Mirjana Karanović Biografija

Mirjana Karanović je rođena 28. januara 1957. godine u Beogradu gde je i završila Fakultet dramskih umetnosti. Debitovala je 1980. u filmu Srđana Karanovića Petrijin venac, da bi veliku popularnost stekla nakon uloge u filmu “Otac na službenom putu” Emira Kusturice. 2005. godine je šokirala javnost kontraverznom ulogom muslimanke kojja biva višestruko silovana od strane Srba tokom rata u filmu “Grbavica”, bosanske rediteljke Jasmile Žbanić. Takođe je bila i prva Srpkinja koja se pojavila u jednom hrvatskom filmu posle raspada Jugoslavije.

Filmografija Mirjane Karanović:

Na putu (2010)
Tamo i ovde (2009)
Das Fräulein (2006)
Grbavica (2006)
Život je čudo (2006)
Go West (2005)
Jagoda u supermarketu (2003)
Bure baruta (1998)
Tri palme za dve bitange i ribicu (1998)
Underground (1995) – Vera
Bolje od bekstva (1993)
Mala (1991) – Božidarka
Sabirni centar (1989)
Vreme čuda (1989) – Marta
Uvek spremne žene (1987)
Na putu za Katangu (1987)
Život je lep (1985)
Otac na službenom putu (1985)
Kamiondžije opet voze (1984)
Pad Italije (1981)
Petrijin venac (1980)
Majstori, majstori (1980)

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*