Branislav Petrušević Petrući

Branislav Petrušević Petrući je poznati srpski glumac i komičar, koji unatoč svojoj velikoj želji zapravo nikad nije završio glumačku akademiju. Bio je Indeksovog pozorišta, komedijskog radijskog programa na kojem je izgradio svoju karijeru. Sudelovao je i u programu radija Beograd za koji je često pisao tekstove.

Obrazovanje

Završio fakultet organizacionih nauka, smer kibernetika.

Privatni život

Rođen 09.05.1955. godine, u vreme kada je ekonomska situacija bila iznimno teška kao i stanje u samoj državi.

Branislav Petrušević Petrući je oženjen i ima dva sina, Marka i Mateja. Sa suprugom Nadom je u braku preko 30 godina, a kako bi sprečili da im bračni život bude monoton, njih dvoje bi se često rastajali na par dana pa ponovno sastajali, dozvoljavajući tako jedno drugom slobodu kretanja i mišljenja.

Njegov sin Marko Petrušević poznat je javnosti iz nastupa u „Pinkovim zvezdama“ i rijaliti programu „Zadruga 2“. Marko voli glazbu i talentovan je za pevanje, ali ne namerava da postane pevač pod svaku cenu. Od oca je nasledio talenat za imitaciju, što takođe ne isključuje mogućnost da se jednog dana pojavi u ulozi nekog glumca.

Branislav Petrušević Petrući rado trenira tenis i sudelovao je na mnogim turnirima. Njegov moto glasi „učiti i samo učiti“ i možda je upravo to bio jedan od razloga zbog kojih je odlučio da sudeluje u emisiji VIP Veliki brat. Iako je u kući Velikog brata boravio svega tjedan dana, kaže kako mu je to još jedno bogato i lepo iskustvo.

Nadimak Petrući dobio kada je jednom prilikom u dramskom programu u studiju Radija Beograd izjavio da želi da ode u Ameriku i postane poznati glumac. Našalili su se na njegov račun da on jedino može biti anglosaksonski ili talijanski glumac, nešto poput „Petrući Brenći“, i od tad je poznat po tom nadimku „Petrući“ koji se i godinama kasnije zadržao uz njegovo pravo ime.

Posao

Petrući je svoju karijeru započeo na radiju, u radijskom programu Indeksovo radio pozorište, gde je zajedno s kolegama stvarao zabavni program. Teme su im na početku bile studenti i gazdarice, a od 1981. godine počeli su raditi vruće političke, ozbiljne emisije.

U prvom programu radija Beograd surađivao je u emisijama „Vreme sporta i razonode“, „Radio sport“, „Radio 202.“, „Radio televizija Srbije“.

1984. godine Petrući je glumio u filmskoj komediji „Moljac“, reditelja Miće Miloševića. Radnja filma je o glumcu Miodragu Andriću koji tumači glavni lik Moljca. Film je napisan prema scenariju Siniše Pavlovića, Milana Živkovića i Jovana Markovića. U tom filmu Branislav Petrušević glumi lika po imenu Petrući.

Petrući je na sceni Kombak dvorane 26.3.2019. godine obeležio svojih 40. godina karijere izvodeći stend-ap šou Svremeplov. U svom bogatom repertoaru Petrući je igrao u predstavama „Tito u raju“, „Boj na Kosovu“, „Sa koje strane rešetaka je zatvor“, „Kladionica – naša najrazvijenija privredna grana“, „Brze pruge“, „Yugo kako to gordo zvuči“, „Vikend akcija“ „Izbori bez izbora“ i drugima.

Najveća postignuća

Branislav Petrušević Petrući je 1990. godine glumio u muzičkoj komediji „Hajde da se volimo 3“, trilogiji filma iz 1987. godine koju je režirao Aleksandar Đorđević. Film je doživio veliku popularnost i u kinima ga je pogledalo oko pet milijuna gledalaca.

Njegova prva predstava „Izbori – jer ste vi to tražili“ odigrana je čak 100 puta i pogledalo ju je preko 85.000 gledalaca. Osim nje, glumio je u raznim predstavama i sudjelovao u brojnim emisijama. Neke od njih su: „Komplikovani prenos“, „Isus se vraća kući“, „Tri praseta“, Ne ostavljaj me samog dok himna svira“, „Istočno od Rajha“, „Brat i mir“, „Svet ili ništa“, „Za šaku glasova“, „Izbori jer ste vi to tražili“, „U kući Velikog brata“, „Dno brate“, „Tamo daleko je sunce“ i mnogim drugima.

U svojoj bogatoj karijeri surađivao je s mnogim poznatim imenima sa estrade. Među njima su i Lepa Brena, Miroslav Ilić, Toma Zdravković, Velimir Bata Živojnović i drugi.

Petrući je kao član Indeksovog pozorišta dobio nagradu Oskar popularnosti na koju je iznimno ponosan.

Autor: K.O.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*