Dejan Milićević

Dejan Milićević je poznati srpsko-makedonski modni fotograf i reditelj. Dokazao se na mnogim projektima na kojima je sarađivao s priznatim pevačicama i pevačima s prostora bivše Jugoslavije. Milićević se svojevremeno uvođenjem potpuno nove estetike muzičkog video spota u lokalnom kontekstu se pozicionirao kao vizionar, inovator i revolucionar.

Privatni život

Rođen je 4.6.1970. godine. Otac je napustio njega i majku kad je Dejan imao samo 20 meseci. Kaže da je od majke naučio sve što je važno i ona ga je naučila da sve u životu treba gledati s pozitivne strane. Veliku važnost pridaje astrologiji i numerologiji, a svaki stan u kojem je živeo morao je biti uređen prema feng-shuiju. Tvrdi da je u prošlom životu bio visoki sveštenik, a s obzirom da u njegovom horoskopu nema vatre, kaže da taj nedostatak uspešno leči kristalima.

2015. godine je za jedan časopis izjavio da su gej venčanja za njega glupost te da on to ne voli i time izazvao bes među gej populacijom. Jedan od gej aktivista je njegovu izjavu nazvao skandalozom jer dolazi od nekog ko je bio čest gost gej klubova i pozvao sve vlasnike takvih klubova u Srbiji da ga izbace Dejana kad se sledeći put pojavi na ulazu u njihov klub.

Posao

Dejan svoju karijeru započinje ranih devedesetih godina u fotografskom studiju, u to vreme etabliranog beogradskog fotografa, Maria Bralića. Ubrzo nakon toga je otišao u Ameriku, ali se nezadovoljan zatečenim stanjem vratio u Srbiju. Otvaranjem modnog studija Klik 1991. godine započinje njegova profesionalna karijera.

U središte pažnje dolazi 1992. godine, saradnjom s pop pevačicom Ekstra Nenom kada je radio promotivne fotografije za posljednjeg jugoslovenskog predstavnika na Eurosongu. Posle toga je sarađivao sa Zoricom Marković, Anom Bekutom, ali i njihovim mlađim koleginicama Svetlanom Cecom Ražnatović i Jasnom Milenković Jami. Nekoliko godina kasnije dolazi do saradnje između njega i Lepe Brene, a zatim i Jelene Karleuše.

Osim modnih editorijala i muzičkih spotova, sredinom devedesetih je realizovao i niz propagandnih klipova za Pink televiziju i tadašnju Jugoslovensku levicu, političku partiju Mirijane Marković, supruge tadašnjeg predsednika države. Krajem devedesetih je svoje delovanje proširio na tržište regiona pa je intenzivno počeo snimati u Bugarskoj i Makedoniji.

Osim modnih kampanji, video spotova i naslovnica raznih magazina, Dejan je ovekovečio i početke karijera nekih domaćih i svetskih modela koji su ostvarili velike uspehe.

Stilske odlike njegovog stvaranja odišu starim holivudskim glamurom, odnosno besprekornom elegancijom i sofisticiranošću koje su pokazene skupocenom odećom i dodacima koje smo mogli videti u videospotovima za pesme „Živim život tebi iz inata“ Zorice Marković, „Znam“ Cece Ražnatović, „Seksi biznismen“ Goge Sekulić i „Žena starija“ od Stoje. Dejan je uradio i video spot za duet „Modni ritam“ koji je on snimio s pop pevačicom Tijanom Dapčević.

Kada su jednom prilikom fotografije njegovog stana koji je sam uredio objavljene u jednom časopisu, javilo mu se dosta ljudi kojima se svidela njegova estetika i koji su poželeli da na sličan način uredi njihove životne prostore. Do sada je uredio nekoliko stanova kod nas i u inostranstvu, a najzahtevnijim i najinspirativnijim smatra uređenje jedne kuće u Šviajcarskoj. Kaže da ga uređenje interijera ispunjava i nije isključena mogućnost da će u budućnosti primarno baviti tom profesijom.

2011. godine je učestvovao u rialiti serijalu „Dvor“. Tamo je proveo 50 dana, a nakon više od 20 godina rada, realizovanja spotova, stilizovanja i fotografisanja, ovo vreme je posvetio isključivo sebi. Tokom boravka na dvoru najviše se družio s Bebi Dol i Lepom Lukić.

Krajem 2017. godine je objavio kako će objaviti knjigu u kojoj će pisati o svemu što je video i doživeo tokom svoje karijere, a obnovio je i saradnju s Cecom. Upravo on je zaslužan za spot za duet „Lažov notorni“, koji je Ceca snimila sa Sašom Matićem. Dejan se u ulozi matičara takođe pojavio u spotu.

Najveća dostignuća

Dejan je jako mlad napravio revoluciju u šou biznisu i doživeo veliki uspeh. Čuveni italijanski brend Roberto Cavalli ga je 2002. godine angažovao za kampanju njihove tadašnje kolekcije jesen/zima, a zahvaljujući svom dugogodišnjem radu je postao službeni fotograf Playboya za istočno-europsko tržište.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*