Alka Vuica

Apsolutno svoja, prelepa, multitalentovana, bez dlake na jeziku, egzotična, ekscentrična. Alka je pevačica, tekstopisac, novinar, TV voditelj, pisac… Večito mlada, iako je priznala da je opasno frustrira starost i da želi da se podvrgne plastičnoj operaciji-ali se boji da ne izgleda veštački i plastično nakon toga, večito zaljubljive prirode, večito drugačija. Ruku na srce, valjda je od rođenja imala predispozicije za isto. Prvo nije volela svoje ime nikako, zato što se izdvajala- a tek kad je odrasla je shvatila lepotu autentičnosti. Iako, prvobitno je trebalo da se zove Tuga ili Buga. Prva porodica Hrvata koja je naselila područje današnje Hrvatske je brojila šestoro braca i sestara. Njih je bilo dve i zvale su se tako. Međutim, na kraju ipak postade Alka, po Sirijskoj alki- koja je simbol pobede nad Turcima. A do koje mere je neobična, govori i podatak da je njena prva ljubav bio Winnetou ,kome je posvetila desetine pesama- a onda je na tadašnjem popisu stanovništva, sa svojih 12 godina, insistirala da joj kao nacionalnost napišu Indijanac. Te godine ih je u Jugoslaviji bilo 7 ukupno, a Alka je bila jedna od njih. Danas živi i radi u Sarajevu, ali se leti može videti na Hrvatskom primorju.

Obrazovanje

U rodnom Umagu je završila osnovnu i srednju školu. A potom se seli u Zagreb, gde upisuje defektologiju. To je bio kraj ’70. godina, i iskustvo joj je traumatično. Iznajmila je sobu u neboderu, iza hotela „International“. Noć je provela plačući jer je osećala samo ogroman strah. Kasnije je zavolela taj veliki grad i sve je došlo na svoje.

Privatni život

Alka je rođena 08.06.1961. godine u Umagu, kraj Pule. Poznata je kao Alka Vu. Danas živi u Sarajevu, i radi kao voditelj. Ima svoju emisiju „Vidimo se u Sarajevu“ , koja se emituje na televiziji „Pink BiH“ . Zanimljivo je sto je naziv nastao tako što je Alka pisala pesmu za Novosadsku grupu „Frajle“, pod nazivom „Sarajevo“, pa je i sam susret bio dogovoren tamo- videle su se u Sarajevu. Ali joj to apsolutno ne menja letnje navike, tako da je često viđena na jahtama u blizini Splita i ostrva Hvar, pored toga sto je zaljubljena u Ibicu, Jamajku i Kubu.

U detinjstvu je bila buntovnik. Otac joj je bio jako strog, čak nije smela da ide ni u izviđače, a kao devojka je uvek imala izlazak do 23h. Odrasla je u skromnoj i tradicionalnoj porodici. To joj nije smetalo da pravi nestašluke- kao mala se tukla sa dečacima, uvek kući donosila mačiće i ptiće, a jednom prilikom i jednog Amerikanca. Ona je imala oko 5/6 godina, a on je bio stoper na proputovanju, sa dugom kosom. Kada ga je dovela kući, saopštila je mami da je našla Isusa Hrista. On je prespavao u apartmanu njene tetke, a nakon nekog vremena su ga sasvim slučajno ponovo sreli u Trstu, u Italiji- i tada je bila ubeđena da je on Isus.

Još u toku osnovne škole je krenula na časove klavira, ali je to i bilo za očekivanje, jer potiče iz muzičke porodice. Mama Zdenka svira klavir, tata Zvonko saksofon, a ujak Boško harmoniku. Jedino je rođaka, Matija Vuica, poznata dizajnerka.

Ne voli što je u 50.-ima, najviše su joj se sviđale 30.-e , ali kaže da ni 20.-e nisu bile loše- tada je živela kao „puštena sa lanca“ . Sada ima problema sa kičmom i odgađa operaciju- ne sme da trči, ali zato vozi bicikli i radi određene vežbe. Neguje se dobrim kremama i tretmanima lica. Voli cinike, osobe poput Arsena Dedića- uživala je u njegovom smislu za humor. Kaže da nikada nije bila zaljubljena u ženu, ali je bila sa ženama i smatra to prelepim iskustvima. Inače je definitivno zaljubljive prirode, pa su joj gotovo sve pesme autobiografske i naziva ih decom njenih ljubavi- a zbog tragičnih ljubavi konzumira vino i cigarete u velikim količinama, i piše tužne pesme.

