Ana Brnabić

Ana Brnabić je predsednica Vlade Republike Srbije od juna 2017. godine. Prva je žena koja se našla na čelu Vlade Srbije i prva javno deklarisana gej osoba u Vladi. 2016. godine je u kabinetu Aleksandra Vučića obavljala dužnost ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Obrazovanje

1994. godine je završila Petu beogradsku gimnaziju, a nakon toga odlazi na Nortvud Univerzitet u Mičigenu. Tamo je 1998. godine završila studije poslovne administracije. Nakon toga odlazi u Englesku, na Univerzitet Hul i tamo završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga.

Privatni život

Rođena je 28.9.1975. godine u Beogradu. Njen deda, s očeve strane je s Krka, tačnije iz mesta Stara Baška. Ana kaže da voli Krk, posebno selo iz kog je njen deda i tamo ima mnogo prijatelja. Iako je poreklom delom vezana za Hrvatsku, čitav život je provela Srbiji za koju kaže da je jako voli i da tu oduvek želi da gradi svoj život i karijeru.

Ana je već nekoliko godina u vezi s Milicom Đurđić, doktorkom koja radi na odeljenju za radiologiju i magnetnu rezonancu Kliničkog centra Srbije. Njih dve su i pre živele zajedno, a krajem 2017. godine su se preselile u vilu od 1.000 kvadrata na Dedinju gdje Ana, kao predsjednica Vlade, ima pravo stanovati.

Posao

Ana je za vreme studija u Londonu radila kao administrator i osoba zadužena za odnose s javnošću u „Srpskom informacijskom centru“. Glavni zadatak Centra je bio održavanje kontakta i interakcije između civilnih medija u Velikoj Britaniji i reformistički nastrojenih stranaka u Srbiji.

U Srbiju se vraća 2002. godine i počinje da radi kao službenica za odnose s javnošću u Programima za agrarni razvoj Srbije, finansiranima od strane Europske Unije. Na tom mestu se zadržala samo dva meseca, a nakon toga prelazi u USAID gde je radila na raznim projektima te organizcije u Srbiji.

2006. godine je aktivno učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), nezavisnog, nestranačkog i neprofitnog udruženja opšina, kompanija i organizacija civilnog društva koje zajedno rade na stvaranju boljih zakona za rad i život u Srbiji.

Pre dolaska na ministarsku funkciju, Brnabić je bila predsednica Upravnog odbora NALEDA-a. Tokom rada na podizanju kapaciteta NALED-a, Brnabić je učestvovala u jačanju potencijala opština da unaprjeđuju poslovni ambijent i u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji.

Jedno vreme je bila direktorika kompanije „Continental Wind Serbia“ u kojoj je radila na realizaciji 300 miliona eura vredne investije za vetropark u opštini Kovin.

Važan deo u njenoj poslovnoj biografiji zauzima i angažman u raznim američkim konzultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj.

Osim toga, radila je kao stručnjak na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji kao zamenica direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

Kao nestranačka ličnost u avgustu 2016. godine ulazi u Vladu gde je obavljala funkciju ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu u kabinetu Aleksandra Vučića. S obzirom da je Ana prva javno deklarisana gej osoba u Vladi Srbije, Aleksandar Vučić je najavljujući kako će ona biti u njegovom kabinetu rekao da ga ne zanima njena seksualna orijentacija nego njen rezultat. Za Anu je rekao da je žena s izvanrednom energijom, vredna i stručna.

Nakon dolaska na ministarsko mesto mnogi su je nazivali osveženjem na političkoj sceni. Razlog za to je bila njena otvorenost i neposrednost u komunikaciji s kolegama ministrima, ali i s novinarima na čijoj „meti“ se našla zbog svog seksualnog opredeljenja.

U jednom interviju je rekla kako je tokom života u Engleskoj naučila da nije sramota raditi bilo koji posao pa je otkrila kako je ona za pet funti na sat delila letke po Londonu i izdavala knjige u studentskoj biblioteci. Za ministarski posao je rekla da se razlikuje od drugih poslova jer je unapred poznato da se rapolaže ograničenim vremenom i ako se propusti prilika da se pokaže ono što neko zna potrebno je čekati četiri godine kako bi to ispravili.

U junu 2017. godine prihvata poziv Aleksandra Vučića i postaje predsednica Vlade što je u istoriji Srbije bio prvi put da se jedna žena našla na toj funkciji.

Najveća dostignuća

Iza Ane Brnabić je više od deset godina rada sa stranim investitorima, međunarodnim organizacijama, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji. Članica je Upravnog odbora jedne neprofitne fondacije koja talentovanim studentima iz Makedonije i Srbije dodeljuje stipendije za studije na Kembridžu, a koji se nakon magistarskih studija vraćaju u svoju zemlju kako bi pomogli ekonomskom i društvenom razvoju.

2013. godine je dobila priznanje „Biznis dama godine“, u kategoriji „Društveno odgovorno poslovanje“.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*