Felix Baumgartner – Biografija

Današnji dan (14.10.2012.) biće upamćen u istoriji čovečanstva, kao dan u kojem je austrijski pustolov, Felix Baumgartner, skočio sa visine od čak 39 kilometara. Za vas smo istražili ko je zapravo hrabri Felix.

 

 

 

Felix Baumgartner je rođen 1969. godine u Austriji ( Salzburg). Skokove padobranom počeo je kada je imao 16 godina, a svoju veštinu je dodatno izbrusio kao član austrijskog tima za vojne demonstracije i takmičenja.

1988. godine počeo je izvođenje akrobacije i vratolomija iskačući iz aviona s padobranom. Felix se zasitio skakanja s padobranom nakon što je u dve godine isprobao sve vezano za tu disciplinu.

Zato 1990. godine započinje sa ‘Base jumpingom’, aktivnošću u kojoj učesnik skače sa fiksnog objekta te nakon skoka otvara padobran kako bi ublažio pad. Felix je ostvario svetski rekord u ‘Base jumpingu’ te je bio nominovan za Svetsku sportsku nagradu i dve kategorije NEA nagrada za ekstremne sportove.

Heroj ekstremnih sportova do sada je izveo brojne spektakulatne BASE skokove, među kojima se izdvajaju oni sa statua Isusa u Riju, Petronas kula u Kuala Lampuru i oblakodera Tajpej 101.

Felix Baumgartner često učestvuje u humanitarnim akcijama, pa je tako bio promoter neprofitne organizacije ‘Krila za istraživanje koštane srži’. Felix Baumgartner poznat je i po tome što je prvi čovek koje je preletio Engleski kanal Lamanš samo sa karbonskim krilima.

Felix Baumgartner se za istorijski skok ‘s ruba svemira’ spremao gotovo pet godina, sa celim timom stručnjaka. Pre finalnog skoka s 36,5 kilometara visine, Felix je izveo niz probnih skokova. Prvi je bio u martu 2012. godine, kada je skočio s visine od 22 kilometra. U julu iste godine skočio je i izveo drugi probni let s visine od 29.584 metara. Sve ovo kulminiralo je istorijskim skokom ‘s ruba svemira’. Felix se u kapsuli popeo na visinu od neverovatnih 39 kilometara iznad Zemlje te hrabro skočio, dočekavši se na nogama.

Pogledajte pet Baumgartnerovih najboljih slobodnih padova (pre istorijskog skoka):

 

 

I naravno skok za istoriju:

 

 

Poznati.info

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*