Inspektor Blaža

Inspektor Blaža je umetničko ime Igora Blaževića. Pevač je grupe Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi. U svojoj karijeri je zaista bio svestran. U školskim danima se osim muzikom bavio i sportom. Takođe je objavio četiri knjige, glumio je u dva filma, okušao se kao TV voditelj, bio je radijski voditelj i pisao je kolumne. Uprkos svim granama umetnosti u kojima se okušao najpoznatiji je kao muzičar i egzibicionista.

Obrazovanje

Završio je osnovnu školu „Vuk Karadžić“ nakon koje je upisao Petu beogradsku gimnaziju. S obzirom da nije bio najuzorniji učenik, u gimnaziji je provodio i vreme preko leta. Igrao je fudbal za školsku ekipu, a osim sklonosti muzici pokazao je i sklonost ka filmu. Nakon gimnazije, završio je Višu ekonomsku.

Privatni život

Inspektor Blaža rođen je kao Igor Blažević u Beogradu 16.6.1963. godine. Svoj privatni život uspešno čuva od očiju javnosti, a žena mu se uopšte ne pojavljuje u medijima. U braku su preko 20 godina i za jedan intervju Blaža je izjavio kako razmišljaju o proširivanju porodice usvajanjem deteta, a zatim je pojasnio zašto ga ne viđaju u medijima sa ženom. Naime, ona se ne bavi javnim poslom, stoga nema potrebe da se pojavljuje u medijima i pritom još je rekao kako se parovi koji se slikaju za časopise brzo razvedu, a on želi sa svojom ženom ostati do kraja života.

Posao

Nakon srednje škole je osnovao sa prijateljima grupu „Fiskulturno Lane“ koja je bila prava rock’n’roll atrakcija. Blaža se znao skidati na koncertima, bacati stvari, a i sam sebe u publiku. Grupa se raspala 1984. godine, ali neke od pesama nastalih u tom periodu pevaju Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi poput: „Ne mogu bez nje“, „Viva la France“…

1990. Blaža je snimio demo „Dule Savić“ koji je postao hit na lokalnim radio stanicama. 1991. godine Blaža se zaposlio na radiju „Pingvin“ gde je upoznao gazdu Milutina i napravili su emisiju „Blaža među šljivama“. Milutin, koji je onda radio kao DJ, predložio je širenje saradnje u jedan restoran u kojem se puštala rock muzika. Poznanstvo s Milutinom je bio jedan od okidača u stvaranju Prljavog Inspektora Blaže i Kljunova. U ovoj grupi Blaža se formirao kao autor i egzibicionista.

Osim muzike, Blaža se bavio i književnošću. 2001. godine je objavio „Sabrana dela“ koja imaju 99 strana. „Sabrana dela“ se sastoje od testova za inteligenciju, „Prljavi pokvareni pirati“ – eseji o filmu na piratskim kasetama, Poezije i Igrice za PC. Na njegov okret prema književnosti uticalo je poznanstvo s grupom predvođenom Boškom Savkovićem koji su bili okupljeni oko časopisa „Bre“ i „Naša krmača“. Od četiri knjige koje je objavio „Blaža u Beogradu“ bila je odlično prihvaćena od strane publike.

1999. godine uspeh albuma „Sex, droga i Bodiroga“ dovode ga do pozicije zaštitnog lica kompanije Sinalco za kampanju „Budi pametan, budi srećan“. Takođe je dobio angažman u popularnom dečjem kvizu „Tajne običnih stvari“.

2008. počeo je da se bavi i novinarstvom. Pisao je kolumne o Beogradu u „Singidunum weekly“ i u „Blic“ listu piše kritike filmova. Takođe je i sam glumio u filmovima „Paket aranžman“ i „Tri palme za dve bitange i ribicu“.

Najveća dostignuća

Blažino najveće dostiguće je svakako uspeh u svemu čime se bavio. Iako je jedino želeo biti muzičar i zabavljač, postigao je uspeh i kao radijski voditelj i pisac. Njegova „Sabrana dela“ su bila odlično prihvaćena od strane publike. Sa Kljunovima je uvek imao uspešne koncerte i bio je jedan od važnih imena rokenrol scene na ovim prostorima.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*