Đorđe David

Đorđe David je srpski pevač i glumac. Bio je član nekoliko bendova, između ostalog i legendarne „Generacije 5“. Osim filmskih i televizijskih, ostvario je i nekoliko pozorišnih uloga. Rok grupu „Generacija 5“ napušta 2000. godine i započinje samostalnu karijeru.

Obrazovanje

Pohađao je Prvu ekonomsku školu u Beogradu s Mlađanom Dinkićem, bivšim srpskim ministrom ekonomije i regionalnog razvoja.

Privatni život

Đorđe David, pravim imenom David Nikolić je rođen 5.11.1964. godine. Potiče iz porodice koju su činili bankari, lekari i pravnici pa bi se reklo da je gotovo nemoguće da se on odlučio krenuti drugim putem koji u njegovom slučaju predstavljaju muzika i gluma. Jedno vreme je eksperimentisao s narkoticima, a preokret u njegovom životu dolazi nakon očeve pogibije kojoj je on prisustvovao.

Umesto bankarstva, medicine i prava, Đorđe je odlučio jednostavno biti srećan. Kaže da je još kao dete naučio da se ništa ne može besplatno dobiti i da se za sopstvenu sreću treba boriti golim rukama.

2014. godine je u 50. godini života postao otac. Ćerku Stašu je dobio s dugogodišnjom devojkom Anom Mirčetić koju je skrivao od javnosti.

Posao

U muzičke vode ga uvodi kompozitor Sanja Ilić s čijim je pesmama osamdesetih godina Đorđe nastupao po festivalima. Prvo takmičenje na kojem je učestvovao je bilo Beogradsko proleće, gde je osvojio nagradu za interpretaciju.

Devedesetih godina se ponovno okuplja grupa „Generacija 5“, a Đorđe postaje njihov pevač. Ostatak grupe su činili klavijaturista Dragan Ilić, gitarista Dragan Jovanović, bubnjar Zoran Radenović Baki i basista Miloš Stojisavljević.

1994. godine su objavili kompilacijski album na kom se našla nova pesma „Najjači ostaju“, koja im je doniela veliki uspeh. Ta kompilacija, zajedno s koncertnim albumom „Unplugged & Live“, vraća „Generaciju 5“ u vrh tadašnje srpske rok scene. 1997. godine je objavljen povratnički album „Svijet je tvoj“, a na njemu su se našle pesme poput „Što ćemo sad nas dvoje“, „Ritam dodira“, „Nosi je košava“ i „Povedi me u noć“ koje su postale hitovi.

Đorđe David 2000. godine napušta grupu i osniva bend „Fuzzbox“. Iako je već dvadeset godina na sceni i ima jedan od najmoćnijih glasova koji su se ikad čuli na domaćoj sceni, Đorđe je nekako uvek u drugom planu i nikada nije uspeo postati velika zvezda.

Glumio je u filmovima „Šmeker“, „Groznica ljubavi“, „Tamna strana sunca“, u kojem je glumio i Bred Pit, te televizijskim serijama „Vuk Karadžić“ i „Doktorka na selu“. Imao je stalni angažman u Pozorištu na Terazijama, ali 2009. godine dolazi do sukoba između njega i upravnika Pozorišta pa on odlazi.

Iste godine u Beogradu osniva bend „Death Saw“ koji osim njega čine i basista Đorđe Golubović – Džomsi, bubnjar Stefan Dželetović – Džela i gitarista Aleksandar Mitrović – Tomi. Đorđe je već pre toga, tačnije 2003. godine, već radio zajedno s Tomijem. Njih dvojica su tada, s Mladenom Dragovićem Čarlijem na bubnju i Nikolom Usanovićem Kozarcem na bas gitari, osnovali prvi zajednički bend koji su nazvali „Đorđe David & Gang“.

„Death Saw“ je 2013. godine predstavio spot za pesmu „Dalje od pakla“, za koju je tekst napisao Mlađan Dinkić. Spot je snimljen kao lakša varijanta horor priče, puna nasilja, krvi i ubistava koja su prikazana kao san glavnog aktera spota.

Bend je krajem 2017. godine održao mini turneju po Crnoj Gori, a publika je, osim pesama novijeg izdanja, mogla uživati i u hitovima „Umoran od svega“, „Povedi me u noć“, „Najjači ostaju“ i „Dolazim za pet minuta“, koji su obeležili rok scenu bivše Jugoslavije.

Najveća dostignuća

Đorđe David je ostvario nekoliko filmskih, televizijskih i pozorišnih uloga koje su mu donele i neke nagrade. Pevao je u nekoliko bendova, ali ipak je najpopularniji bio u vreme dok je bio pevač rok grupe „Generacija 5“.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*