Aleksandra Kovač biografija

Aleksandra Kovač je cenjeni filmski kompozitor, muzički producent, kantautor i pedagog. Iza sebe ima bogatu karijeru, a pored pesama na kojima je radila i na kojima stoji njeno ime, Aleksandra je pokazala da može pomoći i mladim nadama, baš kao u šou „X Factor Adria“.

aleksandra kovač

Aleksandra je rođena u Beogradu 30. septembra 1972. godine. Njena majka Spomenka Kovač je poznati tekstopisac, dok je otac Kornelije radio kao kompozitor. Zato uopšte ne čudi šta je Aleksandra već sa petnaest godina počela da se bavi muzikom.

Aleksandra i Kristina su se na početku dokazivale tako što su pevale kao prateći vokali za zvezde bivše Jugoslavije, kao što su Piloti, Bajaga i mnogi drugi. U to je vreme sa mlađom sestrom osnovala muzički sastav K2 sa kojim je nastupala po mnogim klubovima Londonu, ali i izvan grada.

Bio je to veliki početak za dve sestre i njihovu inostranu karijeru jer su potpisale za kompaniju Mismanagement za koju su nastupale svetski poznate zvezde kao Rod Stewart. Kao deo velikog tima imale su priliku da sviraju kao predgrupa u Londonu za sastav „Labi Sifre“ te pevaču iz grupe „Hot Chocolate“.

Kada im je istekao ugovor sa velikom kompanijom iz Londona, sestre su se vratile u Beograd i rešile da nastave sa muzičkom karijerom, pa su producirale prvi album za svoj sastav „K2“. Bile su uspešne u promovisanju svog albuma, pa su tako neko vreme držale prvo mesto top liste. Zahvaljujući tom albumu Aleksandra je postala ugledna soul pevačica.

Posle uspešnog nastavka karijere u Srbiji, devojke odlaze u Madrid i tamo potpisuju za EMI Spain, a nakon uspešne turneje i promocije albuma, Aleksandra prestaje sa radom grupe i nastavlja dalje sama želeći da se dokaže i kao producent i aranžer. Tako je počela saradnju sa Romanom Gorsekom sa kojim osniva produkcijsku kuću RAprodukcija.

Muzičko delovanje Aleksandra je proširila i na područje bišve Jugoslavije, pa je tako počela da piše pesme za pevačicu Ninu Badrić, Gorana Karana, Severinu, Deena i mnoge druge. Usledilo je nekoliko godina pauze, pa je opet 2006. godine objavila album „Med i mlijeko“.

Iza sebe ima mnogo hitova kao što su: „Nemoj ovako“, „U šaci me imaš“, „Jedna žena“, „Ti“…

Autor: Sanja, Foto: Screenshot Youtube

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*