Madona Biografija

Madona (Madona Luiza Veronika Čikone), rođena 16. avgusta 1958. godine u Mičigenu, SAD, je američka pop pevačica, tekstopisac, producent, glumica i pisac, poznata i po nadimku Kraljica popa. Postala je slavna po inovativnim muzičkim spotovima, nastupima i često je kontraverzna u korišćenju seksualnih i religioznih tema u nastupima. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada kroz svoju karijeru i nosilac mnogo rekorda u muzičkom svetu. Madona ima četvoro dece, od toga dvoje bioloških: čerku Lurd i sina Roko Ričija, i dvoje usvojenih: sina Dejvida Banda, i ćerku Čifundo Meri Džejms.

U svojoj karijeri objavila je 11 albuma, imala 8 velikh svetskih turneja, glumila u 22 filma, i autorka je nekoliko dečijih knjiga. Kada je imala pet godina, njena majka je umrla od raka. Ubrzo se otac Silvio oženio kućnom pomoćnicom koju Madona nikad nije prihvatila. U školi je bila odličan đak, uzimala je časova klavira, i išla je na časove plesa. Stigla je u Njujork avionom, sa samo 35 dolara. Radila je nekoliko sitnijih poslova, poput konobarisanja, dok nije postala plesačica na svetskoj turneji Patrika Hernandesa.

Prvi ugovor potpisala je 1982. sa Sire Records i uskoro izdala prvi singl, „Everybody“. Debi album „Madonna“ izašao je 1983. Sledeći album, „Like a Virgin“, bio je njen prvi album na američkoj top listi. Godine 1987. kreće na svoju drugu turneju, Who’s That Girl Tour, koja je zapamćena kao veliki spektakl. Četvrti album, „Like a Prayer“ je prelomna tačka u Madoninoj karijeri. Film Dik Trejsi snimila je 1989. godine, i uskoro je krenula na turneju „Blond Ambition Tour“.

Posle dve godine je snimila film „In Bed with Madonna“. Film „Evita“ snimila je 1996. godine. Madonin sedmi studijski album, „Ray of Light“ iz 1998. imao je rejv atmosferu. „Music“, njen osmi album, iz 2000. ponovo je stavio Madoninu muziku u haus i tehno okvire. Album „American Life“ iz 2003. je njen najveći komercijalni neuspeh. 2007. godine lansirana je modna marka „M by Madonna“, za H&M koja je za nedelju dana zaradila oko 15 miliona dolara. Confessions Tour, Madonina turneja sa do sada najvećom zaradom za ženskog izvođača, počela je na leto 2006. i imala oko 1,2 miliona gledalaca. U ovo vreme piše i dečije knjige. Poslednja turneja „Sticky and Sweet“ sa prihodom od 408 miliona dolara je prva na listi po zaradi svih vremena jednog izvođača.

Do sada se dvaput udavala i dva puta razvodila. Prvi muž je bio glumac Šon Pen. Razveli su se 1989, uz priču da je Šon bio nasilan prema njoj, što ona nikad nije potvrdila. Drugi muž, od koga se razvela, bio je Gaj Riči, britanski režiser. Tokom svoje karijere, Madona je bila u vezi i sa mnogim drugim poznatim muškarcima uključujući Vorena Bitija, Tonija Vorda (porno zvezde), repera Vanila Ajsa, Denisa Rodmana i Karlosa Leona, njenog fitnes trenera. Pripisuje joj se i kraća afera sa Džonom Kenedijem Mlađim. Ima četvoro dece, dvoje biološke i dvoje usvojenih. Krajem devedesetih, Madona je odbacila katoličanstvo zbog kabale, jevrejskog misticizma.

Madona

Madona

Izvor i foto: Wikipedia, pulsonline.rs

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*