija medija. Godinu kasnije na Moravskim biserima je za duet sa Biljanom Jevtović osvojio drugu nagradu publike. 2014. godine dobio je nagradu za tradicionalno negovanje srpskih pesama.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*