Dušan Kaličanin

Dušan Kaličanin rođen je 14.09.1985. godine u Nišu. Član je dramskih sekcija u svim razredima osnovne i srednje škole, a aktivno i zapaženo učestvovao na smotrama recitatora. Trenirao je karate 5 godina i nosilac je braon pojasa.

Uspešno se bavio streljaštvom. U kvizu Generalna proba na Trećem kanalu tada odnosi pobedu i dobija prve angažmane u seriji “Treći kanal od Sunca” , serija “Dangube” (Milorad Milinković) gde tumači lik Janka, a paralelno u srednjoškolskoj redakciji Niške televizije radi kao voditelj. Nakon završene opšte gimnazije “9. Maj” u Nišu , ulazi u uži izbor za glumu na FDU, ali nakon konačne liste upisuje Fakultet Umetnosti u Prištini u klasi Svetozara Rapajića.

Diplomirao je u klasi MIlana Plećaša. Već kao student intenzivno radi. Snimio je mnogo reklama: Telenor, Telekom, Promonte, Stars žvake, Jelen pivo, Lav pivo, Željko Joksimović, Novak Đokovic… Učestvovao je u serijalu “Plesom do snova” i bio jedan od najzapaženijih takmičara.

Imao je različite uloge u 5 Nemogućih misija i prevario: Đošu, Indiru Radić, Alena Islamovića, Bojana Bjelića, Batu Spasojevića… Snimio je razglednice za Evrosong. Imao je uloge u serijama: “Gorki plodovi” Siniša Kovačević ( Transvestit ), “Mlad mesec” Ljubiša Samrdzić ( Vili Kestner) , “Greh njene majke” Zdravko Šotra (Voja), “Miris kiše na balkanu” Ljubiša samardzić (Udvarač), “Parada” Srdjan Dragojević ( Aktivista), “Bela lađa” Mihajlo Vukobratović (frizer)…

U emisiji Bravo show televizije Pink, tumačio je lik “On” 2006. godine. Učestvuje na Svetskom kongresu igre u Atini i dobija stipendije raznih baletskih škola, ali se vraća u Beograd i upisuje vanredno Baletsku šklolu “Lujo Davičo” gde završava samo prvu godinu i kreće aktivno da igra.

Bio je član baletskog ansmabla u Narodnom pozorištu u Beogradu jednu sezonu. Igrao je za Dmitrija Medvedeva prilikom njegove posete Beogradu. Igračkim nastupom u Skupštini grada Beograda učestvovao u promociji dresa fudbalske reprezentacije Srbije. Učestvovao u radu i na pokretu u predstavama “Pjero Mesečar” u režiji Aleksandra Nikolića u Madlenijanumu, “Ko je ubio princezu Mond”, režija Vlada Lazić u Bitefu , “Crvena”, Vojkan Arsić Bitef.  Stalni saradnik Pozorišta na Terazijama deset sezona gde potpisuje dramski i baletski ugovor.

Kritika ga je izdvojila za dramski deo u predstavi “Slatka Čeriti” u reziji Miše Vukobratovića i igrački u predstavi “Buđenje”, režija Boško Đordjević, koreograf Mikele Merola. Takođe učesnik predstava: “Maratonci trče počasni krug” Kokan Mladenović, “La starada” Slavenko Saletović, “Cigani lete u nebo” Vlada Lazić, “Na slovo na slovo” Darijan Mihajlović, “Grk zorba” Mihajlo Vukobratović, “Zona Zamfirova” Kokan Mladenović, “Producenti” Jug Radivojević, “Neki to vole vruće” Soja Jovanovic, “Glavo luda” Nikola Bulatović, “Viktor Viktorija” Misa Vukobratović, “Mama Mia” Jug Radivojevć…

Radio je kao model i maneken. Pozirao ispred objektiva nasih najpoznatijih fotografa kao sto su Miša Obradović, Andreja Damnjanović, Nemanja Maraš… Radioje  revije za Tatjanu Tatalović, Marinu Milovanović, Sorbino, Kultivator, Pull and Bear…

Radio je sa modelima i manekenima kao instruktor u modnima agencijama “Forma Viva”, “Cristal”… Završio je master studije Komunikologije na Fakultetu za medije i komunikacije. Pokrenuo je multimedijalni projekat kao paralelu estradnom potenciranju starleta i davanju prostora u medijima za ljude bez posebnog talenta i pokrića.

U video spotu za pesmu “Biceps” pod pseudonimom “Ra”, odigrao je dva muška i pet ženskih likova. Namera da dokaže da će time skrenuti više pažnje javnosti na sebe nego svojim ulogama bila je tacna. Projekat je bio uspešan, a Dušan je izazvao veliku pometnju pa je kasnije nastavio sa istim u vidu izložbe svojih fotografija kroz vreme gde je pokazao kako se i zašto poigravao sa identiteom.

Sav prihod sa izložbe “Identitet”, Dušan je davao u humantarne svrhe. Izložba je uspešno prikazana u više gradova i u svakom gradu prihod je otišao pojedinacnom slučaju iz tog grada. Tako je Dušan nastavio svoju humanost započetu jos kada je u emsiji “Plesom do snova” sav novac donirao Mitru Jojiću za operaciju. Najviše medijske pažnje, Dušan je privukao učesćem u rijaliti programu “Hotel Maldivi” gde je bio i jedan od favorita za pobedu, ali je igru napustio zbog bolesti.

Mediji su pisali svašta o njemu, a on nikada nije demantovao. Pisalo se da ide u manastir, da je bio veren sa devojkom, da je u tajnoj vezi sa poznatim pevačem, da je transrodna osoba, da je bio stilista Novaka Đokovića, pratila ga je porno afera , kudili su ga i hvalaili, ali je on u svemu uspeo da ostane intrigantan i da sačuva tajnu.

Usavršavao se na kursevima predavača sa Broadway-a iz The Jacob’s Pillow škole – Bill Hastings i Chet Walker u projektu ”11 Zemalja”. Učio je od Janet Snick i prošao obuku kod nje. Bio je na kursu kod Beatrice Kruger. Slušao je predavanja i Elene Katz, umetnice sa sedištem u Berlinu koja je između ostalog učestvovala kao performer u izložbi Marine Abramovič 2010. godine u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Dušan je student doktorskih studija Filozofskog fakulteta u Nisu, glumac i baletski igrač u Pozorištu na Terazijama i neko ko će se tek pokazati…

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*