Dino Dvornik Biografija

Dino Dvornik je rođen 20. avgusta 1964. godine u Splitu. Jedan je od najpoznatijih hrvatskih pevača i kompozitora. Sin je poznatog glumca Borisa Dvornika, koji je preminuo u martu 2008. godine. Kao dete je glumio u seriji „Miljenka smoje“ i „Naše malo misto“ zajedno sa bratom Deanom. Upisao je i muzičku školu, međutim pošto se za klasičnu muziku nije puno i interesovao, brzo ju je napustio. Sa 17. godine je osnovao bend „Kineski Zid“ i jedan je od začetnika funk muzike u Jugoslaviji. Bend je dobio ime po zgradi u kojoj su živeli, a prvi album su objavili već 1984. godine. Iako nije doživeo značajan uspeh, ostao je zabeležen kao prvi funk album na prostoru bivše Jugoslavije. Nakon toga dolazi do razlike u razmišljanju Deana i Dina, pa tako Dean odlazi u Ameriku, a Dino nastavlja solo karijeru. 1989. godine se oženio sa Danijelom Kuljiš sa kojom ima ćerku Ellu. Objavio je sedam studijskih albuma, poslednji 2008. „Pandorina kutija“, da bi samo 18. dana nakon proslave 44. rođendana preminuo. Kod njega su pronađene tablete protiv zavisnosti i Hepatitisa C pa se veruje da je to i uzrok smrti. Kremiran je i sahranjen 10. septembra 2008. godine.

Dino Dvornik Diskografija:
1989. – Dino Dvornik
1990. – Kreativni nered
1993. – Priroda i društvo
1997. – Enfant terrible
1999. – Big Mamma
2002. – Svicky
2008. – Pandorina kutija
Singlovi:
1990. – Jače manijače
1992. – Imam rep
1995. – Afrika
Kompilacije:
1998. – The Best of, Vidi ove pisme
2009. – Dino Dvornik The Ultimate Collection
Uživo:
1994. – Live In Muenchen

loading...

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*