Bogdan Diklić Biografija

Bogdan Diklić je srpski glumac. Rođen je u Bjelovaru 1. avgusta 1953. godine. U rodnom gradu bavio se glumačkim amaterizmom. U Bjelovaru je završio osnovnu i srednju školu. 1972. godine upisuje glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Ognjenke Milićević.

Od 1975. do 1995. godine bio je stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu, i igrao je u predstavama: “Kaligula” (Stipijan), “Rat i mir” (Pjer Bazuhov), “Kako vam drago” (Oliver), “Nevolje zbog pameti” (Molčaljin), “Gospođa ministarka” (Pera Kalinić), “Orestija” (Egist), “Tartif” (Tartif, k.g),”Pokondirena tikva” (Ružičić).

Od 1995. godine, član je JDP-a u Beogradu, gde igra u predstavama “Beogradska trilogija” (Dušan), “Molijer, još jedan život”, „Italijanska noć“ (Alfonso), a u Beogradskom dramskom pozorištu igra u predstavi “Pandorina kutija” (Andrijan).

U pozorištu Kult u Beogradu igrao je u predstavi “Oksimoron” (Bayer).

U Zvezdara teatru ostvario je uloge u predstavama “Profesionalac” (Teodor Kraj), ”Poljubac žene pauka” (Molina), “Smešna strana muzike” (Bubnjolog).

Sem u pozorištu Bogdan Diklić je ostvario i veliki broj zapaženih uloga u filmovima.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za pozorišne i filmske uloge.

Živi i radi u Beogradu.

Filmografija
1976 – Vojnikova ljubav (film domaći)
1977 – Miris poljskog cveća (film domaći)
1979 – Nacionalna klasa (film domaći) – kao Mile
1980 – Majstori, majstori (film domaći)- kao prosvetni inspektor
1982 – Maratonci trče počasni krug (film domaći) – kao Mirko
1983 – Balkan ekspres (film domaći) – kao mlekar Nemac
1984 – Čudo neviđeno (film domaći) – kao inženjer
1984 – Kraj rata (film domaći) – kao Joza
1984 – O pokojniku sve najlepše (film domaći)- kao partijski aktivista u selu
1984 – U raljama života (film domaći) – kao Pipo
1985 – I to će proći (film domaći)
1985 – Jagode u grlu (film domaći)- kao Čombe
1985 – Tajvanska kanasta (film domaći)
1985 – Za sreću je potrebno troje (film domaći)
1986 – Dobrovoljci (film domaći)
1987 – Kraljeva završnica (film domaći)
1987 – Lager Niš (film domaći)
1987 – Oktoberfest (film domaći) – kao Vanja
1987 – U ime naroda (film domaći)- kao uhapšeni direktor
1987 – Već viđeno (film domaći) – kao Željko Obradović
1988 – Braća po materi (film domaći)- kao Veselinov razredni starešina
1988 – Čavka (film domaći) – kao direktor
1989 – Balkan ekspres 2 (film domaći)- kao Nemac Žuća
1989 – Kako je propao rokenrol (film domaći)
1989 – Sabirni centar (film domaći) – kao asistent Petar
1992 – Crni bombarder (film domaći)
1992 – Mi nismo anđeli (film domaći) – kao Marinin otac
1992 – Prokleta je Amerika (film domaći)
1992 – Tito i ja (film domaći)- kao Zokijev otac
1993 – Tri karte za Holivud (film domaći)- kao pomoćnik komandira milicije
1994 – Biće bolje (film domaći)
1994 – Dnevnik uvreda 1993. (film domaći)
1994 – Ni na nebu ni na zemlji (film domaći) – kao Svetislav
1995 – Paket aranžman (film domaći)
1995 – Urnebesna tragedija (film domaći) – kao ‘košarkaš’
1998 – Bure baruta (film domaći) – kao Džon, vozač VW
1998 – Lajanje na zvezde (film domaći) – kao Dragićević Đuro
1999 – Belo odelo (film domaći) – kao mašinovođa
1999 – Točkovi (film domaći) – kao Ćorić
2001 – Apsolutnih 100 (film domaći)- kao trener u streljačkom klubu
2001 – Ničija zemlja (film domaći)
2001 – Normalni ljudi (film domaći) – kao asistent 1
2003 – Gori vatra (film domaći)
2004 – Sivi kamion crvene boje
Igrao je i u TV serijama Grlom u jagode i Otvorena vrata

Izvor: Wikipedia

loading...

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*