Marko Mišković

Marko Mišković je srpski biznismen i vlasnik firme „Mera Investment Fund“ sa središtem na Kipru. Sin je vlasnika „Delta Holdinga“, Miroslava Miškovića. Osim biznisom, Marko se bavi i filmskom produkcijom. Bio je izvršni producent filma „Koriolan“ britanskog redatelja Fienesa. 2012. godine je uhapšen, a 2016. osuđen zbog milionerske utaje poreza.

Privatni život

Rođen je 1981. godine u Kruševcu. Marka su povezivali s brojnim lepoticama poput Emine Jahović, Sanje Papić, Nine Seničar, Ane Nikolić i hrvatske pevačice Nine Badrić, ali ako se izuzmu te priče on je srpskoj javnosti bio relativno nepoznat. 2006. godine je dospeo u britanski „Sunday Times“, kada mu je otac u elitnom delu Londona kupio vilu vrednu oko 25 miliona funti, jednu od tada najskupljih nekretnina u Velikoj Britaniji.

Početkom 2015. godine se u tajnosti oženio pevačicom Jovanom Nikolić, ćerkom reditelja Božidara Nikolića. Tri godine pre venčanja, Marko i Jovana su dobili ćerku Antoninu.

Nakon što je Emina Jahović objavila da se ona i turski pevač Mustafa Sandal rastaju, u javnost su u februaru 2018. godine procurele navodne poruke koje su Marko i ona razmenjivali. U porukama stoji kako će se Marko razvesti od supruge i kako ovaj put neće dozvoliti ni ocu da stane između njega i Emine.

Posao

Marko je 12.12.2012. godine zajedno s ocem uhapšen i zadržan u pritvoru zbog navodnih malverzacija u putnoj privredi. Njegov otac je oslobođen optužbi, a Marko je zbog utaje poreza osuđen na tri ipo godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od osam miliona dinara te obavezu da „Mera invest“ plati porez od oko 320 miliona dinara.

„Mera Investment Fund“ je kasnije Međunarodnom centru za regulisanje investicionih sporova u Vašingtonu podneo tužbu protiv Srbije. Iako ti postupci nisu javni, mediji su uspeli doći do informacije da je Marko tužio Srbiju zbog već poreznog duga koji je beogradska firma „Mera invest“ utajila prilikom kupoprodaje Preduzeća za puteve Niš.

Zbog finansijske krize koja je zahvatila ceo svet, ali i onoga što mu se događalo nakon hapšenja, Marko se morao odreći najluksuznijih stvari koje ima. 2014. godine se na prodaji našla njegova jahta dužine 24,7 metara. Prodaja jahte mu je teško pala jer se godinama tu sklanjao da odmori od svega, ali održavanje jahte i vez na kojem se nalazila tokom godine su postali preskupi.

Marko je vlasnik producentske kuće „Hermetof pictures“ koja je u oktobru 2012. godine ušla u projekat ekranizacije istorijskog događaja, poznatog kao operacija „Vazdušni most“, koja predstavlja jednu od najvećih spasilačkih misija Drugog svjetskog rata.

Jedno vreme je bio potpredsednik i član upravnog odbora „Crvene zvezde“ u kojoj su mu ostali dužni 3,5 miliona eura. Kasnije preuzima „Napredak“ s ciljem da ga vrati u fudbalsku elitu.

Markovo ime se 2017. godine pojavljuje na špici hit serije „Ubice mog oca 2“. On je potpisan kao kreator serije što je u stručnim krugovima izazvalo nevericu. Stručnjaci su uvereni da je dobro platio za potpis, a reditelj Janko Baljak je tom prilikom ironično izjavio kako je Mišković „Junior“ postao autor verovatno zbog toga što je kriminalistika njegov hobi.

Najveća dostignuća

Već nekoliko godina se bavi filmskom produkcijom i jedan je od producenata filma „Koriolan“ britanskog režisera Ralfa Fienesa, te koproducent dokumentarnog filma „Valter“ o Velimiru Bati Živojinoviću.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*