Ko je Velimir Stjepanović, nova zvezda srpskog sporta? (Video)

Nema mnogo plivača koji mogu da kažu da su, makar u kvalifikacijama, bili brži od Majkla Felpsa. Velimir Stjepanović je to uspeo u Londonu, iako će tek sedmog avgusta napuniti 19 godina.

 

U kvalifikacijama na 200 metara delfin stilom Stjepanović je zauzeo treće mesto, prošao u polufinale i postavio novi državni rekord rezultatom 1:54,99. Felps je bio 54 stotinke sporiji.

 

 

Velja, kako svi zovu novu nadu našeg plivanja, rođen je u Abu Dabiju. Mogao je da se takmiči za Bosnu i Hercegovinu, jer su mu roditelji poreklom iz Čengića. Ipak, kako kaže, krv predaka i dalje teče njegovim venama pa se odlučio da pliva za Srbiju. Najpre za Partizan, a kada je dobio i državljanstvo, onda i za reprezentaciju.

Na Olimpijskim igrama mladih, popularnom EJOF-u, uspeo je da 2009. osvoji zlato u trci na 100 metara delfin stilom. Do srebra je doplivao u nadmetanju na 100 metara slobodnim stilom. Učestvovao je na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru sledeće godine, a kao 16-godišnjak je u bio drugi na 100 metara slobodno i treći na 100 delfin. Naš olimpijski komitet ga je na kraju te godine proglasio najboljim mladim sportistom Srbije.

 

Uspesi su potom počeli da se ređaju. Dvostruki je juniorski prvak Evrope, a u seniorskoj konkurenciji bio je peti u disciplini u kojoj se i sada nadmeće, 200 metara delfin. A njegov današnji rezultat iz kvalifikacija, 1:54,99 – toliko je dobar da bi mu doneo četvrto mesto na prošlogodišnjem šampionatu planete u Šangaju.

 

Evo kako bi se Stjepanović kotirao da je moguće „umetnuti“ njegovo londonsko ostvarenje u finale minulog Svetskog prvenstva:

 

1. Majkl Felps (SAD) 1:53,34
2. Takeši Macuda (Japan) 1:54,01
3. Vu Peng (Kina) 1:54,67
4. Velimir Stjepanović (Srbija) 1:54,99
5. Čen Jin (Kina) 1:55,00
6. Čad le Klos (Južna Afrika) 1:55,07
7. Pavel Korzeniovski (Poljska) 1:55,39
8. Dinko Jukić (Austrija) 1:55,48
9. Bence Bico (Mađarska) 1:55,53

 

Sa sadašnjim rezultatom iz kvalifikacija, Stjepanović bi bio osmi na Olimpijskim igrama u Pekingu, no tada su ona čuvena plivačka odela veoma pomagala takmičarima da ostvare bolje rezultate. Primera radi, Majkl Felps, koji je u Londonu ostvario rezultat 1:55,54, u Pekingu je bio daleko brži – rezultatom 1:52,03 postavio je novi svetski rekord, što je za tri i po sekunde brže nego što je plivao u ponedeljak.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*