Bata Zdravković

Bata Zdravković, punim imenom Bratislav, je sprski pevač. Poznat je i kao jedan od najboljih imitatora na estradi. Prvi album je objavio 1989. godine, a neke od njegovih pesama su „Kako starim sve te više volim“, „Kockar sam u duši“, „Ljulja, ljulja“, „Jana“, „Nije svejedno“, „Bretela“, „Konobar donesi“, „Nije moguće“, „Samo mi javi“ i druge.

Privatni život

Rođen je 30.5.1972. godine. Od 2010. godine je u braku sa suprugom Tatjanom s kojom ima sina Uroša i ćerku Saru. Tatjana se godinama profesionalno bavila pevanjem, a kad su se njih dvoje upoznali ona je sa svojim bendom snimila album za ZAM. Tatjana se nakon venčanja posvetila porodici i ostavila je pevanje, a Bata je u intervjuu za jedan portal otkrio da ne bi bio ljubomoran kad bi njegova supruga zarađivala više od njega jer im je novac zajednički, ali bi ga bilo sram kad bi ga žena izdržavala.

Njegova ćerka Sara je odlučila krenuti stopama svojih roditelja pa se 2016. godine pojavila na muzičkom takmičenju „Neki novi klinci“ i dobila četiri pozitivna glasa.

Posao

Bata se pevanjem počeo baviti već kao mladić, a nastupao je po folkotekama u Nemačkoj. 1989. godine snima svoj prvi album pod nazivom „Anđele plavi“. Nakon toga su usledili albumi „Recite joj vetrovi“ (1993.), „Bože samo zdravlja daj“ (1998.), „Sad plači ako, ako“ (2000.), „Crna lepotica“ (2003.) te posljednji „Kako starim, sve te više volim“ (2005.).

Pesmu „Kako starim, sve te više volim“, po kojoj je i njegov posljednji album dobio ime, Bata je kupio od Dina Merlina. Spomenutu pesmu je pre njega već otpevao bosanskohercegovački pevač Nihad Kantić Šike, ali je Batina verzija postala značajno slušanija od prethodne.

Kao i mnoge njegove kolege, Bata se takođe pojavio u rialiti serijalu „Farma“. Ostalim farmerima je bio sumnjiv njegov odnos s Jovanom Pajić pa su ih često dovodili u vezu. Njegov boravak na „Farmi“ je obeležen i čestim svađama s kolegicom Vesnom Vukelić Vendi. Bata je na gostovanju u „Farmi“ dve godine kasnije izazvao incident kada je prišao Vendi i počupao je za kosu, nakon što ga je ona isprovocirala.

2014. godine je napravio skandal na snimanju „Pinkovih zvezda“. Nakon saznanja da njegova supruga Tatjana nije prošla u sljedeći krug u takmičenju, verbalno je napao članove žirija Marinu Tucaković i Harisa Džinovića te ih nazvao nekompetentnima.

Kako bi zadržao svoju popularnost i održao se na estradi, 2017. godine se odlučio za snimanje pesama za svadbe i druge proslave na koje ga često pozivaju da zabavlja goste. U julu te godine je, nakon dve svatovske, objavio pesmu pod nazivom „Prvenac“, koja je prije svega namijenjena za krštenja i rođendane.

Preko leta uglavnom nastupa po svadbama u Srbiji, a preko zime je u inostranstvu. Ponekad peva u diskotekama i klubovima, ali puno manje nego ranije jer je, kako kaže, to prepustio MC-jevima i sličnim polupevačima i pevačima u pokušaju.

Kaže da je glavni razlog zbog kojeg se počeo baviti snimanjem namenskih pesama, pesama za slavlja, sigurnost jer će takve pesme uvek biti prihvaćene na svadbama, proslavama rođendanima, krštenjima itd. Bata za sebe kaže da je u zlatnoj estradnoj sredini, a takav slučaj je i kod plaćanja pesama. Kaže da ima pesama koje se dobiju besplatno, koje se plaćaju par stotina eura i onih koje koštaju nekoliko hiljada eura, a on je i tu u zlatnoj sredini jer pesme najčešće plaća od 500 do 2.000 eura.

Najveća dostignuća

Bata je pevanjem počeo da se bavi osamdesetih godina i od tada je objavio šest albuma s kojih je poteklo nekoliko hit pesama. Iako je jedno vreme bio poprilično neaktivan, 2017. godine se odlučio na snimanje tzv. namenskih pesama kako bi se održao na estradi.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*