Marina Tucaković

Marina Tucaković je jedan od najplodnijih muzičkih tekstopisaca u regionu. Napisala je brojne hitove najvećim zvezdama sa muzičke scene bivše Jugoslavije. Bila je članica žirija u muzičkim emisijama „Operacija trijumf“ i „Pinkove zvezde“. Kaže da joj inspiracije nikad ne nedostaje, a mlade autore ne doživljava kao konkurenciju jer misli da ima dovoljno mesta za sve.

Obrazovanje

Završila je Ekonomski fakultet u Beogradu.

Privatni život

Marina je rođena 4.11.1953. godine u Beogradu. Njen život su obeležili brojni srećni, ali i bolni trenuci, a sve njih je proživljavala uz podršku i ljubav supruga Aleksandra Fute Radulovića.

Marina i Aleksandar imaju sina Milana, a njihov drugi sin Miloš je iznenada preminuo 2008. godine. Njegovo beživotno telo je u porodičnom domu Radulovićevih pronašla njegova tadašnja devojka Saša. Marina se od toga nikada nije potpuno oporavila, a jednom prilikom je priznala kako je razmišljala o samoubistvu, ali ipak se okrenula poslu i utehu pronašla u onome što najbolje radi, pisanju pesama.

Marina kaže da bi volela biti anonimna osoba i priznaje da se ne voli puno pojavljivati na televiziji, te da je u početku bila pod stresom kad bi trebala da ide u neku emisiji. Svoje slobodno vreme provodi sa porodicom tako da zajedno ručaju, a uveče se okupe i razgovaraju. Ponekad znaju zajedno otići i na neko putovanje. Njen muž ne voli izlaziti pa Marina ponekad sa sinom Milanom ode u kafanu ili neki klub.

Početkom 2018. godine joj je dijagnostikovan maligni tumor dojke, nakon čega je ubrzo i operisana, a kolege su joj uputile brojne poruke podrške.

Posao

Marina se pisanjem bavi od svoje devetnaeste godine. Prvi uspeh je postigla s pesmom „Dodirni mi kolena“, koju je napisala za pop grupu Zana. Pesma je objavljena 1982. godine i odmah je postala hit.

Inspiraciju ponekad pronalazi iz priča „običnih“ ljudi koje poznaje celi život. Ističe da postoji jedna zanimljiva stvar, a to je njena sposobnost da predoseti stvari. Kaže kako je znala napisati pesmu u kojoj je opisana situacija koja se nakon mesec ili dva dogodila nekome.

Dok se njen suprug aktivnije bavio muzikom njih dvoje su radili zajedno. On je pisao muziku, a Marina tekstove i kaže kako je njihov rad bio vođenje ljubavi kroz pesme.

Već godinama surađuje s Goranom Bregovićem za čiju je muziku napisala tekstove za četiri albuma Zdravka Čolića i jedan Severinin album. Prema njenim rečima, raditi za Gorana je veoma teško jer on poseduje specifičan način razmišljanja.

2003. godine je zajedno s Vladom Graićem bila umetnički i muzički direktor festivala „Beovizija“. Za to takmičenje su 2010. godine napisali stihove za tri pesme, „Ti kvariigro“, „Ovo je Balkan“ i „Predsedniče halo?“, koje su otpevali Emina Jahović, Milan Stanković i Oliver Katić.

2008. godine je bila deo žirija u rialit šou „Operacija trijumf“, u kojem su nastupali takmičari iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Nakon smrti sina Miloša se povukla iz medija.

2012. godine je napisala tekst za sve pesme na albumu „Srećno“ pevačice Teodore Baković s kojom je njen sin Milan bio u vezi.

2013. godine je napisala pesmu „Mišo moj“, koju je izvela Ana Nikolić, a pesmu je posvetila preminulom sinu Milošu. Godinu dana kasnije postaje članica žirija u muzičkom šou Pink televizije – „Pinkove zvezde“.

Marina i njen muž su 2017. potvrdili da su podneli tužbu protiv pevača Ace Lukasa koji im duguje novac za pesme. Dobili su tužbu, ali nisu uspeli naplatiti svoja potraživanja pa su tražili da „Sokoj“ zabrani Lukasu da izvodi većinu pesama koje su oni uradili.

Lukas se zabrane očito nije držao pa je na svojim nastupima nastavio da izvodi pesme. Uprkos svim problemima, Marina i on nisu prekinuli saradnju pa mu je 2016. godine napisala pesmu „Voliš li me“ i kasnije duet s Jelenom Karleušom „Problem i rešenje“.

Najveća dostignuća

Marina je tokom svoje dugogodišnje karijere napisala nekoliko hiljada pesama za poznate pevače i tako im pomogla da izgrade sjajne karijere. Neki od najpoznatijih pevača kojima je pisala pesme su Zdravko Čolić, Toše Proeski, Indira Radić, Svetlana Ražnatović, Severina, Nina Badrić, Neda Ukraden, Aca Lukas, Ana Nikolić i brojni drugi.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*