Mitar Mirić

Mitar Mirić je poznati srpski pop-folk pevač koji je karijeru započeo 1975. godine, a jedno vreme je nastupao pod nadimkom „Tarmi Rićmi“. Otpevao je hitove „Voli me danas više nego juče“, „Devojka preko puta“, „Najjači smo, najjači“, „Dobro jutro rekoh zori“, „Čudotvorac“, „Doviđenja društvo staro“, „Nešto me u nemir tera“, „Palim zadnju cigaretu“, „Na rastanku sam suze krio“, „Grešnik“, „Špijuni su među nama“, „Ne diraj čoveka za stolom“ i mnoge druge. Sarađivao je s brojnim poznatim kompozitorima, poput Marine Tucaković, Dragana Aleksandrića, Rade Vučkovića, Ljube Kešelja i Dragana Brajovića Braje. Dugi niz godina je sarađivao i s pokojnim Novicom Uroševićem, koji mu je u razdoblju od 1979. do 1997. godine napisao veliki broj pesama.

Obrazovanje

Srednju školu je završio u Ugljeviku u Bosni i Hercegovini.

Privatni život

Mitar, pravim imenom Dimitrije je rođen 16.1.1957. godine u Bogutovom selu pokraj Ugljevika u Bosni i Hercegovini. Dugi niz godina je u braku s Makedonkom Suzanom, koja se retko pojavljuje u javnosti. Suzana i Mitar imaju ćerku Sanju, koja im je podarila unuke Aleksandru i Mitra.

Novinari nikad nisu preterano kopali po njegovom privatnom životu, ali su ga etiketirali kao prvoklasnog ljubitelja alkohola i prozvali ga vođom „alko-klana“ u beogradskom restoranu „Šumatovac“ i hotelu „Slavija“ gde je često odsedao. Često je bio pozivan da učestvuje u nekom od srpskih rialiti programa, što on nije prihvatao jer smatra da je to samo za propale pevače ili one koji tek trebaju da se afirmišu, a on kaže da ne pripada ni jednim ni drugim. Njegov životni moto glasi „Samo napred, nikad nazad“.

Posao

Mitar je prvu singl ploču „Od mene je ljubav jača“ snimio za Diskoton iz Sarajeva, za koji su snimali i poznati pevači sevdalinke Ismet Alajbegović Šerbo i Zaim Imamović. Godinu dana kasnije se seli u Srbiju i započinje saradnju s Diskosom, čije je središte bilo u Aleksandrovcu.

1979. i 1980. godine je pobedio na čuvenom festivalu narodne muzike „Ilidža“ i od tada je njegova popularnost počela da raste. Diskos je 1979. godine izdao njegov prvi album pod imenom „Ne zaboravi ovaj grad“, kao i one koju su usledili nakon toga: „Voli me danas više nego juče“ (1980.), „Hoću mesto u tvom srcu“ (1981.), „Dobro jutro rekoh zori“ (1982.), „U svanuće ne idem do kuće“ (1983.), „Sve su iste osim tebe“ (1984.), „Živela ljubav“ (1985.), „Ne diraj čoveka za stolom“ (1986.), „Ako umrem da mi žao nije“ (1987.), „Dajte mi da živim“ (1988.), „Ne može nam niko ništa“ (1989.), „Najjači smo, najjači“ (1990.) i „Nepopravljiv“ (1992.).

Njegov album pod nazivom „Bog je poslao ženu“ je 1993. godine objavila produkcija Južni vetar, a Mitar dve godine kasnije u saradnji sa PGP RTS-om izdaje novi album „Dotakni me“. 1996. godine obnavlja saradnju s Diskosom koji izdaje njegove albume „Čudotvorac“ i „Nisam ja osvetnik“.

Filmski reditelj Srđan Dragojević je Mitrovu pesmu „Ne može nam niko ništa“ koristio u filmu „Rane“, a kasnije i u „Paradi“.
Mitar je kasnije sarađivao s produkcijskim kućama ZaM, Vujin Records, BN Music, City Records i Grand Production, a u razdoblju od 1997. do 2017. godine je objavio albume „Pustolov“, „Samo kaži“, „Zagonetka“, „Pomirenje“, „Neka puca“, „Ličiš na sve moje bivše“, „Nemoj da mi brojiš bore“, „Pametnica“ i „Zvali ste na jedno piće“.

Najveća dostignuća

Mitar Mirić je jedan od najpopularnijih pevača narodne muzike, a tokom svoje dugogodišnje karijere je objavio više od 20 albuma. Vrhunac popularnosti je dostigao s albumima „Dobro jutro, rekoh zori“, „Sve su iste osim tebe“ i „U svanuće ne idem do kuće“, koji su prodati u milionskim tiražima i višestruko su nagrađeni dijamantnim pločama.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*