Goran Bregović biografija

Goran Bregović je slavni tekstopisac i muzičar te vođa Orkestra za sahrane i svadbe. U svojoj je bogatoj karijeri napravio mnogo toga pa je tako komponovao za umetnike poput Sesarije Evore i Igi Popa, a komponovao je muziku i za filmove Emira Kusturice.

goran bregović

Goran Bregović je rođen 22. marta 1950. godine u Sarajavu, a već je kao tinejdžer pokazivao ljubav prema muzici i svim njenim instrumentima. Još dok je bio dete je svirao u školskim bendovima, a posle toga i u grupi „Kodeksi“ i „Jutro“ kojoj je posle promenio naziv u slavno „Bijelo dugme“.

Na jednom od nastupa ga je primetio Željko Bebek koji ga je posle pozvao svira u njegovoj grupi „Kodeks“. Prvo su svirali za turiste u Dubrovniku, a nakon toga su išli u Napulj gde su nastupali u jednom noćnom klubu. U to je vreme Goran prešao sa bas-gitare na solo gitaru.

Bijelo dugme je bila jedna od najpopularnijih rock grupa na području cele bivše Jugoslavije krajem 70-ih godina i 80-ih godina. Za celo vreme njenog postojanja Goran Bregović je bio jedini stalni član.

Raspad grupe ga nije omeo u tome da nastavi rad sa slavnim svetskim muzičarima. Godine 2010. je dobio poziv od RTS-a kada je komponovao tri pesme koje su se nadmetale za Evroviziju u Oslu. Na kraju je odabrana ona koju je pevao Milan Stanković.

Autor: Sanja, Foto: Facebook

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*