Kristina Kovač Biografija

Kristina Kovač je rođena 10. novembra 1974. godine. Ima ćerku Taru, otac joj je Kornelije Kovač, a sestre Aleksandra i Anja. U karijeri joj se ističe rad u K2, zatim solo album U nebranom grožđu, pa pesma na Eurosongu. Po zanimanj je pevačica i kompozitorka. Smatra da joj je život dao sve najvažnije lekcije, od konobarisanja u Londonu i prodavanja lutkica u Grčkoj, preko majčine smrti, rođenja deteta i razvoda, pa sve do nove ljubavi u kojoj trenutno uživa.

Život

U životu svaki san moraš da ganjaš dugo i sa mnogo snage – stih je iz jedne pesme Kristine Kovač. Tako ona i izgleda, kao neko ko odavno zna kakve snove želi da juri, a ima i snage. Dete Kornelija Kovača, najpoznatijeg kompozitora stare Jugoslavije, najviše ipak duguje svojoj mami Spomenki, jakoj i nežnoj ženi.

– Spomenka je bila super majka, a to znači da je imala savršenu ravnotežu ogromne ljubavi i posvećenosti i autoriteta. Zato mi je krivo što nije živa, da je pitam kako je to postigla, pošto se ja trenutno batrgam. Njena snaga je tim više dolazila do izražaja u kombinaciji s umetnikom, našim tatom, koji je većinu vremena bio odsutan. Tate umetnika prosto nema, nije tu, a i kada je tu, on sluša s pola misli, a druga polovina je u muzici, uvek. Mama je nadoknađivala to u emotivnom smislu, radila je dupli posao. Velika je stvar što je ona od početka verovala u svoju decu, i podržavala nas u tome što radimo. Aleksandru i mene naročito, pošto smo obe imale jasan cilj od detinjstva. Uvek smo bile pravi tim.

Sa sedamnaest godina i tek malo starijom rođenom sestrom, Kristina je početkom devedesetih otišla u London, gde je imala prvi potpisani profesionalni ugovor.

– Tada smo, u stvari, živeli na relaciji Španija–London. Tata, mama i Anja živeli su u Španiji u to vreme, i onda smo Aleksandra i ja šetale između njih i Engleske. To su godine koje su me poslovno najviše iskalile, iako to tada nisam shvatala jer sam bila mlada. Sada pomalo žalim za tim vremenom kada me ničeg nije bilo strah. To je najbolje vreme kada čovek uči kako izgleda život posvećen jednom cilju. Imali smo ugovor sa jednom kompanijom, naš posao bio je samo da pravimo pesme, sviramo, pevamo, idemo na truneje. To je bio profilisan život umetnika koji želi da uspe. Povratak u Srbiju to je dosta promenio, jer nažalost živimo u okruženju koje ne motiviše čoveka na takvu vrstu posvećenosti. Ovde se čovek batrga da održi osnovne stvari, a kamoli nešto više.

Lepo i bez love

Nije Kristini, međutim, bilo teško da na sve načine podrži svoje snove. Iako su u početku sestre Kovač imale dobar ugovor, a džeparac je bio toliki da nisu morale da razmišljaju „o hlebu koji će da jedu“, s vremenom su se stvari promenile.

– Kada smo ostale na minimalnom džeparcu, odmah smo rekle: „Hajde još nešto da radimo.“ I radile smo kao konobarice u Londonu. I to mi se sviđa, jer koliko god da smo se mi pošteno bavile i tim poslom, konobarisanjem, ko god da je ušao u taj restoran-klub u kome smo radile, a koji se ironično zvao „Embargo“, u trenutku kada je Jugoslavija bila pod sankcijama, svi su znali da mi nismo to, nego nešto drugo. Tako smo, na primer, upoznale sestrića bubnjara grupe „Simpl majnds“ Mela Gejnora, koji me je baš to i pitao: čime se ti baviš? Kada sam mu rekla, odmah mi je tražio snimke i tako krene priča, upoznamo Mela, odemo u studio. I sada, svaki put kada odem u London mi se vidimo, ovde sam na koncertu bila u prvom redu, on mi maše. Nisu, dakle, to bile spokojne godine što se tiče finansija, jer su se i mama i tata u Španiji borili da prežive, ali je bilo super. Tada nikome nije bilo lako, devedesete su u pitanju, i snalazile smo se, mada svi verovatno misle: pa, da, njima je sve tata plaćao. Ma, da li oni znaju koliko je para potrebno da se sve to plati? Nema veze, sve to ide zajedno u veliku ćasu fenomenalnog iskustva kojeg se ne bih odrekla ni zbog čega – kaže Kristina.

