Colin Firth biografija

Colin Firth je poznati filmski, televizijski i pozorišni glumac. Široj je publici ostao poznat po ulozi gospodina Darsija u televizijskoj adaptaciji romana „Ponos i predrasude“ iz 1995. godine. Imao je glavnu ulogu u filmu „Kraljev govor“ iz 2010. godine.

colin firth

Colin Firth rođen je kao Colin Andrew Firth 10. septembra 1960. godine u mestu Grejsšot. Majka Shirley predavala je komparativnu religiju, a otac istoriju. Ima sestru Kate i brata Jonathana, koji je isto glumac kao i brat Colin.

Roditelji su mu rođeni u Indiji gdje su i živeli neko vreme, a i sam Colin je zajedno sa svojom porodicom putovao po svetu. U Nigeriji je bio kada je imao samo 11 godina. Djed s očeve strane bio je poznati anglikanski svećenik, a majčini roditelji su također bili svećenici.

U Engleskoj gdje živi i danas, školovao se u prestižnim školama. Svoju filmsku karijeru započeo je 1984. godine. Dosada je snimio preko 50 filmova, a najzapaženije uloge imao je u komedijama. Iako je snimalo razne filmove sve do 1989. godine nije bio posebno zapažen od strane kritičara.

Glumio je u filmu „Engleski pacijent“ te u filmu „Ponos i predrasude“ u kojima se pokazao kao kvalitetni glumac koji ide zajedno samo s najboljima.

Colin Firth osim u Engleskoj živi na još jednoj adresi u Italiji sa filmskom producenticom Liviom Guvoli sa kojom ima dva sina.

Pevao je u nekoliko filmova u kojima je glumio, a tu se misli na „Mama miju“ i „Važno je zvati se Ernest“. Firth je sa vremenom postao glumac u podžanru romantičnih komedija i drama. Njegov vrhunac smatra se uloga u „Mama miji“ gdje je zabiležio rekordnu popularnost u Velikoj Britaniji.

Autor: Sanja, Foto: Shutterstock

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*