Lady Gaga Biografija

Lady Gaga (Stefani Džoana Angelina Germonta) rođena je 28. marta 1986. godine u Njujorku, na Menhetnu. Američka je pevačica i kauntautorka. Svoju ranu karijeru započela je nastupanjima kao DJ u Njuorškim klubovima.

U isto vreme radila je za izdavačku kuću Interskoup rekords, pisala je tekstove pesama za poznate izvođače, među kojima je i Ejkon. Nakon što je čuo kako peva, Ејkоn je uspeo da ubedi predstavnike Interskoup rekordsa da zajedno sa njegovom izdavačkom kućom Kon live distribucion, sklope ugovor, sa Lady Gagom. Prvi almum The Fame, objavila je 19. аvgusta 2008. godine. Prava dva singla sa albuma Just Dance i Poker Face, dostigli su veliki međunarodni upeh. Prvi singl je bio predložen za Gremi nagradu u kategoriji najbolja dens pesma, dok je drugi dostigao prvo mesto na čak 20 top muzičkih listi na svetu. Album je prodat u višestukim zlatnim i platinastim tiražima.

Prema godišnjoj listi časopisa Forbs, pretekla je Opru Vinfri na mestu najmoćnijih ljudi u šou biznisu. Cela njena zarada procenjena je na više od 90 miliona dolara. Lady Gagini roditelji su doseljenici iz Italije. Sa 11 godina joj je ponuđeno da bude deo čuvene umetničke škole Juliard, međutim ona je tu ponudu odbila i upisala je privatnu katoličku školu. Klavir je počela da svira sa četiri godine, a prvu baladu je napisala sa 13 godina, dok je već sa 14 godina nastupala po noćnim klubovima.

Sa 19 godina je potpisala ugovor sa muzičkom kućom Def Jam, nakon što je izvršni producent Rid čuo kako peva u hodniku ispred njegove kancelarije. Ipak Rid je Gagu otpustio nakon 3 meseca. Posle nekoliko godina Gagu je primio Vinsent Herbert, izvršni producent muzičke kuće Interskoup rekords.

Od tada ona počinje da radi kao tekstopisac pop pesama želeći da bude drugačija od svojih kolega, koji su uglavnom svirali rok muziku. Izabrala je da izvodi pop muziku. Umetničko ime Lady Gaga je dobila od svog producenta Rob Fazaria, koji je njen glas poredio sa glasom pevača Freddie Mercury iz grupe Queen, pa joj je dao ime Gaga iz pesme Radio Gaga.

Lady Gaga

Lady Gaga

Izvor i foto: WP, tracevi-magazin.com

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*