Miroslav Mišković biografija

Miroslav Mišković je srpski investitor i vlasnik Delta Holdinga. Njegovo bogatstvo se procenjuje na preko tri milijarde dolara, a svetski magazin Forbs ga je svrstao na 42. mesto najbogatijih ljudi iz zemalja koje su nekada bile komunističke. Miroslav se smatra najbogatijim čovekom na području Srbije.

miroslav mišković

Miroslav Mišković je rođen 5. jula 1945. godine u mestu Bošnjane. Srednju školu je završio u Kruševcu, a Ekonomski fakultet u Beogradu. Miroslav je odrastao na farmi, a kada je imao samo osam godina skoro je oslepio na jedno oko kada ga je jedan dečak pogodio praćkom.

U Beogradu je završio Univerzitet i diplomirao 1971. godine. Pre nego šta je postao najbogatiji čovek, radio je u Trajalu, Jugobanci te industriji hemije Župi. Godine 1990. izabran je za potpredsednika Vlade Srbije, a posle toga se posvetio kompaniji Delta M.

Posle toga osniva Delta banku koje je posle bila prodata velikoj grupaciji Intesa Sao Paolo, dok se Delta Holding razvila u korporaciju, koja se bavi sa maloprodajom, prodajom sportske opreme i agrobiznisom. Nažalost 2001. godine Miroslav je bio kidnapovan kada je klan iz Zemuna tražio za njega čak 7 miliona maraka.

Miroslav je pušten kada su otmičari dobili novac, a pretpostavlja se kako su ga oteli isti oni koji su naručili ubojstvo bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

Autor: Sanja, Foto: miroslavmiskovic.rs

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*