Kejti Peri Biografija

Kejti Peri (Katheryn Elizabeth Hudson, Katy Perry) je rođena 25. oktobra 1984. godine. Njen suprug je britanski komičar Rasel Brend. Ima tri studijska albuma, dobitnica je 55 muzičkih nagrada među kojima su i MTV video i evropske MTV nagrade, Brit, Tin nagrade i druge. Po zanimanju je pevačica i tekstopisac. Kejti Peri je trenutno jedna od vodećih pop pevačica na svetskoj muzičkoj sceni. Objavila je dosad tri studijska albuma, prvi je bio nezapažen gospel album, dok su joj druga dva u pop maniru donela svetsku slavu. Kejti je pravo ime Kejti Hadson, a udata je za britanskog komičara Rasela Brenda. Najveći hitovi: I kissed the girl, California Girls i Firework za koji je osvojila 3 MTV video muzičke nagrade 2011. godine. Pozajmila je i svoj glas čuvenoj Štrumpfeti u novoj filmskoj verziji „Štrumpfova“.

90 – te godine – počeci

Kejti Peri rođena je kao Ketrin Hadson, rođena je kao srednje dete hrišćanskih službenika u Santa Barbari. “Odgajana sam u pseudo – strogom religioznom domaćinstvu gde je jedina stvar na meniju bio gospel” izjavila je Kejti za MTV. Još kao tinejdžerka počinje da uzima časove pevanja i zaputila se u Nešvil, gde su njeni roditelji imali kontakte u muzičkoj gospel industriji.

2001 – gospel počeci

Sa 16 godina Kejti je objavila hrišćanski pop album pod pravim imenom. “Čulo ga je bukvalno nekih stotinak ljudi, a izdavačka kuća je ubrzo bankrotirala. Sledeći pokušaj usledio je 2004. Godine, ovoga puta imala je mega hit sa produkcijskim timom poznatim po saradnji sa Avril Lavinj.

Juna 2008 Kejti Peri prelazi u pop

Kejti Peri potpisuje ugovor sa Kapital rekordsom i objavljuje svoj debi pop album, radeći kao autor ili koautor na svakom singlu. U ovo vreme počinje i da neguje stajling pin ap devojke iz 40 – tih godina prošlog veka, kao i provokativni rečnik u svojim tekstovima. “To je moj život”. Pesma pod nazivom “I kissed the girl” (u prevodu “Poljubila sam devojku”), flert mešavina popa i roka, nalazi se nedeljama u vrhu svetskih top lista u preko 20 zemalja sveta.

Trevis Mekoj

2008. godine Kejti počinje da izlazi sa frontmenom grupe Gym Class Heroes, Trevisom Mekojem. Nakon godinu dana zabavljanja objavili su veridbu ali su se ubrzo razišli. “Vrlo je bolno”, izjavila je Perijeva na svom koncertu nakon raskida. “Kada raskineš sa nekim, želiš zaista da nastaviš dalje. Nemaš izbora”. Nakon Trevisa, Kejtino ime su vezivali za muzičara Bendži Mejdena i Džoša Grobana.

Januar 2009. „Helou Kejti“

Posle osvajanja nominacije za Gremi za najboljeg vokalnog ženskog izvođača za singl “I kissed the girl”, Kejti odlazi na svoju prvu turneju “Hello Katy”. “Videćete me u različitim izdanjima, sa džinovskim voćem i igračicama”.

Septembar 2009, Kejti i Rasel Brend

Nakon što je u šali izjavio da se zaljubio u Kejti na dodeli MTV nagrada, britanski komičar otpočinje sa njom vezu koju ne kriju od očiju javnosti. Nakon tri meseca zabavljanja, Brend priređuje neobičnu prosidbu u Indiji kada je prsten sakrio među cvećem.

24. avgust 2010. San postaje java

U oblaku šećerne vune Kejti objavljuje svoj drugi pop album “Tinejdž srim” (Tinejdžerski san). Vodeći singl sa albuma “Kalifornija girls” smešta album na Bilbordovu top listu 200 najboljih albuma i donosi 4 Gremi nominacije, uključujući i onu za album godine. “Ovo potvrđuje da ljudima imam da ponudim nešto što se razlikue, drugačiji pogled na svet”.

23. oktobar 2010. godine – Gospođa Brend

Kejti Peri i Rasel brend venčali su se na privatnoj i spiritualističkoj ceremoniji u jednom odmaralištu u Indiji. Pritom su dali zvaničnu izjavu: ”Ljubav dvoje ljudi je najspektakularnija, a ipak najobičnija stvar na svetu. Venčaćemo se se pred rodbinom i prijateljima… Na neki način normalno.”

2011 osvojila tri MTV nagrade

Energična i uzbudljiva pesma Firework osvojila je naznačajniju nagradu MTV muzičkih nagrada, a kada joj je uručen trofej, žargonski nazvan “Čovek sa meseca” (Moonman), Kejti je rekla:

– O Bože! Hvala vam puno. Ovo je moj drugi “Čovek sa meseca”. Veoma sam ponosna na pesmu ispred koje sada stoji ova nagrad, a to je Fireworks. Osećam se kao da radim nešto ispravno, kada pevam ovu pesmu. Zato sam zahvalna svima koji su mi pomogli da je napravim.

Kejti Peri

Kejti Peri

Izvor i foto: Wikipedia, pulsonline.rs

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*