Njena prva ljubav je bio bubnjar grupe „Srebrna krila“ – Adi Karaselimović. Imala je 18 godina, i upoznala ga je u klubu „Scena“- u momentu kada je imala boginje. Bio je njena prva velika ljubav i ta veza je trajala 4 godine. Čak mu je i napisala pesme za prvi samostalni album, pod nazivom „Dodirni me“. U tom periodu upoznaje Gorana Bregovića i Bajagu. Opšte je poznato da su obojica bili njeni ljubavnici, a i dan-danas je u divnim odnosima sa njima i te ljubavi i dalje traju, samo u nekim drugim dimenzijama. Bajaga joj je čak posvetio i dve pesme- „Zažmuri“ i „Sa druge strane jastuka“ . Jedna od dragih uspomena joj je Opatija, 1984. godina. Bio je neki festival i zabava je trajala 3/4 dana. Toliko su pili da je Bajaga na kraju ostavio svoju ličnu kartu na šanku, jer nije više imao para- pa nije platio ceh, a ona je za Umag išla stopom, a uspela je da ustopira šleper koji je prevozio škampe.

1988. godine je upoznala Vuka Veličkovića, srpskog slikara i umetnika. 26.03.1989. godine mu rađa sina Ariana. Iako ta ljubav nije potrajala, tvrdi da su i danas prijatelji i da leta i zime provode zajedno- kao porodica. Kako trenutno boravi u BiH , 2012. godine upoznaje Zlatka Arslanagića Herba- koji je bosanski ugostitelj. Na pitanje, šta joj se kod njega svidelo- rekla je 2/3 miliona eura, to što joj je istovremeno i ljubavnik i prijatelj, i što se veza rodila iz prijateljstva- i to na svadbi nećaka Zdravka Čolića. Izjavila je da voli kada joj je kosa vezana u rep, jer joj se tad vidi lepota, da mu se sviđaju njene oči jer su dečje, da se zaljubio u nju zato što je duhovita i smešna. Zlatko i Arian su u jako dobrim odnosima, vole se i poštuju međusobno. Bila su neka govorkanja o svadbi, ali izgleda da se teorija neće pretvoriti u praksu. Ona je venčanicu obukla nekoliko puta za razne potrebe snimanja, kada želi da napravi feštu sa prijateljima- za to joj nije potreban povod, a papir ne predstavlja ljubav i pripadnost, odnosno vernost i odanost. Na kraju zaključuje, da svaka poštena Hrvatica mora imati nekog Bosanca- jer je njihov mentalitet i harizma ono na šta žene „padaju“.

U Alkinom životu su bile i izvesne spekulacije o zabranjenim ljubavima . Naime, 2003. godine je imala aferu sa Željkom Kerumom, gradonačelnikom Splita. A cela priča je dospela u javnost nakon što je Alka prestala da se druži sa Snježanom Mehur. Dotična, iako je bila u braku, je gotovo deceniju, takođe bila ljubavnica pomenutog političara- pa su tako drugarice prekinule prijateljstvo zbog ljubomore. A već 2004. godine, pevačica je uplovila u vezu sa fudbalerom Igorom Štimcem. On je u to vreme bio oženjen Suzanom Štimac, sa kojom ima i decu, inače slikarkom i bivšom Miss-icom Jugoslavije. Zbog preljube su se razveli, a ona se kasnije udala za nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca, Damira Milačića. Alka je priznala da su ona i fudbaler bili u vanbračnoj zajednici, a da Suzanu jako ceni i poštuje i da je sve samo sudbinski splet okolnosti- pa su obe volele istog čoveka. Verovatno se vodila logikom da će sredstva opravdati kada dođe do cilja. Postoji i legenda da je bračni par Štimac jedno veče bio u noćnom provodu, a onda im se u separeu pridružila pevačica, koja je samu sebe pozvala, pa potom fudbalera ispolivala šampanjcem- na šta je on pozvao obezbeđenje, koje je Alku iznelo iz lokala i bacilo je ispred, u grmlje.

Ipak, najvažniji muškarac u njenom životu je svakako Arian. U Londonu je studirao produkciju, a potom pokrenuo svoj elektronički bend „InUrFace“. U periodu studiranja je živeo u kući Simona Le Bona, frontmena grupe „Duran Duran“ , sa kojim se privatno druži. Sada je DJ i producent. Narodnim masama je poznat pod imenom Strapazoot, a član je bendova „Godsoundz“ i „33 band“- koji predstavljaju muzički pravac rep i hip-hop. Mada, najviše pažnje dobija otvorenim pismom, kojim najavljuje sudsku tužbu, upućenim Vlatki Pokos. Ona je o njegovoj majci pisala u svojoj knjizi „Život u raju“ . U romanu ona navodi da je Alka alkoholičarka, preljubnica i žena lakog morala, opisuje izvesnu aferu sa Splitskim gradonačelnikom, pominje i svađu među drugaricama ljubavnicama, tvrdi da je Arian do svoje 11. godine živeo u Umagu sa babom i dedom jer njegova majka nije domaćica, ne zna šta znači porodični život, a da je njeno ponašanje izvan okvira normalnog. On je to sve oštro demantovao. Za svoju majku je rekao da ona za njega predstavlja uzor i najveći izvor ljubavi za koji zna. Napominje da je detinjstvo proveo sa njom u Zagrebu, u Cvijetnom naselju- da su živeli u Veslačkoj ulici, i da je tamo išao u vrtić. Prva 4 razreda osnovne škole je završio u Umagu, pošto je Alka često putovala, pa su ga čuvali baka i deka- ali je ona živela sa njima. Alimentaciju nikada nije dobijala i sama se kao lavica borila da mu pruži sve u životu. Kada je bio V razred, ponovo se sele za Zagreb, jer je ona tada kupila kuću tamo.

