Ljubiša Stojanović Luis Biografija

Ljubiša Stojanović Luis je bio srpski pevač, rodjen 25. juna 1952. godine, u Leskovcu, koji je tragično preminuo 31. jula 2011. godine. Bio je poznat po svom specifičnom imidžu i muzičkom stilu. Luis se bavio muzikom još od 1970. godine. Nadimak „Luis“ je dobio u devetoj godini zbog svojih uspešnih imitacija Luisa Armstronga. Završio je srednju muzičku školu u Nišu, a u Beogradu završio Fakultet muzičke umetnosti. On je među prvima kombinovao jazz sa srpskim folklorom.

Godine 1980. snimio je prvi album pod imenom „Ne kuni me, ne ruži me, majko“, koji je uspešno prodavan kako u Srbiji, tako i širom Jugoslavije. Zajedno sa srpskom bendom „Flamingosi“, pobedio je na Beoviziji 2006. godine pesmom Ludi letnji ples. Na Evropesmi-Europjesmi 2006. koja je održana 11. marta u Sava centru u Beogradu, „Flamingosi i Luis“ su osvojili drugo mesto. Kao i 2005. godine u Podgorici, najveći broj bodova dobio je dečački sastav „No nejm“, ovog puta s pesmom Moja ljubavi nakon što članovi žirija iz RTCG nisu dodijelili ni jedan poen dvema najbolje plasiranim pesmama sa Beovizije. Glasnim negodovanjem, zviždanjem i bacanjem boca na podijum, publika u Sava centru nije dozvolila izvođenje pobedničke pesme, nakon čega je izvedena drugoplasirana pesma, pobednik Beovizije i jasan favorit u teleglasanju, Ludi ljetni ples u izvođenju „Flamingosa i Luisa“.

Kao epilog spora oko rezultata glasovanja, Udruženje javnih radio-televizija Srbije i Crne Gore je saopštilo da na Evropesmi-Europjesmi 2006. nije izabran predstavnik Srbije i Crne Gore na Pesmi Eurovizije u Atini. Luis je osvojio još mnogobrojne muzičke nagrade. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 31. jula 2011. godine, koja se dogodila na autoputu Subotica-Beograd, između Bačke Topole i Feketića. Sahranjen je u četvrtak 4. augusta 2011. godine, na groblju Zbeg u Borči.

Ljubiša Stojanović Luis

Ljubiša Stojanović Luis

Izvor i foto: Wikipedia, pulsonline.rs

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*