Miodrag Petrović Čkalja biografija

Miodrag Petrović kojeg su svi znali kao Čkalju, bio je jedan od najpoznatijih glumaca ne samo u Srbiji nego i šire te jedan od najpopularnijih komičara na području cele bivše Jugoslavije. Ostat će zauvek zapamćen kao glumac koji je nasmejao mnoge.

miroslav petrović čkalja

Miodrag Petrović rođen je 1. aprila 1924. godine u Kruševcu. U rodnom mestu je završio gimaziju, a posle toga je krenuo na dramsku sekciju. Čkalja je rođen u velikoj porodici kao četvrto dete Hristine Petrović i Čedomira Petrovića.

Miodragova popularnost je počela učestvovanjem u emisiji „Veselo veče“, a posle toga su krenule mnoge role poput one u pozorištu gde je glumio u popularnoj predstavi „Bog je umro uzalud“ te u TV seriji „Servisna stanica“. Osim u seriji „Servisna stanica“ glumio je u još nekoliko popularnih serija kao što su „Vruć Vetar“, „Dežurna ulica“, „Crni sneg“, „Spavajte mirno“, „Ljubav na seoski način“…

Čkalja je bio nagrađivan za mnoge uloge, a najviše za komedije. Dobio je Nušićevu nagradu za životno delo, Sterijinu nagradu, RTS-ovu nagradu za životno delo, Sedmojulsku nagradu.

Poslednji nastup Čkalja je imao tokom izbora 2000. godine. Preminuo je 20. oktobra 2003. godine u Beogradu, a iza njega je ostao sin Čedomir Petrović koji je isto tako uspešan u glumi. Po slavnom je glumcu nazvana ulica na Zvezdari, a ispred kuće je postavljena statua ovog velikog glumca.

Autor: Sanja, Foto: Sreenshot Youtube

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*