Posao

Još kao studentkinja je počela da radi za časopis „Polet“ . Prvi intervju je radila sa grupom „D’Boys“ , a drugi sa Goranom Bregovićem. U to vreme je upoznala Karla Metikošu, muža Josipe Lisac. On je upoznaje sa njom, nakon što mu je jednom prilikom na uvo izrecitovala stihove jedne od svojih pesama. Kako je Josipa Lisac institucija hrvatske muzičke scene, nakon što joj je uradila pesmu „Danas sam luda“- Alka Vuica postaje poznata i počinje da sarađuje sa mnogim tadašnjim muzičkim zvezdama. Sarađivala je sa Vladom Kalemberom, Tajči, Bajagom, Goranom Bregovićem, Željkom Bebekom, Borisom Novkovićem… Njene pesme su „Ja sam zaljubljen“ od Tonija Cetinskog, „Ni na sever, ni na jug“ koju izvodi Sandi Cenov, „Ja sam lažljiva“ grupe Denis&Denis, „Lijepa bez duše“ koju je otpevao legendarni Oliver Dragojević.

Potom izdaje svojih sedam albuma. 1993. godine- „Laži me“ , 1995. godine „Za tebe čuvam sebe“ , 1997. godine- „Alkatraz“ , 1999. godine- „Balkan girl“ , 2001. godine- „Profesionalka“ , 2004. godine- „Cirkus“ i 2013. godine- „Alkina kafana“ .

Kao novinar, urednik i voditelj se takođe pokazala veoma uspešno. Talk show „1 na 1“ je bio na Nova TV, a ona ga je vodila. Nakon toga je bila urednik rubrike „Alka Individualka“ u showbizz magazinu „Red carpet“ . Sada vodi svoju emisiju „Vidimo se u Sarajevu“ na televiziji „Pink BiH“ .

Poznato je da joj je jedna od najboljih prijateljica Mia Begović, pa ne znamo da li je slučajnost da se Alka oprobala i u glumačkim vodama. Tako je 2000. godine igrala u filmu „Je li jasno prijatelju?“ , a kasnije i u nekoliko televizijskih serija- „Nad lipom 35“ , „Naša mala klinika“ , „Bitange i princeze“ , „Magacin Kabare Show“ , „Nemoj nikome reći“ i „Generacija“.

O tome koliko je svestrana govori i podatak da se 2009. i 2010. godine predstavila na predsedničkim izborima svojom ponudom, koju je podržala „Zelena lista Hrvatske“ .

Najveća dostignuća

Pored toga što ima veoma opširnu biografiju i što joj se mogu pripisati uspesi u raznim delatnostima i njihovima granama, Alka je bila prva pevačica na prostorima Hrvatske, koja je uvela etno stil u pop muziku.

1980. godine je započela svoju karijeru, ali je vrhunac slave doživela 1990. godine kao deo tima hrvatskog predstavnika na pesmi Evrovizije. 1989. gidine je Jugoslavija pobedila na Eurosongu- sa pesmom „Rock Me“, koju je izvodila grupa Riva. Sledeće godine su bili domaćini, i jedno od najvećih muzičkih takmičenja se održavalo u Zagrebu. Predstavnica je bila Tajči, a njenu pesmu „Hajde da ludujemo“ je pisala Alka Vuica , i zauzele su VII mesto.

1994. godine , pesma „Laži me“ je proglašena za hit godine, a Alka je dobila nagradu za kantautora godine. A 1996. godine osvaja I nagradu za scenski nastup, na „Melodijama Hrvatskog Jadrana“. Dok je 2010. godine dobila nagradu „Zvonimir Golob“ , za najlepšu neobjavljenu ljubavnu pesmu.

Najveći hitovi Alke Vuice su- „Varalica“ , „Laži me“ , „Hej šta mi radiš“ , „Otkad te nema“ i mnogi drugi.

Autor: O.C.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*