Jasmina Ana

Jasmina Rakitić je poznata srpska književnica, a deluje pod umetničkim imenom Jasmina Ana. Autorka je satiričnih priča, nekoliko romana i knjige eseja. Bavila se advokatskim poslovima, novinarstvom i biznisom, a gledaoci je poznaju kao voditeljku emisije „Šampanjac s Jasminom Anom“. Članica je Udrženja književnika Srbije.

Obrazovanje

Završila je gimnaziju u Kraljevu, a kasnije Pravni fakultet u Beogradu.

Privatni život

Rođena je u mestu Raška, gdje je sa porodicom živela do 15 godine. Kao dete je često boravila kod majčinih roditelja u malom selu Rudno, u blizini manastira Studenca. Njen otac Stanimir je bio pravnik i predsednik Privrednog suda u Kraljevu, a kad je Jasmina Ana napunila 15 godina cela porodica se zbog očevog posla preselila u Kraljevo.

Kasnije se preselila u Beograd gde je najprije stanovala na Vračaru, a zatim neko vreme u Kosovskoj ulici pa nadomak Slavije i na kraju se opet vratila na Vračar. Ima agenciju za nekretnine pa često menja stanove, a svaki od njih mora biti uređen prema feng-shui filozofiji.

Trinaest godina je bila u braku s jednim advokatom i nakon toga tvrdi da joj klasični brak više ne bi odgovarao i da bi više volela da ima vezu u kojoj bi svako imao svoj život jer su joj potrebni sloboda, prostor i vreme koje bi posvetila sebi. Jasmina Ana nije mogla imati decu, što smatra višom silom, ali ima ćerke i unuke od sestre Mine i s njima se često druži.

Tri godine je bila u vezi s Milutinom Popovićem Zaharom za kojeg kaže da je jako talentovan čovek i vrhunski intelektualac, iako je on o njoj imao prilično negativne komentare nakon njenog ulaska na „Farmu“.

Od svoje 18 godine je bila velika prijateljica s pokojnim srpskim piscem Dobricom Ćosićem za koga kaže da ju je naučio da piše romane i da gradi lik do kraja. Prijateljstvo s Dobricom smatra nečim najdragocenijim u životu.

Posao

Jasmina Ana je prvu knjigu, zbirku poezije pod nazivom „Uleti u mene kao stvarnost“ objavila 1996. godine. Dve godine kasnije je usledio roman „Ukus poroka“, koji je vrlo brzo dobio epitet skandalozan.

1999. godine je neočekivano počela da se bavi novinarstvom i da piše kolumne za „Nedeljni telegraf“. U njenoj autorskoj emisiji „Šampanjac s Jasminom Anom“, koja se od 2009. godine emituje na Kopernikus televiziji, gostovale su brojne značajne osobe iz zemlje i regiona.

2008. godine je objavila roman „Poslednja laž“, s kojim je pokazala svoju spisateljsku zrelost i koji je 2011. godine doživeo svoje drugo izdanje.

Nakon izuzetno čitanih romana „Snegovi Kopaonika“, „Ukus poroka“ i „Parenje Jelena“, Jasmina Ana je 2010. godine objavila knjigu eseja „Šampanjac mog života“, u kojoj na provokativan način daje savete i saznanja o traganju za svojim pravim mestom pod suncem, o usamljenosti i samoći, daru za prijateljstvo, odnosu prema novcu, dostojanstvu kao temelju samopoštovanja, braku, seksu, ljubomori… te otkriva kako poboljšati kvalitet i stil života.

2010. godine se odlučila na odlazak na „Farmu“, što je iznenadilo mnoge pa i njenog bivšeg partnera Milutina Popovića koji je tada rekao da je ona jedna od najpametnijih žena koje je upoznao u životu, ali da pokušava raditi nešto što joj ne ide. Jasmina Ana boravak na farmi smatra dragocenim iskustvom i ističe da je tada shvatila koliko je važan život u srodnom okruženju.

2011. godine je objavila roman „Ljubavnici“, koji su neki nazvali jednim od najintrigantnijih ljubavnih romana srpske književnosti. Objavila je i dve knjige intervjua, „Srpkinje o kojima se priča“, koja sadrži 50 razgovora i „Srbi za koje se molim“ sa 100 razgovora.

U novembru 2017. godine je objavila ljubavni roman „Smelost“, priču o tranzicijsko-tabloidnom vremenu u kom su poništene sve vrednosti, a u kom ima i onih koji uspeju profitirati. Jasmina Ana se odlučila na pisanje o žestokim momcima jer ih je kao advokat gledala izbliza i zapanjila ju je njihova ravnodušnost prema vlastitoj sudbini.

Najveća dostignuća

Njeni romani „Poslednja laž“, „Ljubavnici“, „Ukus poroka“, „Parenje jelena“ i „Snegovi Kopaonika“ su objavljeni u nekoliko izdanja, a za posljednja dva spomenuta je dobila nagrade „Zlatni bestseler“ i „Hit liber“.

2016. godine je dobila nagradu „Zlatni beočug“ za novinarski rad i emisiju „Šampanjac s Jasminom Anom“.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*