Milan Krkobabić

Milan Krkobabić je ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća. Pre nego što je postao ministar bio je direktor Pošte Srbije. Predsednik je Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Obrazovanje

U Beogradu je završio gimnaziju i Ekonomski fakultet. Diplomirao je 1999. godine, u 47. godini života.

Privatni život

Rođen je 1952. godine u Kačarevu, kao dete Jovana i Marije Krkobabić. Njegov otac Jovan bio je predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije. Majka Marija se navodi kao vlasnica firme Grafico 011, koja kontrolira dve poslovne zgrade, u kojoj su ostali članovi porodice osnovali preduzeća.

Milan je oženjen i ima dvoje dece. Njegov sin Jovan je odmah po završetku studija na Megatrendu dobio posao tajnika Centra za mala i srednja preduzeća u Privrednoj komori Beograda.

Posao

U njegovoj službenoj biografiji stoji da je tridesetogodišnje stručno iskustvo sticao baveći se finansijskim i bankarskim poslovima. Od bankarskog pripravnika je došao do generalnog direktora jedne financijske organizacije. Područje njegovog interesa i rada je privredna oblast zanatstva malih i srednjih preduzeća, pa je tako učestvovao u osmišljavanju, realizaciji i izradi velikog broja projekata vezanih uz taj privredni segment.

Milan Krkobabić je član i jedan od osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije. Pre osnivanja Partije nije bio stranački angažovan. 19.8.2008. godine je imenovan zamenikom gradonačelnika Grada Beograda.

U rujnu 2012. godine dolazi na mjesto generalnog direktora Javnog preduzeća Pošte Srbije.

Nakon smrti njegovog oca, Milan u aprilu 2014. godine postaje predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

U augustu 2016. godine je imenovan ministrom bez portfelja u Vladi Srbije, a nekoliko dana nakon toga je na sednici Kadrovske komisije Vlade Srbije razrešen s funkcije generalnog direktora Pošta Srbije.

U vlasništvu njegove porodice je tvrtka Grafico 011 koja je osnovana 1995. godine i u čijem vlasništvu se nalazi veliki poslovni prostor vredan 400.000 eura. U zgradi se nalaze Udruženje Građanska prava i slobode, čiji je zastupnik Milanov sin Stefan Krkobabić i ured poduzeća Jet direct koje je takođe u vlasništvu porodice.

Kao zastupnik Grafica 011 naveden je ministrov brat Nebojša, a tvrtka je jedno vreme štampala nekoliko manje poznatih novinskih izdanja, među kojima se našao i ezoterijski časopis Novi Zodijak, čiji je urednik takođe bio ministrov brat.

Vlada Srbije je početkom 2017. godine osnovala novo telo, Savjet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP-a, a na mesto predsednika je postavila Krkobabića. Savjet je imao zadatak da se u prvih šest meseci 2017. godine postigne da Srbija ostvari najveću stopu rasta BDP-a u regionu i da bude među prve četiri države Europe.

Stručnjaci su ostali zatečeni njegovim imenovanjem na tu funkciju jer je prema njihovom mišljenju tu ulogu trebao preuzeti ministar finansija ili ministar privrede, a imenovanje Krkobabića im se učinilo kao formiranje još jednog radnog tela koje neće imati nikakvog učinka, nego će samo postojati na papiru.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 2017. godine, premijerka Ana Brnabić je potpisala odluku kojom se ministrima u vladi bez portfelja dodeljuju zaduženja, a prema toj odluci Krkobabić je zadužen za praćenje stanja, predlaganje mera i učestvovanje u koordinaciji aktivnosti na području regionalnog razvoja južnog dela Srbije, osobito Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Krkobabić je šokirao ostale ministre kada je u novembru 2017. godine stao u obranu potpredsjednice PUPS i direktorice Pošte Srbije, Mire Petrović, koja je povezana sa skandalom kašnjenja penzija i lošim višemilijunskim ugovorima. Na jednoj od sednica Vlade je pokušao optužiti neke stranke koje su na vlasti da su umešane u prosvede radnika Pošte Srbije koji su se tada održavali. Krkobabić je takođe poručio da bi političari trebali držati prste dalje od Pošte, iako su mediji pisali da je Mira Petrović došla na mesto direktorice zbog pripadnosti PUPS, a ne zbog stručnosti.

Najveća postignuća

Milan Krkobabić je u medijima nazivan najbogatijim penzionerom. Svojim bogatstvom se ističe među ostalim članovima Vlade. Prema procenama stručnjaka, vrednost nekretnina u vlasništvu njega i njegove porodice se procenjuje na 1,8 milijuna eura, dok se ukupna imovina procenjuje na nekoliko milijuna eura.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*