– Spremna sam na sve. Ja sam i za vreme bombardovanja u Grčkoj prodavala lutkice na ulici. To je već uveliko bilo vreme „K2“, a ja u Atini na Plaki s Igorom, bivšim mužem, sedim i pokazujem turistima kako lutkice punjene peskom mogu sve da se naprave.

Odvajanje od sestre

Od ogromne bliskosti u detinjstvu, Kristina i Aleksandra stigle su u godine zrelosti u kojima su shvatile da su dosta različite. I njihov se odnos menjao onako kako su se one menjale.

– Dosta sam različita od Aleksandre. Mene je sredinom mojih dvadesetih uhvatila želja za smirenjem u svakom smislu. Upoznala sam dobro sebe i shvatila šta bih. Naravno, želja da uspem kao kompozitor i dalje je postojala, a postoji i danas, ali želela sam emotivno da se smirim. Aleksandra je mnogo ambicioznija od mene. Tako se naša grupa i raspala, jer sam ja u jednom trenutku htela da se skrasim i okrenula sam se komponovanju, a ona je pravi izvođač, i mnogo voli scenu. Krenula je svojim putem, a ja sam svoje ambicije pomešala sa željom da imam dete, da nađem emotivnu stabilnost. Tako su nam se razišli putevi. Više nismo onoliko bliske kao što smo bile. Valjda nas je i profesionalni razlaz definisao u nekom novom, drugačijem pravcu.

Njen pravac bili su brak i dete.

– Ne mogu da kažem da me je promenilo moje dete, jer ja sam u trenutku kada sam ga poželela, već bila drugačija, tada sam se promenila. I zato se nakon porođaja ništa ekstremno nije promenilo, osim organizacije vremena. Naravno, i emotivno stanje da Taru volim više od ikoga na svetu. Već u trudnoći sam smekšala i bila srećna, srećna. To je najsrećnije doba mog života, same sa sobom, a onda valjda i s drugima.

Bivši i budući

One stihove s početka teksta i još neke tužne s albuma „U nebranom grožđu“ Kristina je napisala dok se u sebi opraštala od svoje velike ljubavi i braka s Igorom Perovićem, jednim od boljih beogradskih frajera. Sedam godina braka, ćerkica, trebalo je prelomiti. Ali, rekosmo već, u krhkoj Kristini snage ima i za najteže stvari.

– Nije težak sam čin razvoda, nego kad ljubav počne da menja oblik i da postaje nešto što više nije prava stvar. Teško je dok se suočavaš s tim. Ono što sam imala da preplačem, ja sam preplakala dok sam bila u braku. Ko je slušao moju ploču, to i zna. Onda se okreneš i vidiš da si sama. Ali dosta puta sam se u poslednjih deset godina osetila tako, sama. A i ja sam, inače, veoma samostalna i ne tražim pomoć, nikada. Ko vidi da mi je potrebna, vidi. A i ako nema nikog, nema, i to je to. Mada, prvi trenutak apsolutne samoće je mamina smrt. Tada i ostaneš sam, bukvalno, koga god još da imaš. Dotle ste tata, mama, ti, sestra, a onda nema toga više. I sada znam, nije toliko loše biti sam. Stvari živiš onako kako ti smatraš da treba, i odatle sam ja i smogla snage da se razvedem. Ali, nikada se nisam uplašila da neće biti nove ljubavi. A i kada imaš dete, nikada više nisi sam. To je mnogo lep i mnogo utešan osećaj.

Kristinin optimizam nije bio za bacanje. Svi već znaju, tekst pesme „Čaroban“ je autobiografski. Mi ćemo prevesti: onaj na koga se odnose stihovi „Sve moje mrakove u proleće boji, od kad me voli ja uspravno stojim, i njemu ja sam dobra baš kakva jesam, čovek je čaroban“, Kristinina je nova ljubav Danijel Brakus.

– Da li mi je dobro u novoj vezi? Veoma mi je lepo! Srećna sam žena i to je sve što ću reći.

I ne mora ništa više da kaže, verujemo joj na reč.

Kristina Kovač

Kristina Kovač

Izvor i foto: pulsonline.rs

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*