Momčilo Bajagić Bajaga

Momčilo Bajagić Bajaga je jedan od najpoznatijih muzičara s ovih prostora. U svojoj dugoj karijeri bio je član više bendova od kojih se najviše ističu Riblja Čorba i Bajaga i Instruktori. Osim što je svirao u bendovima, punio dvorane i osvajao nagrade, takođe je komponovao muziku za pozorište i filmove. Svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti i sagradio je uspešnu karijeru bez provlačenja po naslovnicama časopisa zbog raznih skandala. Kritičari ga hvale zbog njegovog talenta zapisanje, ali često ga prozivaju kao pevača slabih vokalnih sposobnosti. To nikad nije kočilo njegovu karijeru jer upravo je njegov glas bio zaštitni znak benda.

Obrazovanje

Osnovnu školu je završio u Zemunu i tamo je, u osmom razredu, došao u dodir sa muzikom kad je s prijateljima na magnetofonsku traku snimao njihove „imitacije“ Pink Floyd-a.

Zemunska gimanzija je bila gimnazija plavih košulja u urednih frizura stoga je Bajaga odlučio upisati Drugu Beogradsku gimnaziju. Tamo je pao prvu godinu zbog neprijatnog događaja s jednom profesorkom, ali to je na kraju razrešeno u njegovu korist. Imao je više vremena da se posveti muzici.

Privatni život

Bajaga se, spletom okolnosti, rodio u Bjelovaru 19.2.1960. godine. Njegovi roditelji su uoči njegovog rođenja bili u Bjelovaru kod njegove bake te je on tamo rođen, ali nakon samo par dana došao je u Zemun gde je proveo preko 20 godina svog života. Njegova majka Jovanka je nenamerno uticala na njegovu karijeru i usmerila ga prema muzici kad mu je kupila muziku Toma Džonsa.

Otac Živojin mu je bio, kao i majka, velika podrška u karijeri. Bajaga je bio njihov sin jedinac i iako su oba roditelja bili vojna lica nisu bili strogi u njegovom vaspitanju. Pružili su mu ljubav i pažnju i uvek su poržavali njegovu ljubav prema muzici.

Bajaga je u srećnom braku s Emilijom i imaju dvoje dece, Marka i Anđelu. Svoju ženu je upoznao u autobusu, sedam godina su živeli zajedno i venčali su se 1989. godine. Bajaga je jedan od retkih muzičara koji nije konstantno provlačen kroz medije zbog svakakvih skandala. Čuva svoj privatni život dalje od očiju javnosti, ali poznato je kako ima izrazito skladan brak. I sam je izjavio da je njegova žena puna razumevanja za sve probleme koje nosi njegova karijera i da su sve njegove ljubavne pesme posvećene upravo njoj.

Posao

Bajaga je doživeo svoju transformaciju i uvukao se u svet roka na koncertu benda Deep Purple u dvorani Pionir 1975. godine. Njegov prvi bend je bio TNT koji nije bio dugog veka. Njihov prvi nastup je bilo igranje Bajaginog budućeg kolege u Čorbi Miše Aleksića s ozvučenjem. Nakon raspada TNT-a Bajaga je prešao u Ofi. Bend nije postizao velike uspehe, ali Bajaga je tamo upoznao Žiku Milenkovića, budućeg člana Instruktora. Ofi je promijenio ime u Glogov kolac i imali su par nastupa organizovanih od strane Rajka Kojića. Ni ovaj bend nije dugo potrajao, ali u njemu je Bajaga upoznao Rajka koji je kasnije svirao u Ribljoj Čorbi.

Bajagin otac je imao želju da mu sin završi srednju školu stoga, podstaknut očevom željom i mnogim propalim nastupima, Bajaga je odbio biti deo benda Zdravo koji je svojevremeno svirao s Bijelim Dugmetom zbog čega se Bajaga verovatno dugo grizao.

