Đole Đogani

Đole Đogani je popularni sprski pevač i osnivač grupe „Đogani“ koju čine on i supruga Vesna Trivić Đogani. Manje je poznato da je Đole bio uspešan sportista i da je jedno vreme bio predstavnik Jugoslavije u atletici.

Privatni život

Rođen je 1.7.1960. godine u Beogradu, pod imenom Hanit Đogaj. Kasnije je zbog posla odlučio da promeni ime u neko koje će ljudi lakše zapamtiti. Odrastao je u mestu Mirijevo, u velikoj porodici sa četiri brata i četiri sestre.

Đole je sedam godina živeo u Zagrebu, a od 1976. do 1982. godine je bio član atletske reprezentacije Jugoslavije. Iako se jedno vreme bavio sportom i ostvarivao dobre rezultate, na kraju je u njemu pobedila ljubav prema muzici.

Bio je u braku sa Slađom Delibašić, koja je zajedno s njim bila deo grupe „Đogani Fantastico“. Sa Slađom je dobio dve kćeri, Silviju i Marinelu. Nakon razvoda od prve supruge 2001. godine, Đole je započeo vezu s Vesnom Trivić. S Vesnom ima sina Adriana i kćer Lauru.

Posao

Đole je 1992. godine osnovao grupu „Đogani Fantastico“ koja je devedesetih bila jedna od najpopularnijih dance grupa. Grupu su činili on i tadašnja supruga Slađa Delibašić. Njihov prvi album je nosio naziv „Oluja“, a nakon toga su usledili albumi „Idemo na Mars“, „Pronađi sebe“, „Granice nema“, „Bensedin“ i poslednji koji je objavljen sa Slađom kao pevačicom, „Da, to je to!“.

Nakon njihovog razvoda, Slađa napušta grupu, pa je Đole bio u potrazi za novom pevačicom, što nije bilo lako. Kaže da je malo falilo da se prekine baviti plesanjem i pevanjem. Na Slađino mesto trebala je doći pevačica Katarina Kaja Ostojić. Đole je dobio pesmu „Ponekad“, stupio u kontakt s Kajom i krenuo u Novi Sad da čuje kako peva.

S njim je krenula i Vesna, koja mu je u to vreme pomagala. Ona je u jednom trenutku, dok su se vozili, počela da pevuši, a on ju je uspio nagovoriti da otpeva celu pesmu i to je bilo to. Vratili su se nazad u Beograd, i Vesna je ostala nova pevačica grupe, koja tada menja naziv iz „Đogani Fantastico“ u „Đogani“.

2001. godine su objavili album „Novi dani“, a neke od poznatijih pesama s tog albuma su „Ponekad“, „Kao, kao“, „Otpisana“, „Babaroga“ i „Slaba na tebe“. Nakon toga je objavljen album „Dok ja ljubim“, a 2005. godine i album „Đogani“, s hitovima „Čekaj me kod kolima“, „200/150“, „Oženi me“, „Panika“, „Jaogode sa šlagom“, „Skandal“, „Coca Cola“ i „Crne oči“.

2007. i 2009. godine su objavljeni albumi „Ljubav moja“ i „Svila“, a 2015. godine album „2016“, na kojem su se našle pesme „Ženske suze“, „Srce mi je stalo“, „Ne gledaj u pravcu mom“, „Hej tugo moja“, „Fatalna“, „Snovi od čokolade“, „Veo sreće“ i druge.

Đole je u leto 2017. godine objavio kako privodi kraju dokumentarac o nastanku i radu njegove muzičke grupe. Kaže da je reč o dokumentarno-igranom filmu, čiji je on režiser i scenarist. Takođe je rekao kako se u filmu nalaze i scene Gagija i Anabele, te da će se Anabela uplašiti.

Najveća postignuća

Đole je rođen i odrastao u jako siromašnoj porodici i imao je težak život. Početkom devedesetih osniva dance grupu Đogani, koja postaje jedna od najpopularnijih i najuspešnijih grupa u to vreme. Zahvaljujući toj grupi, Đole se može pohvaliti bogatom i uspešnom karijerom.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*