Kim Bejsinger Biografija

Kim Bejsinger (Kimila Ann Basinger) je američka filmska glumica nemačkog, irskog, švedskog i čiroki porekla. Rođena je 08. decembra 1953. godine u Atini (Džordžija, SAD). Dobila je mnoge nagrade kao i oskara za za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu Poverljivo iz L. A. (iz 1997. godine). Nalazi se na 12. mestu Plejbojove liste najseksi žena 20. veka.

Rođena je kao treće dete džez muzičara i plivačice. Još od detinjstva je govorila da će biti glumica. U šesnaestoj godini je pobedila na Miss Junior izvodeći pesmu iz mjuzikla My Fair Lady. Početkom sedamdesetih odlazi u Njujork gde počinje raditi kao model u Ford Modeling Agency. Između snimanja i revija pohađala je časove glume, a u raznim klubovima je nastupa pod pseudonimom Čelsi. Posle toga se seli u Los Anđeles i glumi u serijama kao što su: Čarlijevi anđeli i Six Million Dollar Man. Njena prva filmska uloga je bila u filmu Hard Country. Pažnju na sebe je privukla kad se slikala za Plejboj (1983. godine), a ubrzo zatim dobija ulogu Bondove devojke u filmu Nikad ne reci nikad sa Šonom Konerijem. Nakon toga je glumila sa Bertom Rejnoldsom i Robertom Redfordom i u erotskom trileru Devet i po nedelja sa Mikijem Rorkom.

Nakon filma Betmen snimala je sve gore filmove, a odbila je ulogu u filmu Niske strasti, koji je kasnije postao pravi filmski hit. Kasnije su usledile krize i u privatnom životu, i promašena investicija od 20 milona dolara u kupovinu gradića Braseltona. U to vreme ulazi u brak sa Alekom Boldvinom, sa kojim dobija jednu kćerku. Nakon rođenja nihove kćerke, počinje da pati od agorafobije i povlači se iz javnog života, sve do uloge u filmu Poverljivo iz L. A. za kojeg je dobila Oskara. Zahvaljujući toj ulozi postaje jedna od najplaćenijih glumica Holivuda, ali kasnije se ponovo povlači i brak sa Boldvinom se ubrzo raspada.

Kim Bejsinger

Kim Bejsinger

Izvor i foto: Wikipedia

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*