Monika Beluči Biografija

Monika Ana Marija Beluči (Monica Anna Maria Bellucci) je rođena u Čiti di Kastelo, Umbrija, Italija, 30. septembra 1964. godine. Ona je poznata italijanska glumica. Rođena je kao jedino dete vlasnika transportnog preduzeća, Luiđija Belučija, i slikarke, Marije Gustineli. Karijeru je započela kao model, i to u 16. godini, kada je pohađala Liceo Classico. Kasnije, kada je upisala pravo na Univerzitetu u Peruđi, nastavila je da radi kao model da bi zaradila novac za školovanje.

Godine 1988. preselila se u italijanski centar mode, Milano, gde je počela da radi za „Elit model menadžment“. Godinu dana kasnije počinje da radi za modne kuće iz Pariza i Njujorka, kao što su: ELLE i „Dolče i Gabana“. U toku te godine počinje da uzima časove glume da bi 1990. godine dobila svoju prvu ulogu u TV filmu Vita coi figli. Tokom sledećih godina igrala je u još nekoliko filmova, u kojima nije imala zapažene uloge. Malo veću pažnju skreće na sebe u američkom filmu Bram Stokerov Drakula, u kome je imala jednu scenu u kome se pojavila naga. Sledećih pet godina igrala je uglavnom u nekoliko francuskih i italijanskih filmova, kao što su: I Mitici, Palla di neve, Il Cielo è sempre più blu i Sorellina e il principe del sogno. Uloge u ovim filmovima su prošle uglavnom nezapaženo kod filmske javnosti, ali to se promenilo sa filmom Apartman u kome je za ulogu Lise nominovana za nagradu Cezar u kategoriji kao najobećavajuća glumica. Ipak, godinu dana postaje poznata i svetskoj javnosti sa filmom Doberman gde je nastupila zajedno sa svojim sadašnjim mužem Vensanom Kaselom. Sledećih nekoliko godina igra u nekoliko filmova u kojima se često pojavljivala naga.

Godine 2000. pojavila se u trileru koji se zvao Pod sumnjom, u filmu je igrala zajedno sa fimskim velikanima Džinom Hekmanom i Morganom Frimanom. Ovo joj je bila do tada ukupno treća uloga u američkim filmovima. Svoju svetsku slavu stiče te iste godine sa filmom Malena. U filmu je igrala Malenu Skordiju, prelepu udovicu koju svi muškarci obožavaju, a sve žene zavide. Za ulogu je nominovana Nagradom publike na Evropskom filmskom festivalu. Nakon Malene usledila je manja uloga u filmu Pakt sa vukovima (2001. godine), u kome je ponovo nastupila sa Vensanom Kaselom. Sledeće godine igrala je u kontroverznom filmu Nepovratno (2002. godine), gde je igrala ponovo sa Vensanom Kaselom. Film je uzburkao svetsku javnost zbog scena silovanja i prevelikog nasilja. Iste godine imala je ulogu Kleopatre u filmskoj komediji Asteriks i Obeliks: Misija Kleopatra.

Godine 2003. igrala je zajedno sa Brusom Vilisom u ratnom filmu Jecaji sunca, u kome je igrala doktoricu iz Afrike koja hoće da spase meštane jednog sela. Iste godine se pojavila u filmu The Matrix Reloaded, da bi reprizirala svoju ulogu u nastavku The Matrix Revolutions koji je izašao krajem iste godine. Sledeće godine igra u režiserskom ostvarenju Mela Gibsona, Stradanje Hristovo (2004. godine). Ulogu Isusa Hrista je poverena Džimu Kavizelu, dok je ona odigrala veoma dobro ulogu Marije Magdalene. Ipak, i ovaj film je često osuđivan zbog prevelikog nasilja u filmu, naročito kod scena sa Hristom. U toku iste godine ponovo igra zajedno sa Vensanom Kaselom, ovaj put u francuskom filmu Tajni agenti (2004. godine). Tokom ove godine imala je još dve uloge, prvu kao Simona Bonsera u filmu She Hate Me (2004. godine), a drugu u kome je posudila glas Kajlini u video igri Prince of Persia: Warrior Withi. Sledeće godine ponovo je imala glasovnu ulogu u video igri The Matrix Online, a imala je dve filmesku uloge u filmovima Braća Grim i Koliko me voliš, u kome se ponovo pojavila naga.

Godine 2006. ponovo igra sa Vensonom Kaselom, ovog puta u filmu Sheitan, iste godine igrala je u filmovima N (Io e Napoleone) i Kameno veće. Sledeće 2007. godine se pojavila u još dva filma, prvi je bio Manuale d’amore 2, a drugi Vatreni obračun u keme je glavnu mušku ulogu igrao Klajv Oven. Glumila je u filmu Le Deuxième soufflé (2007. godine), a nakon toga i još nekoliko fimova.

Bila je verena za glumca Nikolu Farona, od 1989. do 1995. godine. Venčala se 1999. godine sa poznatim francuskom glumcom Vensonom Kaselom, sa kojim ima jednu kćerku koja se zove Deva, koja je rođena 12. septembra 2004. godine u Rimu.

Monika Ana Marija Beluči

Monika Ana Marija Beluči

Izvor: Wikipedia

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*