Ranije spomenuti Miša Aleksić, Vicko Milatović i Bora Đorđević su bili članovi grupe SOS i promijenili su ime u Riblja Čorba. Tada je bendu bio potreban gitarista i Rajko Kojić se setio Bajage koji je bio primljen u bend. Ovo je svakako bio jedan od prelomnih trenutaka u rok muzici na Balkanu.

Bajagina saradnja s Ribljom Čorbom je trajala 6 godina, od 1978. godine do 1984. i Riblja Čorba je doživela svoj najveći vrhunac upravo za vreme Bajaginog učestvovanja u bendu. Bajaga i Boro Đorđević su se formirali kao muzičari i to je rezultat mnogih uspješnih albumima slavnog benda.

Bajaga je napisao mnoge tekstove pesama za Čorbu od kojih su neki: „Nemoj srećo, nemoj danas“, „Kad Hodaš“, „Ja sam se ložio na tebe“, „Evo ti za taksi“…

1984. Bajaga se razilazi s bendom i izdaje svoj prvi samostalni album „Pozitivna geografija“ i tako nastaju „Bajaga i Instruktori pozitivne geografije“ danas poznat samo kao Bajaga i instruktori. S obzirom da je hteo biti pošten do kraja, Bajaga je ponudio Bori pesme koje je nameravao da stavi na svoj prvi album, od kojih je Bora izabrao „Kad hodaš“.

U vreme nastanka svog prvog albuma Bajaga je napisao i mnoge hitove za Čolića, Slađanu Milošević i druge muzičare. Prvi koncert Bajaga i Instruktori su održali u Zagrebu 12. 04. 1984 godine, a nakon njega su sledili koncerti u Novom Sadu i Beogradu.

Bend je nakon „Pozitivne geografije“ izdao „Sa druge strane jastuka“ i „Prodavnica tajni“. Svoju popularnost svakako duguju pesmama koje su ostale hitovi poput: „442 do Beograda“, „Plavi safir“, „Berlin“ i drugima. Održali su se i tokom ratnih godina. 1991. izdali su album „Četiri godišnja dobar“, a dve godine kasnije „Muzika na struju“.

Njihova muzika devedesetih je bila puna optimizma i to je bilo upravo ono što je publika i tražila. Izdali su još četiri albuma: „Od bižuterije do ćilibara“, „Zmaj od noćaja“, „Šou počinje u ponoć“ i posljednji album 2012. godine „Daljina, dim i prašina“. Najavili su 2017. godine da snimaju novi album, što njihova publika željno očekuje.

Bend je u svojih trideset godina rada punio koncertne dvorane, a Beogradsku arenu više puta. Nastupali su u svim većim gradovima na Balkanu i nastupali su u Moskvi pred više od 100 000 ljudi.

Bajaga nije nizao uspehe samo sa Instruktorima. Pisao je muziku za pozorišta i filmove. Sarađivao je s Ateljeom 212 iz Beograda na predstavi „Radovan III“ i sa pozorištem u Skoplju za predstavu „Kutrite mali hrčki“.

Za film „Ni na nebu, ni na zemlji“ je snimio pesmu „Moji su drugovi“ i sarađivao je s Dušanom Kovačevićem na filmu „Profesionalac“. Saradnja je iznedrila hit pod imenom „Pada vlada“. 2007. godine za seriju „Vratiće se rode“ napravio je pesmu „Bežiš od mene ljubavi“.

Najveća dostignuća

Album „S druge strane jastuka“ smatra se najboljim albumom iz bivše Jugoslavije, a Bajaga i Instruktori su bili najtraženiji bend osamdesetih godina. 1984. godine Bajaga je od strane čitaoca časopisa „Rock“ dobio nagradu „Rock ličnost sezone“ i dobio je epitet „Jugoslovenski Pol Mkartni. Sa Sašom Loknerom kompovao je muziku koja je bila nagrađena 1994. godine na filmskom festivalu u Crnoj Gori.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*