Aleksandra Radović

Aleksandra Radović je jedna od najpopularnijih pevačica pop muzike u Srbiji. Onda kada je počela da se bavi pevanjem, bila je jedini ženski predstavnik ovog muzičkog pravca, a Vlado Georgijev muški. Poznata je po tome što je dosledna svojoj muzici, po promenama boje kose i frizura uopšteno, po svom istančanom stilu, kao tekstopisac, kompozitor i jedan od najboljih pratećih vokala. Iako među predstavnicima sedme sile važi za uobraženu i nadmenu – kaže da privatno apsolutno nije takva, a da će rado biti gost u emisijama, ako ima odgovarajućeg sagovornika. Ima puno nadimaka, a neki od njih su: Aki, Akica, Aleks i Alek, ali joj je najdraži „mamićko“, kako je naziva ćerka Nina.

Obrazovanje

Aleksandra je rođena u Bogatiću, kraj Šapca, gde pored osnovne škole, sa 9 godina upisuje nižu muzičku školu, kao i njena sestra. Roditelji joj apsolutno nisu iz sveta muzike, ali su podržali i nju i sestru, kad je klasična muzika u pitanju. Još u osnovnoj školi je nastavnica muzičke kulture stavljala kao solistu u horu, što ona apsolutno nije volela jer je smatrala sebe „ružnim pačetom“, zbog svoje boje glasa. Pomenuta nastavnica, Dragica, i jeste insistirala na upisu u muzičku školu. Nižu muzičku školu je završila u Bogatiću.

Srednju muzičku školu „Mihailo Vukdragović“ upisuje u Šapcu, odsek teorijski, instrumentalni i solo pevanje. Svirala je i tri instrumenta, klavir, koji i danas najviše voli, flautu, zbog tehnike disanja, koja joj je korisna za pevanje, ali i harmoniku koju mrzi, ali ju je svirala tati za ljubav. Imala je hohner morino VI – preteška i za nošenje i za rukovanje, zato je i jeste prodala dan nakon što je diplomirala sa peticom, odsviravši toccatu i fugu u D molu.

Posle završene srednje škole, sestra Jelena upisuje i završava DIF , a Aleksandra Akademiju umetnosti u Novom Sadu, odsek, muzička pedagogija.

Privatni život

Aleksandra Radović je rođena u Bogatiću, u blizini Šapca, 10.9.1974. godine. Ima mlađu sestru Jelenu za koju je jako vezana. Kako sestra ima dva sina, Aleksandra je i ponosna tetka. U odličnim je odnosima sa roditeljima, posebno sa ocem, sa kojim se savršeno razume. Praznike, naročito Božić, proslavlja uvek porodično i tradicionalno, kod bake i deke na imanju.

Za sebe kaže da ima jak karakter i tešku narav, izričita pravila i principe. Iako deluje komplikovano, zapravo je veoma obična i jednostavna. Ume i da plače, i povisi ton i iznervira se, najčešće zbog neodgovornosti ili toga što ljudi površno rade svoj posao, umesto da daju svoj maksimum, pa zbog toga drugi trpe. U suštini je hiperemotivna, spontana i duhovita. Pretežno su joj pesme autobiografske, iako u kući i kolima ne sluša muziku, već voli tišinu. Što se ljubavi tiče, kaže da nema razlike između toga da si zrela žena ili da si zaljubljive prirode, i da to ide u paketu.

Nije kafanski tip, ali ume da izađe sa prijateljima i tada voli vino, tamburaše, romsku muziku, Tozovca, najviše Vidu Pavlović, Tomu Zdravkovića i pesmu „Jesen u mom sokaku“. Zdravko Čolić ili što bi njena ćerka rekla Darko Čolović, je jedina osoba čiji nijedan koncert nije propustila. Najveća želja u muzičkom svetu joj je da otpeva nešto sa njim.

Opušta se u saunama i bazenima, trenira 3 puta nedeljno po 3 sata sa profesorom Duškom Ilićem, ide na anticelulitne masaže, veoma vodi računa o kosi i koži lica.

