Bora Čorba Biografija

Borislav Bora Đorđević – Bora Čorba je rođen 1. novembra 1952. godine u Čačku gde je oformio i svoj prvi bend „Hermelini“ čiji su članovi bili još i Borko Ilić, Prvoslav Savić i Aca Dimitrijević. Bora Čorba je svirao bas gitaru i pevao, a njihov uzor je bila grupa „Roboti“ iz Zagreba. Nekoliko godina kasnije Bora Đorđević je počeo da svira gitaru i komponuje muziku. Jedna od njegovih prvih pesama je bila numera Moje tuge koju je kasnijhe uvrstio na albumu „Moje Bube“ sa grupom „Suncokret“. Posle „Hermelina“ Bora je bio član nekoliko bendova iz Čačka „Vesnici Ljubavi“, „Dečaci sa Morave“, „Safiri“, „Čačanski Plemići“ i „PORS“ čiji je član takođe bio Radomir Mihailović Točak.
Bora Čorba je kao mladć sa svojim prijateljima počeo da obija stanove ne bi li za taj novac mogao da kupi muzičke instrumente. Posle tri godine pljački uhapšen je sa svojim prijateljima i osuđen kao maloletni delikvent. Iako je pušten posle samo 7 dana, odmah je izbačen iz srednje škole pa su njegovi roditelji rešili da se presele u Beograd gde je Bora upisao Petu Beogradskiu Gimnaziju. Posle nekoliko meseci je otišao na audiciju za rok operu gde je primljen i gde je imao nekoliko uloga.
U periodu posle 1970. godine svirao je u tri benda: „Zajedno“, „Suncokret“ i „Rani Mraz“ zajedno sa Đorđem Balaševićem, Vericom Todorović i Biljom Krstić.
Odmah nakon napuštanja benda „Rani Mraz“ Bora osniva bend „Riblja Čorba“ zajedno sa Mišom Aleksićem, Rajkom Kojićem i Vickom Milatovićem. Objavili su ukupno 21 studijski album. Bora Đorđević je bio oženjen Draganom Đorđević koja se 2007. ubila mešajući tablete i alkohol. Ima dvoje dece.

Diskografija Riblje Čorbe:
Kost u grlu (1979)
Pokvarena mašta i prljave strasti (1981)
Mrtva priroda (1981)
Buvlja pijaca (1982)
Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju (1984)
Istina (1985)
Osmi nervni slom (1986)
Ujed za dušu (1987)
Priča o ljubavi obično ugnjavi (1988)
Koza nostra (1990)
Labudova pesma (1992)
Zbogom, Srbijo (1993)
Ostalo je ćutanje (1996)
Treći srpski ustanak(1997)
Nojeva barka (1999)
Pišanje uz vetar (2001)
Ovde (2003)
Trilogija 1: Nevinost bez zaštite (2005)
Trilogija 2: Devičanska ostrva (2006)
Trilogija 3: Ambasadori loše volje (2006)
Minut sa njom (2009)

loading...

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*