Eric Bana biografija

Erik Bana je rođen u Melburnu, 08. avgusta 1968. godine. On je australijanski filmski glumac, hrvatsko-nemačkog porekla. Njegovo pravo ime je Eric Banadinovich. On je Nemac po majci, Hrvat po ocu. Erik započinje karijeru 1991. godine nastupajući kao komičar u lokalnom baru u Melburnu. Dve godine kasnije pojavljuje se na TV-u nastupajući u seriji Full Frontal i svom vlastitom komičarskom šou The Eric Bana Show Live. Prvu filmsku (sporednu) ulogu ostvario je 1997. godine u The Castle. Zatim se 2000. godine ponovo pojavljuje u TV seriji, ovaj put u Something in the Air. Iste godine, u filmu Chopper utelovljuje Marka Choppera Reada, kultnog kriminalca. Film je Eriku osigurao priznanje za najboljeg glumca od strane Australijanskog filmskog instituta.

Godine 2001. glumi u ratnoj drami Pad crnog jastreba pod palicom reditelja Ridleyja Scotta, a 2003. godine ostvaruje glavnu ulogu u Ang Leejevoj ekranizaciji strip junaka Hulka. U aprilu iste godine započinje sa radom na filmu Troja, inspirisanom Homerovom Ilijadom i to u ulozi Hektora, trojanskog princa. Filmski partneri su mu Brad Pitt i Orlando Bloom, velika imena Hollywooda. Za ulogu Hektora dobio je pozitivne kritike, te se moglo čuti kako je zasenio i samog Brada Pitta. Troja je bila samo još jedna afirmacija velikog glumačkog talenta koji Bana posjeduje, iako se nikad nije glumački obrazovao.

Uspeh je nastavio i sa filmom München, u kom igra glavnu ulogu, gde je surađivao sa slavnim rediteljem Stevenom Spielbergom. Nakon Münchena radi na nekoliko filmova, među kojima je i Lucky You, u kojem glumi s Drew Barrymore i Robertom Duvallom, te Other Boleyn Girl, drama o sestrama Boleyn u kojoj glumi engleskog kralja Henrika VIII, a partnerice u filmu su mu mlade zvezde Hollywooda – Natalie Portman i Scarlett Johansson.

Erik Bana

Erik Bana

Izvor i foto: Wikipedia

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*