Nije komfliktna, nikada ne psuje i uvek se trudi da sve reši mirnim i finim putem. Dan joj lepim čine sitnice, a raspoloženje popravlja bojama. Iako nije ljubitelj i ekspert u kuvanju, kuća joj je stalno puna dece i ona joj dođu kao rehabilitacija. Prati trendove i modu, ali nije njen rob i smatra da je malo jednako puno. Tako da nikada kratka suknja ne ide uz dekolte, a nakit je obavezan kao assesoar, dok više od tri boje su previše. Kad zatreba, tu je i stilista, Ivana Rabrenović. Muziku je zavolela zbog Stinga, Rollingstonesa, Whitesnakea, Tine Turner…

Veliki je humanista, te se priključuje raznima akcijama tog karaktera. Sa Karolinom Gočevom, Ninom Badrić i Majom Sar, snimila je pesmu i održala turneju u regionu pod nazivom „Moj je život moja pjesma“, kao kampanja za borbu protiv raka grlića materice. 2013. godine je u Centru Sava organizovala humanitarni koncert za Tijanu Ognjanović, kojoj je bila potrebna transplatacija srca. Gost na koncertu je bio Vlado Georgijev, a sakupljeno je 2.411.053 dinara. Takođe, ona u okviru svoje škole pevanja ima fond za besplatno školovanje mladih talenata, koji nisu u mogućnosti da sami sebi priušte pohađanje nastave.

Svoj privatni život vrlo vešto uspeva da sakrije od očiju javnosti. Ipak, neke stvari se doznaju, iako ona o njima, izričito, nikada ne govori. Tako je u toku studiranja upoznala bubnjara vojnog orkestra- Dejana Nikolića Džonija. Nakon godinu i po zabavljanja su počeli da žive zajedno, a posle četiri se i venčali. Od samog početka je bila sa njim u orkestru, te su stalno bili zajedno. Međutim, posle dve godine, je odjednom sve stalo. Džoni je samo izjavio da je došlo do prekida emotivnog partnerstva i poslovne saradnje između njega i Aleksandre- nakon čega je započeo rad na poznatom brodu Cruiser.

Sledeći bitni muškarac, u Aleksandrinom životu, bio je Aleksandar Zeremanski. Narodu poznat kao uspešni biznismen i nekadašnji direktor BK televizije. Njegova bivša verenica, sadašnja supruga proslavljenog muzičara Željka Joksimovića, Jovana Joksimović, je svojevremeno bila najbolja drugarica Aleksandre Radović. Pevačica se preselila kod njega u stan i nakon godinu dana mu rodila ćerku Ninu, 2010. godine. Iz nepoznatih i nikad izrečenih razloga, 2011. godine, nepuna dva meseca posle porođaja Aleksandra sa bebom napušta Aleksandra, seli se u svoj stan i od tada sama podiže ćerku.

Posao

Odmah po završetku studija, 1997. godine, počinje da radi kao prateći vokal mnogim izvođačima: Lepoj Breni, Jeleni Karleuši, Svetlani Ražnatović, Indiri Radić, Miri Škorić, grupi Đogani… Danas kaže da je to najlepši posao na svetu i da bi bila apsolutno presrećna i zadovoljna svojim životom i da nikada nije započela solističku karijeru.

Od 1998. do 2000. godine je snimala muzičke džinglove, reklame, uvodne špice. Prvi put se na televiziji pojavljuje u jednom Novogodišnjem programu, kada je izvodila pesmu Tine Turner „Golden eye“.

Rade Bajić, veliki producent, koji je sa njom kao pratećim vokalom, i počeo saradnju, insistirao je na njenom prvom albumu. Kako je već imala nekoliko napisanih pesama, na tom prvencu je najviše njenih pesama i bilo čak 6. Započinje saradnju sa Nikšom Bratošem i Goranom Kovačićem, s kojima uspešno posluje.

2003. godine izdaje prvi album „Aleksandra Radović“, potom 2006. godine „Domino“, pa 2009. godine izdaje album „Žar ptica“. 2010. godine izdala je „Platinum Collection“gde je kompilacija njenih najvećih hitova, ukupno 19. Pravi pauzu do 2016. godine kada izdaje peti album pod nazivom „Carstvo“.

