Merima Njegomir Biografija

Merima Njegomir je srpska pevačica narodne muzike. Rođena je u Zemunu, 9. novembra 1953. godine. Merima Njegomir je rođena kao Merima Kurtiš u naselju Kalvarija u Zemunu. Završila je Višu turističku školu i solo pevanje u klasi Milice Popović. Posle mnogih angažmana po hotelima širom Jugoslavije, dobija i angažmane u Beogradu. Merimu dolazi da sluša beogradska elita i poznati umetnici. Pravi prve trajne snimke za Radio Beograd sa srpskom izvornom muzikom i prvi put nastupa na televiziji 1977. godine. Iste godine snima i prvu ploču.

Merima se udaje 1979. godine i dobija prezime Njegomir. Iste godine dobija status slobodnog umetnika i postaje majka. Rađa kćerku Ljubicu, a zatim još i Milicu i Jelenu, i sina Marka. Merima učestvuje na mnogim festivalima, snima nove ploče, učestvuje na komercijalnim i humanitarnim koncertima, pravi svoje solističke koncerte. Snimila je 24 albuma i preko 100 trajnih snimaka izvornih pesama za Radio Beograd.

Njene najpoznatije pesme su: Ivanova korita, Ruzmarin, Opilo nas vino, Zbog tebe, Da nije ljubavi tvoje, Bol bolujem, Magle, magle, A gde si ti, Pamtim još. Poznate su njene interpretacije tradicionalnih pesama: Zajdi, zajdi, Marijo bela kumrijo, Sejdefu majka buđaše, Što si Leno na golemo, Svu noć mi bilbil prepeva, Jutros mi je ruža procvetala. Jedna je od retkih pevača narodne muzike koja je imala niz koncerata na beogradskom Kolarcu, a u svome repertoaru peva i na dvadeset stranih jezika (među kojima i na hebrejskom, kineskom, turskom, grčkom, italijanskom, mađarskom, a naročito je poznata kao interpretatorka ruskih narodnih pesama i romansi). Dobitnica je niza nagrada, među kojima je najznačajnija Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi. Kao urednica narodne redakcije RTS-a, posvećena je projektima vezanim za snimanje, čuvanje i promociju tradicionalne muzike Srbije.

 

Merima Njegomir

Merima Njegomir

Izvor i foto: WP, Novosti

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*