Hju Grant Biografija

Hju Grant (Hugh John Mungo Grant) je rođen 09. septembra 1960. godine u Londonu, Englanska. Ovo je jedan simpatični smušenjak, izrazitog britanskog akcenta. Osuđen je na komedije i to uglavnom romantičnog karaktera. Ono što svi znaju i što su gotovo svi prepričavali je događaj iz 1995. godine, kada je Hju uhapšen zajedno s Divine Brown, prostitutkom koja ga je oralno zadovoljavala u autu, nakon čega ga je ostavila devojka, a on je kažnjen na dve godine uslovno i platio je veliku novčanu kaznu.

No, ovaj glumac je ipak puno pametniji od većine američkih glumaca među kojima je veliki broj onih koji jedva da su završili osnovnu školu. Naime, diplomirao je Engleski jezik i književnost na Oxfordu gde je i debitovao na velikom platnu filmom Privileged iz 1982. godine, koji je Oxford finansirao.

Kao glumac pogodio je pravi pravcati hit, ciničnu i slatku britansku komediju Četiri venčanja i sahrana iz 1994. godine. Uskoro je ispunio sve novinske naslove spomenutim događajem sa prostitutkom, a sledeći film, Nine Months (1995. godine), donosi veliku zaradu potvđujući izjavu da je najvažnija prašina koja se diže iza konja, pa bio to i incident s prostitutkom: tim bolje! Nakon skandala dobijao je sve više filmskih ponuda, a pojavio se nekoliko puta u The Tonight Show, kako bi se izvinio svojoj devojci Elizabeth Hurley i porodici. Uprkos tome, kritiku koja nije blagonaklono ocenila Nine Months nije uspeo smekšati.

Godine 2000. se uspeo pomiriti sa bivšom devojkom, neuspešnom glumicom, ali izuzetno uspešnom trendsettericom Elizabeth Hurley, sa kojom je osnovao produkcijsku kuću Simian Films. Izdali su film Extreme Measures (1996. godine) koji je prošao razočaravajuće. Uprkos ovom neuspehu, uspeo je vratiti glumačko dostojanstvo i priznanje komedijama Notting Hill (1999. godine), Woody Allenovim Small Time Crooks (2000. godine), Bridget Jones’s Diaryem (2001. godine) i ulogom neženje u ostvarenju About a Boy (2002. godine).

Iste godine posvetio se još jednoj romantičnoj komediji sa Sandrom Bullock u Two Weeks Notice (2002. godine), a sledeće godine ponovo je sarađivao sa poznatim britanskim scenaristom Richard Curtisom, ali ovaj put u njegovom rediteljskom prvencu Love Actually (2003. godine). Snimio je nakon toga još nekoliko filmova, a zatim je hteo da se penzioniše, od čega je odustao.

Hju Grant

Hju Grant

Izvor i foto: Wikipedia, filmski.net

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*