U međuvremenu je uradila pojedine sinhronizacije za animirane filmove: „Alvin i veverice“, „Epik“, „Čuvari tajnog kraljevstva“ i 2011. godine je odpevala pesmu „Circle of life“iz crtanog filma „Kralj lavova“. Te iste godine je sa Beogradskim DJ The BeatShakers, uradila pesmu „U inat prošlosti“. Dok se 2013. godine oprobala kao glumica, u sporednoj ulozi serije „Pevaj brate“.

2012. godine je bila u žiriju muzičkog takmičenja „Prvi glas Srbije“. Nakon toga završava u „vrućim stolicama“ u emisiji sličnog karaktera – „Pinkove Zvezde“, ali je odradila samo 12 epizoda. Od 2017. godine je član žirija muzičke emisije humanitarnog tipa „Tvoje lice zvuči poznato“.

Prvi koncert je održala u Sava Centru, 11.11.2007. godine, a gosti su joj bili Sergej Ćetković i Jelena Tomašević. 2008. godine je krenula u turneju po državama bivše republike Jugoslavije. Koncerte uvek voli da održava u manjim i intimnijim prostorima, pa neretko to budu pozorišta jer smatra da tada dobije pravi performans.

2006. godine je osnovala svoju školu pevanja u Beogradu i Novom Sadu. Prvi čovek za sve joj je Sanja Bogosavljević. Traje 4 meseca, ima prolećni i jesenji upisni rok, predavači su kolege pevači i glumci, za upis je potrebno proći audiciju jer radi isključivo sa talentovanom decom, a nakon njene školice pevanja gotovo svi imaju posao u muzičkoj industriji. Ipak, ubrzo je zatvorila školu u Novom Sadu jer je bilo nemoguće da sve postigne.

Najveća dostignuća 

Njoj lično, jedno od najvećih životnih dostignuća je saradnja sa Arsenom Dedićem. Ona je jedina pevačica sa kojom je on radio, a najvećim komplimentom smatra njegovu izjavu da je njen glas, nakon glasa njegove Gabi, jedini koji ga je pokrenuo. Sem toga, ona je jedini ženski vokal koji je uspeo da rasproda dva puta za redom salu Centra Sava.

2000. godine, je nastupala na festivalu „Sunčane skale“ u Herceg Novom sa pesmom „Bori se“. 2003. godine, na istom mestu sa pesmom „Kao so u moru“ osvaja drugo mesto i to joj postaje odskočna daska u karijeri. Iste godine izdaje prvi album, koji biva prodat u više desetina hiljada primeraka.

2005. godine, na Budvanskom festivalu uzima drugo mesto sa pesmom „Karta za jug“. Takođe, osvaja nagradu za najbolji tekst i za jednu od 15 najuspešnijih pesama u godini.

2006.godine, pesma „Nisi moj“ zauzima sam vrh svih top lista Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

2007. godine je proglašena pevačicom godine, osvaja nagradu za pop album godine, dobija priznanje za najbolju žensku interpretaciju i njen album „Domino“ koji samo u Srbiji biva prodat u više od 60.000 primeraka.

2010. godine, njen album „Žar ptica“ je najprodavaniji album u Srbiji i regionu, 3 meseca je bio na samom vrhu svih top lista, a onda je proglašen i najboljim pop albumom te godine, na području cele bivše SFRJ. Pesma „Bivši dragi“, sa tog albuma, proglašena najslušanijom na svim radio stanicama.

2016. godine učestvuje u dve kampanje koje je organizovao „Radio S“. „Zvezde pevaju Zvezde“, gde je Aleksandra izvela pesmu „Vlak“ grupe „Zana“, a potom biva jedna od „Pet veličanstvenih“, pored Jelene Tomašević, Marije Šerifović, Emine Jahović i Nataše Bekvalac i radi pesmu „Moskva“.

Najpoznatije pesme su: „Kao so u moru“, „Bivši dragi“, „Ako ikada“, „Čuvam te“, „Čuvaj moje srce“, „Ljubavi moja“, „Živeo kraj“, „Mali peh“ i druge.

Autor: Olja C.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*