Mira Banjac Biografija

Mira Banjac rođena u Erdeviku, 4. novembra 1929. godine, jedna je od najpoznatijih srpskih glumica. Pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu (1950). Uz kraće angažmane u pozorištima u Sremskoj Mitrovici i Banja Luci, radila je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu . Godine 1970. prešla je u Beograd i postala član Ateljea 212. Likove žena iz naroda, svoja najuspelija glumačka dostignuća, najčešće ostvaruje svojevrsnim humorom. Osim u pozorištu, gde je dobila niz priznanja, igrala je i u nizu televizijskih drama i serija (na primer glavnu ulogu u seriji „Marija“ Stipe Delića i više glavnih uloga u dramama Milenka Vučetića), te na filmu.

Na velikom ekranu ostvarila je više uloga za pamćenje, posebno u ostvarenjima Gorana Paskaljevića. Autorka je scenarija kratkometražnog filma „Laku noć Šnjuka“. Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalog dveju Sterijinih nagrada, Statuete Joakim Vujić, Oktobarske nagrade Novog Sada, zatim Oktobarska nagrada Beograda, Sedmojulska nagrada, tri Zlatne arene, Nagrada grada Zagreba (za TV seriju „Marija“), Zlatni lovorov vijenac za životno djelo (Sarajevo 1991). 2000. godine dobila je nagradu Dobričin prsten, kao najveće glumačko priznanje u Srbiji.

Mira Banjac

Mira Banjac

Izvor i foto: Wikipedia, pulsonline.rs

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*