Kristijano Ronaldo Biografija

Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro) je rođen 05. februara 1985. godine na ostrvu Madeira u Portugalu. Kristijano je jedan od najslavnijih fudbalskih igrača današnjice. Odrastao je uz majku Mariju Dolores i oca Žozea koji je umro dok je Ronaldo igrao meč sa portugalskom reprezentacijom protiv Rusije. Ime Ronaldo nije tako često u Portugalu, ali je otac odučio sinu da da ovo ime jer je veoma poštovao američkog predsednika Ronalda Regana. Kristijano je ljubav prema fudbalu izrazio u najranijem detinjstvu, sa samo tri godine, a do polaska u školu svi su već bili sigurni u njegov talenat.

Kao dečaku omiljena ekipa mu je bila Benfika, a posle je igrao za njihove rivale, Sporting. Otac ga je trenirao u klubu Andorinja. Sa samo deset godina postao je vrlo popularan i mnogi poznatiji klubovi su već bili zainteresovani za njega. 2003. godine je otišao iz Sportinga u Mančester Junajted za 13.75 miliona funti. 2008. godine sa Mančesterom osvaja Ligu Šampiona i proglašavaju ga za najboljeg evropskog fudbalera. 2009. godine prelazi u Real Madrid.

Početkom 2009. godine sto hiljada funti je poklonio bolnici koja je lečila njegovu majku od raka dojke. Krajem 2007. godine izlazi Ronaldova autobiografija pod nazivom Momenti. Otvara butike pod nazivom CR7 (po njegovim inicijalima i broju dresa), a oba butika se nalaze u Portugalu.

Kristijano Ronaldo

Kristijano Ronaldo

Izvor i foto: WP, tracevi-magazin.com

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*