Lou Reed biografija

Lou Reed bio je poznati i legendarni američki muzičar koji je iza sebe ostavio veliki trag na muzičkoj sceni. Ovaj poznati muzičar bio je mnogo poznat po svom radu 60-ih godina dvadesetog veka kao gitarista, pevač i tekstopisac za grupu Velvet Andergraund nakon čijeg je raspada krenuo u solo karijeru.

lou reed

Reed je imao mnogo velik utjecaj na američku kulturu tako što je počeo s promenama na teritoriju avangardnog roka te pesmama o životu na ulici, drogi, nasilju i otuđenju. Njegova saradnja sa Andyjem Warholom smatra se važnim momentom u njegovoj karijeri.

Lou Reed rodio se 1942. godine u Bruklinu u židovskoj porodici, a detinjstvo je proveo na Long Ajlandu. Još dok je bio malo dete znalo se kako će jednog dana da ostvari veliku karijeru u muzičkoj industriji.

Tokom srednje škole svirao je u nekoliko bendova, a kako je izjavio da je biseksualan, 1956. godine dobio je terapiju elektroškovima, koja je trebala da izleči njegovu biseksualnost. Godine 1964. godine počeo je da radi kao tekstopisac za Pikvik Rekords, a iste godine objavio je hit „The Ostrich“.

Sa grupom Velvet objavio je nekoliko albuma: „The Velvet Underground & Nico“, „Loaded“ i mnoge druge, a kao solo umetnik objavio je „Sally Can′t Dance“, „Street Hassle“, „Lou Reed“ i „Transformer“

U maju 2013. godine transplantirana mu je jetra, posle čega mu je dijagnostikovano kronično zatajenje jetre.  Nažalost jetra nisu izdržala i umro je 27. oktobra 2013. godine. U svom je životu mnogo puta progovorio o ovisnosti o drogama i alkoholu, a najpoznatija njegova pesma zove se „Heroin“.

Autor: Sanja, Foto: Shutterstock

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*