Dijete nas čine glupima

Poznato nam je svima da dijete pomažu skinuti suvišne kilograme, ali te iste dijete nas čine glupima. To nije šala nego dokazana tvrdnja koju je izneo profesor na poznatom univerzitetu Harvardu. Prema njemu opsesivno brojanje kalorija te konstantna želja da skinete kilograme mogu da oštete mozak.

kilogrami

Tako je, neprekidno razmišljanje o kilogramima može da dovede do toga da u našem mozgu ostane mnogo malo mesta za računanje i ostale misli. Postajemo glupi, a to nije dobra vest. Ključ je u izgladnjivanju koje ima negativan utecaj na sposobnost da logički razmišljate, rešavate probleme, primate nove informacije i odrađujete zadatke.

Interesantno je kako dijeta koja ne zahteva da se o njoj mnogo razmišlja, ima veće šanse da bude uspešna, a vi ne budete u rizičnoj grupi da postanete glupi. Istraživanje je pokazalo da svi oni koji su odlučili da krenu na Atkinsonovu dijetu, mnogo su lakše izdržali od onih koji su bili na težoj dijeti „Čuvar težine“.

Provedeno istraživanje donelo je mnogo interesantne rezultate. Napravljene su dve grupe. U jednoj su se nalazili oni koji nisu bili na dijeti i koji su jeli čokoladu, a u drugoj grupi su bili oni koji su konstantno razmišljali koliko kalorija čokolada ima i da ne smeju da je pojedu. Sa vremenom im je koncentracija opadala i lošije su obavljali zadatke.

Autor: Sanja, Foto: Shutterstock

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*