Aleksandar Šapić Biografija

Aleksandar Šapić je srpski političar i bivši vaterpolista. Po zanimanju je doktor nauka industrijskog menadžmenta. Rođen je 01. juna 1978. godine u Beogradu. Smatra se jednim od najboljih srpskih vaterpolista svih vremena. Aleksandar Šapić je svoju karijeru započeo u Vaterpolo Klubu Crvena Zvezda, da bi 1991. godine prešao u Vaterpolo Klub Partizan, u kom je sa samo trinaest godina uspeo da osvoji Kup tadašnje Jugoslavije.

Nakon dve godine provedene u VK Partizan, vraća se u Crvenu Zvezdu u sezoni 93/94. Narednih sedam sezona je bio u VK Bečej, sa kojim je osvojio šest prvenstava Jugoslavije i šest kupova. Zbog finansijskih problema koji su kasnije doveli do gašenja VK Bečej, 2001. godine prelazi u italijansku Kamoljiju. U leto 2004. prelazi u Savonu sa kojom je u sezoni 2005/2006 stigao do polufinala Kupa šampiona. Potpisao za Šturm 2006. godine, u kome je i završio svoju karijeru 2009. godine. Sa reprezentacijom je imao dosta više uspeha.

Na Svetskom prvenstvu u Montrealu 2005. godine je osvojio zlatnu medalju. Na Olimpijskim igrama u Atini 2004. je osvojio srebro, dok je bronzanu medalju osvojio 2000. godine u Sidneju i 2008. godine u Pekingu. Dosta je ostao upamćen i po svom temperamentu: 1999. godine zbog sukoba sa selektorom propustio je Evropsko prvenstvo. Zbog incidenta nakon polufinalne utakmice na Svetskom prvenstvu 2003. godine, kažnjen je sa šest meseci zabrane takmičenja. U tuči sa golmanom reprezentacije Denisom Šefikom, na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, polomio je nogu i zbog toga je propustio utakmicu za treće mesto protiv Crne Gore, koju je Srbija dobila.

Posle Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, povukao se iz reprezentacije i postao je pomoćnik gradonačelnika Beograda. Izabran je za predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke u Beogradu 03. jula 2011. godine. Ostao je dobro upamćen i po ulazi Gangule iz legendarnog srpskog filma Kad porastem biću Kengur, iz 2004. godine. Od 27. juna 2012. godine je predsednik opštine Novi Beograd.

Aleksandar Šapić

Aleksandar Šapić

Izvor i foto: WP, eizbori, Puls, Vladislav Mitić

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*