MC Stojan

MC Stojan, pravim imenom Marko Stojković, poznati je srpski reper, hip-hop, pop i folk pevač. Muzikom se intenzivnije počeo da bavi 2005. godine, a mešanjem nekoliko žanrova, stvorio je mnoge hitove u kojima mladi uživaju na njegovim koncertima. Poznat je po vulgarnijem stvaralaštvu i tematici koja odgovara mlađoj publici. Većinom su sva njegova glazbena dela nastala suradnjom s popularnim folk pevačima i pevačicama, kao što su Sandra Afrika, Jana, Mia Borisavljević, Cvija i ostali.

Obrazovanje

Nakon što je završio srednju školu u Lučanima, Marko je studirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kojeg još uvek nije završio. S obzirom na razvoj njegove muzičke karijere, ne žuri mu se da završi fakultet. I dalje radi i stvara u Srbiji, a svoj glazbeni opus prezentira diljem Balkana.

Privatni život

Marko je rođen 15.2.1983. godine, odrastao je i radi u Srbiji. Svoju prvu pesmu, „VII-2 je mafija“, napisao još u sedmom razredu osnovne škole i kaže kako je od tad shvatio da je muzika njegov životni poziv.

Roditelji su mu celo vreme bili velika podrška i pomogli mu u lansiranju prvog spota. Njegov otac je bolovao od maligne bolesti, a Marko je pokušao uključiti i javnost u pomoć pri lečenju i prikupljanju sredstava. Nažalost, otac mu je umro početkom 2019. godine.

Kao u tekstovima njegovih pesama, i njegov privatni život je obeležen je provokativnošću, istupanjem iz okvira svega normalnog i neskrivenom strasti prema ženskom polu. Često ističe da su mu žene glavni poticaj za stvaranje pesama, a o pomenutoj strasti prema pripadnicama lepšeg pola govore i Markove tetovaže, koje on opisuje kao simbol borbe za ženskim polom i večitim problemima sa ženama. Na njegovoj levoj ruci nalaze se gejša, dve vrane i samuraj.

Aktivno trenira u teretani, a osim žena voli motore i životinje, posebno mačke. Nema dlake na jeziku pa ga redovito kritikuju i nazivaju neukusnim. Aktivan je na društvenim mrežama gde redovito objavljuje svoje fotografije, a slobodno vreme provodi na putovanjima sa društvom i devojkama.

Posao

MC Stojan postaje popularan nakon hita „Bičuj me, Stojane“, koji je pun vulgarnih i eksplicitnih stihova, a kojeg je lansirao 2005. godine.

S istupanjem iz okvira nije se zaustavio ni kasnije, kada je nastavio u istom tonu pisati stihove i hrabro ih izvoditi. Tako su se u njegovom ranijem stvaralaštvu našle pesme „Nadice, isprži mi jaja“, „U srce pucaj mi“, „Kuku, lele“, „Very bad bitch“, „Doktor za grudi“, „Ćuti i puši“, „Ti si meni sve“, „Luda žurka“, „Vidim dobru ribu“ i „Navučen na tebe“.

Nakon te početne faze, u periodu od 2005. do 2019. godine, MC Stojan je surađivao s brojnim turbo-folk pevačicama i pevačima, a njegovi najistaknutiji uraci su pesme „Kakva guza“ (sa MC Jankom), „Ti i ja“ (sa Janom), „Haljina bez leđa“ (sa Sandrom Afrikom), „Samo me ljubi“ (sa Miom Borisavljević), „Pevačica“ (sa Janom i Đanijem) „Vatreno, vatreno“ (sa Galenom), „Ne znam gde sam“ (sa Cvijom), „Šta bi“ (sa Aleksandrom Prijović), „Balkanika“ (sa Ljupkom Stević), „Mein shatzi“ (sa Darkom Lazićem), „Jednom majka rađa“ (sa Jovanom Perišićem), „Kraljevi grada“ (sa Acom Lukasom) te brojni drugi.

MC Stojan je poznat i po suradnji s Tinom Ivanović, Allegro Bendom, Mitrom Mirićem i mnogim drugima. Njegova najdraža suradnica i najbolja drugarica bila je Ksenija Pajčin s kojom je 2009. godine snimio hit „Požuri“, te je njoj u čast kasnije izdao singl imena „Da ona zna“.

2017. godine objavio je album „Bahata“ s kojeg su se izdvojile pesme „Opasna“, „Mama“, „Burj Khalifa“ te „Vodka i martini“.

Apsolutni pobednik kad su u pitanju njegovi hitovi su pesme „La Miami“ i „Alo“. Svi njegovi spotovi su prepuni eksplicitnih scena, ali MC Stojan ističe kako mu je cilj biti zabavan, buntovan i kreativan.

Najveća postignuća

Pesme MC Stojana broje milijunske preglede na Jutjubu, ali nedvojbeno je da je njegov najveći hit pomenuta pesma „La Miami“ sa kojom je za samo 19 sati skupio preko 19 miliona pregleda te tako oborio regionalni rekord.

18.5.2019. godine je u Domu sportova u Zagrebu održao svoj najveći solistički koncert na kojem je bilo preko 10 000 ljudi.

Autor: A.T.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*