Harison Ford Biografija

Harison Ford (Harrison Ford) je američki glumac, koji je rođen 13. jula 1942. godine u Čikagu (Ilinois, SAD). Najpoznatije uloge je ostvario kao Han Solo u tri filma Ratova zvezda i kao Indijana Džons u serijalu filmova o neustrašivom profesoru sa prepoznatljivim stilom. Takođe, za 2015. godinu je najavljen sedmi nastavak sage Ratovi Zvezda gde bi ponovo trebao da igra u ulozi Sola.

Ford je rođen u Čikagu, od oca Kristofera Forda koji je imao irsko-nemačko poreklo i majke Dore Nidelman, koja je bila jevrejka. Maturirao je u Park Ridžu (Ilinois, SAD), a kasnije je pohađao Ripon Koledž (Viskonsin, SAD), gde je učio glumu. Nakon toga se venčao sa Mary Markuard 1964. godine i sa njom se seli se u Los Anđeles (Kalifornija, SAD), gde je potpisao ugovor od 150 dolara sedmično za firmu Columbia Pictures.

Svoju prvu veću ulogu je ostvario u kultnom filmu Američki Grafiti, 1973. godine. Posle ove uloge igra u još nekoliko manjih filmova, a kasnije dobija uloge u velikim filmskim hitovima kao što su: Ratovi zvezda Epizoda IV: Nova nada, Ratovi zvezda Epizoda V: Imperija uzvraća udarac, Otimači izgubljenog kovčega, Ratovi zvezda Epizoda VI: Povratak Džedaja, Indijana Džons i poslednji krstaški pohod, Patriotske igre, Neposredna opasnost, Anđeo sa dva lika i mnogim drugim.

Ford se venčavao dva puta, sa Meri Markuard (1964-1979. godine), sa kojom ima dva sina (Bendžamina i Vilarda) i Melisom Materson (1983-2001. godine) sa kojom ima sina i kćerku (Malkolm Karsvel i Džordžija). Trenutno je u braku sa glumicom Kalistom Flokhart, sa kojom je u vezi od 2002. godine.

Harison Ford

Harison Ford

Izvor i foto: Wikipedia

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*