Boris Bizetić Biografija

Boris Bizetić je rođen 1950. godine u Beogradu. On je objavio kao autor muzike, tekstova i aranžmana oko 700 kompozicija (na CD, LP i singl izdanjima) pop i folk muzike, kao kantautor i sa svojim ansamblom Rokeri s Moravu. U proteklih 40 godina, osim nekoliko stotina pesama koje je napisao za sebe (kant-autorska izdanja) i svoj ansambl Rokeri s Moravu (20 albuma), Boris Bizetić je, kao autor, sarađivao i sa preko trideset izvođača zabavne (pop) i narodne (folk) muzike.

Njegove pesme su (između ostalih) snimili i: Miki Jevremović, Đorđe Marjanović, Radmila Karaklaić, Dragan Stojnić, Olivera Katarina, Anica Zubović, Ljiljana Petrović, Ivan Bekjarev, Lane Gutović, Silvana Armenulić, Hanka Paldum, Mira Barjaktarević, ansambl “Tamburica 5”, Mira Beširević, Vera Matović, Boban Zdravković, Rade Vučković, Miša Marković, Rale Ćajić, Halid Muslimović, Ajnur i Muhamed Serbezovski, Zorica Marković, Izvorinka Milošević, Maja Nikolić…

Najveću popularnost stekao je pop-hitovima originalnih i pamtljivih refrena koji su obeležili epohu jugoslovenske zabavne muzike u prvoj polovini 1970.-ih godina. Uz petnaestak zlatnih i srebrnih ploča, do 1976. godine – tiraži izdanja sa njegovim pesmama dostižu 1.500.000 prodatih primeraka.

Od 1977. – 1991. godine piše za svoju pop-folk grupu Rokeri s Moravu čija su izdanja (sedam singl i 19 LP) prodata u 4.000.000 primeraka. Rokeri su diskografski – najtiražniji i estradno – najposećeniji srpski ansambl iz Jugoslavije koji su svog prvog »Oskara popularnosti« dobili 1982. godine, a posle toga i »Zlatnu pticu Jugotona« – za prvih 1.000.000 prodatih albuma.

Početkom 1990.-ih, Boris Bizetić počinje svoj rad na televiziji, kao scenarista, režiser i glumac u humorističkim šou programima, kojima stiče novu publiku i popularnost, što mu donosi »Oskar popularnosti« (1995. i 1996. godine), nagradu »Viktor« (2003. godine) i »Zlatni Melos« (2007. godine). Proteklih godina, objavio je 5 knjiga poezije, komponovao je muziku za 12 igranih filmova, osam televizijskih serija, pisao kolumne za šest novina i časopisa i vodio devet autorskih radio-serijala.

Boris Bizetić

Boris Bizetić

Izvor i foto: borisbizetic.com

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*