Ivan Ivanović Đus

Ivan Ivanović Đus je poznati srpski reper koji je karijeru započeo tokom devedesetih. Neki od njegovih najpoznatijih hitova su „Apetiti mi rastu“, „Keš kolica“ i „Moj bol“. Bio je osnivač i član nekoliko grupa, a nakon toga se odlučio za samostalnu karijeru. Učestvovao je u rialiti emisijama „Farma“, „Dvor“ i „Parovi“.

Obrazovanje

Po zanimanju je frizer.

Privatni život

Rođen je 17.10.1981. godine u Beogradu. Odrastao je na Karaburmi, a nakon što su mu se roditelji razveli, s majkom odlazi na Lekino Brdo. Od malih nogu je pokazivao ljubav prema muzici, a bio je talentovan i za crtanje.

2016. godine je s dugogodišnjom partnerkom Danijelom dobio sina Viktora. Dve nedelje nakon toga preminuo mu je otac, koji je njega i majku napustio kad je Ivan imao šest godina.

Sa Danijelom i sinom povučenim životom živi u Rakovici, a iako se ne eksponira previše i dalje stvara muziku.

Posao

Dok je još išao u školu slušao je hard rok i metal, a kasnije dens muziku, rep i turbofolk. Kad je počeo da sluša domaći rep, dobio je želju da i sam napravi neku pesmu pa se pridružio grupi „Boys in the hood“.

U početku su radili u studiju Velje Mijanovića, a rad su kasnije nastavili u studiju „Elektro miš“. Grupu „Boys in the hood“ su činili Beli, Đus i Sale Voždovac, a zajedno su se poslednji put pojavili u emisiji „Geto“, s pesmom „Generacije geta“.

Đus kasnije sa Šortijem osniva grupu „Full Moon“. Nakon dve objavljene pesme upoznaje Marka i Panjketa iz grupe „Belgrade posse“, koja je u to vreme bila jedna od vodećih domaćih grupa. Uz njihovu pomoć je napravio prvu hit pesmu pod nazivom „Razmisli“. Pesma se našla na četvrtom mestu godišnje top liste 95. godine, a ispred nje su bile samo pesme izvođača koji su snimali za Jugodisk.

Pesma se našla na kompilaciji „Crni zvuk za svaki struk“ koju je izdala Komuna, što je grupi „Full Moon“ pomoglo da se još više afirmiše. Na košarkaškom okupljanju „Street ball“ upoznaju „Monteniggers“ i njihovu menadžerku Gogu Grubješić te s njima ostvaruju saradnju u video spotu „Duka dizel“.

Đus i Šorti su predstavljali tvrdi hard core underground zvuk i stekli veliki broj fanova. Veliki uspeh postižu sa singlom „Ja se vraćam u svoj hram“ u drum ‘n’ bass verziji, a to je ujedno bio i prvi drum ‘n’ bass projekat koji se pojavio na domaćoj televiziji.

Posredstvom Goge Grubješić, „Full Moon“ je neprestano gostovao u svim važnijim emisijama u to vreme. Nakon brojnih nastupa po Beogradu i celoj Srbiji, grupa odlazi na „Dunav Fest“ u Nemačku.

Za vreme NATO bombardiranja je usledila pauza, a nakon devet meseci su se vratili na scenu koncertom u Domu omladine i spotom za pesmu „I kada znam“. U to vreme su se pojavili i na koncertu grupe „Das Efx“ iz Brooklyna.

Nakon što su izdali album „Na nivou“, Đus i Šorti su se odlučili dalje ići s vlastitim projektima. Đus je četiri godine pripremao materijal kod Big Bosa u Kruševcu i u Beogradu, a album je snimljen u studijima „Be Bop“ i „Sekunda“ u Zemunu i „VD“ na Zvezdari.

Album izlazi 2001. godine za BK Sound i postiže odličan uspeh, a hit singl „Keš, kolica“ se dugo nalazio na lestvicama i postigao je toliki uspeh da je naziv pesme ušao u srpski sleng rečnik i postao inspiracija mnogim reperima.

Đus nedugo nakon toga odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske je pokušavao naći neki drugi posao i završiti tekstove za novi album, što je trajalo tri godine. Album pod nazivom „Brate mili“ je napravio u vlastitoj produkciji, a na njemu se našlo 11 pesama i dva remiksa u potpuno novom zvuku i sa gostima koji nisu iz svieta hip-hopa.

Singl „Brate mili“ je je vratio dizelaše u prvi plan i doneo nešto novo na rep scenu. Album je sniman u studijima „Sekunda“ i „Hill River“ Andreja Andrejevića u Zemunu. Na albumu su se kao gosti pojavili Voke i Gic, a zatim Ivan Gavrilović i Mina Kostić. Generalni sponzor albuma je bio Delta Sport, a izdao ga je City Records. Đus je, osim već spomenutih izvođača, snimio duet „U tvojim kolima“ s Anabelom iz grupe „Funky G“.

Treći samostalni album pod nazivom „Hiphopium vol. 2“ je objavio 2008. godine pod pokroviteljstvom City Records-a. Na albumu se našla 21. pesma i nekoliko dueta sa srpskim rep izvođačima.

2010. godine ulazi na „Farmu“, a po izlasku je snimio šaljivu pesmu „Farma drama“ u kojoj je ismejao sve učesnike tog rialiti serijala. 2011. godine je sa 50,69 posto glasova pobedio u rialiti serijalu „Dvor“ i osvojio nagradu od 60.000 eura.

Iste godine je snimio dve pesme koje su odstupale od njegovog dotadašnjeg muzičkog stila. Pesmu „Bambola“ je uradio u saradnji s DJ Shonetom, a „Bikini“ s Milenom Ceranić.

2015. godine je objavio novi album pod nazivom „Hiphopium 3“ i pojavio se u dokumentarnom filmu „Ja repujem – Smoke Mardeljano“. Dve godine kasnije je objavio album „Od blata do zlata“ i snimio singlove „Usne od bolera“, „O sole mioo“, „Ghetto kamikazi 2“, „Balkan bitch“, „Tonight“, „A Ba Ra Te“ i „Samo moja“.

Najveća dostignuća

Đus je jedna od glavnih figura hip hop scene u Srbiji. U početku je nastupao kao deo nekoliko različitih grupa, a kasnije se odlučio na samostalnu karijeru. Pravi preokret u karijeri je napravio pesmom „Keš kolica“. Upravo ta pesma je u sledećih nekoliko godina nakon objavljivanja bila jedan od najvećih hitova rep muzike i stalno se vrtela na televizijskim i radio kanalima.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*