Gibonni biografija

Zlatan Stipišić Gibonni je poznati hrvatski kompozitor, pevač i muzičar koji dolazi iz muzičke porodice. Iza sebe ima mnogo hitova koje svi radi slušaju, a osim pevanjem Gibonni je postao aktivan i kod pomaganja drugim ljudima.

pevač gibonni

Gibonni je rođen 13. avgusta 1968. kao Zlatan Stipišić koji je kasnije dobio nadimak Gibonni. Bogatu karijeru je počeo 1980. godine u hevi metal bendu „Osmi putnik“. Posle ove grupe Gibonni se pridružio grupi „Divlje jagode“ sa kojima je snimio nekoliko demo snimaka pre nego se grupa raspala.

Solo karijeru je počeo 1990. godine sa pesmama u kojima je kombinovao elemente popa, roka i moderne dalmatinske pesme. Nije trebalo da prođe mnogo vremena, a da iza sebe ne stvori veliku grupu sledbenika i to najviše među mladima.

Njegova popularnost je počela polako da raste izvan granica Hrvatske, a danas je poznat kao jedan od najuticajnijih muzičara na području cele bivše Jugoslavije. Jedna od pesama sa kojima se proslavio je „Cesarica“. Ovu pesmu je napisao za Olivera Dragojevića.

Osim što je postao uticajan u muzici Gibonni je rešio da pomaže drugim ljudima. Tako je 2003. godine imenovan za ambasadora dobre volje UNICEF-a. Od tada je uključen u mnogim humanitarnim koncertima. Pevač je u srećnom braku i ima troje dece.

Gibonni je autor mnogih pesama kao što su: „Mirakul“, „Judi, zviri i beštimije“, „Ruža vjetrova“, „Kruna od perja“…

Autor: Sanja, Foto: Facebook

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*